Ειδήσεις σε τίτλους

 

 

 

 

 
Παρασκευή, 25 Οκτωβρίου 2019 13:19

Δυο βιβλιοπαρουσιάσεις διογάνωσε ο σύλλογος Φίλοι Ιστορικού Αρχείου Νάουσας

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Δύο ενδιαφέρουσες βιβλιοπαρουσιάσεις διοργάνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ο σύλλογος «Φίλοι Ιστορικού Αρχείου Νάουσας».

Η πρώτη πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα της παλιάς βιβλιοθήκης που ευγενικά παραχώρησε η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας. Aφορούσε το βιβλίο του κ. Στέργιου Αποστόλου με τίτλο: «Στέργιος Φετλής. Ο πρώτος εκλεγμένος Δήμαρχος της Νάουσας μετά από την απελευθέρωση από τον Γερμανικό Ζυγό». Η ομιλήτρια κ. Αντωνία Χαρίση, Δρ. της Ιστορίας της Εκπαίδευσης, αναφέρθηκε στην διάρθρωση και το περιεχόμενο του βιβλίου, που παρά το μικρό του μέγεθος είναι ιδιαίτερα πυκνογραμμένο και αναπαριστά με αξιοσημείωτη ακρίβεια την προσωπικότητα του Στ. Φετλή, το ιδεολογικό υπόβαθρο του σχεδίου του ΕΛΑΣ για την αποκατάσταση των θεσμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Δικαιοσύνης, καθώς και τις πολιτικές συνθήκες της εποχής που θα οδηγήσουν λίγο αργότερα στις διώξεις των αγωνιστών της Αντίστασης και στον Εμφύλιο Πόλεμο. Από την πλευρά του ο ίδιος ο συγγραφέας τόνισε μεταξύ άλλων την ανάγκη να εορτάζεται η μέρα της απελευθέρωσης από τον γερμανικό ζυγό επισήμως από τον δήμο της Νάουσας, καθώς και το ηθικό χρέος να προστεθεί επίσημα το όνομα του Στέργιου Αποστόλου, του εκλεγμένου από τον λαό της πόλης πρώτου μετακατοχικού δημάρχου, στον κατάλογο των δημοτικών αρχόντων της Νάουσας.

Η δεύτερη βιβλιοπαρουσίαση, στο καφέ Σείριος την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου, αφορούσε το τρέχον, 37ο τεύχος του επιστ. περιοδικού Χρονικά Ιστορίας και Πολιτισμού που εκδίδει η Εταιρεία Μελετών Ιστορίας και Πολιτισμού Ημαθίας. Τα περιεχόμενα του τεύχους, που περιλαμβάνει εξαιρετικά ενδιαφέροντα άρθρα σχετικά με την ιστορία των Εβραίων της Ημαθίας από την αρχαιότητα ως τον 20ο αι., με έμφαση στο γεγονός του Ολοκαυτώματος, παρουσίασε ο φοιτητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Στέργιος Παζαρτζικλής. Ιδιαίτερα τόνισε την σημασία για την έρευνα της τοπικής ιστορίας των τριών άρθρων γραμμένων από τον κ. Στέργιο Αποστόλου, την κ. Αντωνία Χαρίση και ομάδα μαθητών του Λαππείου 1ου Γυμνασίου. Τα άρθρα αυτά διερευνούν το άγνωστο στους πολλούς θέμα της ζωής, της δράσης και της τραγικής μοίρας των Εβραίων στην πόλη της Νάουσας και την περιοχή της. Ειδικά στην εργασία των πέντε μαθητών του Λαππείου 1ου Γυμνασίου Νάουσας, Αγγελίδη Λουκά, Ασιατίδου Ευγενίας, Γεωργακοπούλου Έλενας, Γκακούδη Άννας και Κελεσίδου Αναστασίας, αναφέρθηκε ο πρόεδρος των Φίλων Ιστορικού Αρχείου Νάουσας, καθηγητής στο Λάππειο Γυμνάσιο, κ. Γιώργος Μάλλιος. Επεσήμανε κυρίως τα οφέλη που αποκόμισαν οι μαθητές από την ενασχόλησή τους με την έρευνα, η οποία τους οδήγησε στην αξιοποίηση των αρχειακών πηγών αλλά και των προφορικών μαρτυριών και απομνημονευμάτων ανθρώπων που βίωσαν τα γεγονότα της γενοκτονίας. Στο κλείσιμο της εκδήλωσης ο κ. Στέργιος Αποστόλου παρουσίασε, μέσα από την βιωματική του εμπειρία αλλά και την βαθιά του γνώση της σύγχρονης ιστορίας της πόλης μας, πτυχές της ζωής και της δράσης των εβραϊκών οικογενειών της Νάουσας προπολεμικά και κατά την διάρκεια της Κατοχής και της Αντίστασης.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό,ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Media Kit


click image to open (pdf)

 

Follow us on Twitter

prefix="og: http://ogp.me/ns# fb: http://ogp.me/ns/fb#"