Ειδήσεις σε τίτλους

 

 
 

 

 
 
Τετάρτη, 13 Δεκεμβρίου 2017 09:59

«Στόχος η ποιότητα του συμπύρηνου ροδάκινου, τιμή βάσης τα 25 λεπτά» (video)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Με στόχο την ελάχιστη ποσότητα παραγωγής και την ποιότητα του συμπήρηνου ροδάκινου, προχωρά η Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδος, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κώστα Αποστόλου, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Τρίτης.

Ο κ. Αποστόλου τόνισε μάλιστα πως σύμφωνα με τον ίδιο, η τιμή βάσης του συμπύρηνου θα κυμανθεί το καλοκαίρι στα 25 λεπτά.

Ο πρόεδρος της Ε.ΚΕ. μεταξύ άλλων  δήλωσε  τα εξής

«Το 2014 είχαμε 117.000 στρέμματα, το 2015 έγιναν 161.000, το 2016 αυξήθηκαν σε  172.000 και το 2017 σε 183.000.

Αλματώδης διαπιστώνεται η αύξηση της καλλιέργειας του συμπύρηνου ροδακίνου, σύμφωνα με τις δηλώσεις στον ΟΣΔΕ.   Τουλάχιστον 70.000 στρ. από αυτά μπήκαν ή μπαίνουν στην παραγωγή τώρα.   Πιθανολογείται ότι υπάρχουν και αδήλωτα.

Μέχρι σήμερα οι καιρικές συνθήκες δεν επέτρεψαν να φανεί η δυναμικότητα της καλλιέργειας.  Οι παραγωγές τα τελευταία χρόνια είναι δυσανάλογα χαμηλές, όπως φαίνεται από τον πίνακα που επισυνάπτεται.

Παρ’ όλα αυτά ο προβληματισμός υπάρχει.  Τι θα γίνει αν-όταν έχουμε κανονική παραγωγή;  Και το εύλογο ερώτημα: είναι διαχειρίσιμη μια παραγωγή που ενδεχομένως υπερβαίνει τους 450.000 τόννους;

Η απάντησή του είναι δύσκολη, αφού εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως οι συνθήκες στην παγκόσμια οικονομία, ο ανταγωνισμός, οι συναλλαγματικές ισοτιμίες, τα εμπορικά εμπόδια (δασμοί), οι ενέργειες προώθησης κ.τ.λ.

Αυτά όμως ισχύουν για όλα τα προϊόντα που εξάγονται.  Φυσικά με την κομπόστα και τον χυμό ισχύουν ακόμη περισσότερο αφού εξάγονται ουσιαστικά στο σύνολό τους.  Δεν υπάρχει άλλο προϊόν στην χώρα μας που να εξάγεται στο σύνολό του.

Πίσω απ’ όλα αυτά βεβαίως υπάρχουν τα εργοστάσια που παράγουν και οι αγρότες που καλλιεργούν.  Είναι προφανές ότι τόσο η κάθε εταιρία, όσο και ο κάθε παραγωγός, αντιμετωπίζει την κατάσταση σκεπτόμενος την θέση του.  Έχει γι’ αυτόν η παραγωγή ανάλογη ανταμοιβή?  Αυτό είναι το κρίσιμο ερώτημα.

Η απάντηση είναι ανεπιφύλακτα ναι.  Ο παραγωγός που καλλιεργεί σωστά, έχει καλή ποσοτική / στρέμμα απόδοση και ανάλογη ποιότητα, ναι έχει και λογική ανταμοιβή.

Όλοι γνωρίζουμε ότι διαβατήριο για όλα τα προϊόντα και πολύ περισσότερο τα φρούτα, είναι η κατάλληλη ποιότητα.

 

Τα τελευταία χρόνια είδαμε το κόστος της καλλιέργειας να εκτινάσσεται από εξωγενείς παράγοντες (ασφαλιστικά, φορολογικά, κ.τ.λ.).  Η βιομηχανία φυσικά δεν μπορεί να καλύψει την αύξηση του κόστους στο σύνολό της.

Αυτό όμως που επιθυμούμε να διαβεβαιώσουμε τους παραγωγούς μας είναι ότι όταν η βιομηχανία παραλαμβάνει σωστό ποιοτικά ροδάκινο, εγγυάται την απορρόφηση του σε λογική τιμή.   Και για να μην υπάρχουν αμφισβητήσεις, ποιοτικό ροδάκινο είναι αυτό που είναι κίτρινο, χωρίς ασθένειες και σε κατάλληλο μέγεθος έχοντας στην κλούβα όχι παραπάνω από 5% ακατάλληλα».

 

 

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό,ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Media Kit


click image to open (pdf)

 

Follow us on Twitter

prefix="og: http://ogp.me/ns# fb: http://ogp.me/ns/fb#"