Ειδήσεις σε τίτλους

 
 
 

 
 
 
 

 

 

 
Δευτέρα, 13 Μαρτίου 2017 10:38

"Ενδυμασίες των Ελλήνων και Ελληνίδων του Πόντου στις αρχές του 20ου αιώνα"

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Με σεβασμό στη παράδοση των προγόνων μας και με γνώμονα την αντικειμενική και επιστημονική ενημέρωση  ο  Γιάννης  Αμαραντίδης μας  ενημέρωσε  το   βράδυ  του Σαββάτου  11 Μαρτίου 2017 στο   Πνευματικό Πολιτιστικό  Κέντρο της   Ευξείνου Λέσχης Βέροιας  για  τις  "Ενδυμασίες των Ελλήνων και Ελληνίδων του Πόντου στις αρχές του 20ου αιώνα" .

            Ο Γιάννης Αμαραντίδης, Ενδυματολογικός Σύμβουλος του Κέντρου Μελετών Παραδοσιακών Χορών «Κύκλος», με ειδίκευση στην Ποντιακή φορεσιά, μετέφερε όσες πληροφορίες έχουν σωθεί για την ενδυμασία των Ελλήνων του Πόντου στις αρχές του 20ου αιώνα.

            Ο ομιλητής  μας  ενημέρωσε  για τις ανδρικές και γυναικείες φορεσιές, όπως αυτές διαμορφώθηκαν στα τέλη του 19ου αι. και αρχές του 20ου αι. (1870-1922). Αναφέρθηκε στην προέλευση των ενδυμάτων και έκανε μια ιστορική αναδρομή, έως τη λήξη της χρήσης της παραδοσιακή φορεσιάς το 1922.

            Όπως είπε η φορεσιές διακρίνονταν σε καθημερινές, γιορτινές  και  γαμπριάτικες ή νυφιάτικες. Επίσης η  ηλικία και η κοινωνική τάξη ήταν  δύο σημαντικοί παράγοντες που  καθόριζαν την εικόνα της φορεσιάς  ενώ   η ονοματολογία των ενδυμάτων ήταν στην Ελληνική, Τουρκική, Αραβική, Περσική  και  Φράγκικη  γλώσσα.

            Στη  συνέχεια  μας παρουσίασε  αναλυτικά  με   εικόνες  τις ανδρικές και γυναικείες φορεσιές, ενώ  στο τέλος της παρουσίασης ο κος Γ. Αμαραντίδης απάντησε σε ερωτήματα του κοινού κι ακολούθησε συζήτηση.

            Μετά  το  τέλος  της  παρουσίασης  οι  παρευρισκόμενοι  επεσκέφθησαν  το   λαογραφικό  μουσείο και την ιματιοθήκη αλλά και το  μπουφέ  που  ετοίμασαν  οι  κυρίες  της  Ιματιοθήκης  της  Λέσχης  για  να κεραστούν γλυκίσματα, πίτες, καφέ και αναψυκτικά.

Για την Ε.Λ.Β.

Σαρημιχαηλίδης Παύλος                  Τουμπουλίδης Νικόλαος

Πρόεδρος                                           Γ. Γραμματέας

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό,ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Media Kit


click image to open (pdf)

 

Follow us on Twitter

prefix="og: http://ogp.me/ns# fb: http://ogp.me/ns/fb#"