Ειδήσεις σε τίτλους

 

 

 
 

 

 
 

Τετάρτη, 04 Ιανουαρίου 2017 09:38

Ξεμπλοκάρουν συντάξεις και εφάπαξ

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Τη δυνατότητα μερικής καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών τους δίνει πλέον σε ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες το υπουργείο Εργασίας, επισήμαναν στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Εφη Αχτσιόγλου, ο υφυπουργός Τάσος Πετρόπουλος και ο διοικητής του ΕΦΚΑ Θανάσης Μπακαλέξης.

Η προσαύξηση για την καθυστέρηση των εισφορών θα επιβάλλεται μόνο στο υπόλοιπο που δεν αποπληρώθηκε και όχι στο σύνολο του ποσού, όπως γινόταν μέχρι σήμερα.

Παράλληλα ανακοινώθηκε ότι ως το τέλος του τρέχοντος μηνός θα έχουν σταλεί τα πρώτα ειδοποιητήρια του ΕΦΚΑ με τις εισφορές Ιανουαρίου του 2017 σε ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες που θα πρέπει να καταβάλουν τα αντίστοιχα πόσα μέσω τραπέζης ως το τέλος Φεβρουαρίου.

Στο μεταξύ, ενεργοποιείται για πρώτη φορά η διαδικασία μηνιαίας είσπραξης των εισφορών, που διαμορφώνονται σε 20% για σύνταξη, 6,95% για ασθένεια, 7% για επικουρικό και 4% για όσους κλάδους είχαν υποχρέωση εφάπαξ.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του νέου ενιαίου ασφαλιστικού φορέα (ΕΦKΑ), ο οποίος ενσωματώνει εννέα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης, η ηγεσία του υπουργείου έθεσε τους στόχους: χαμηλότερες εισφορές για όσους δηλώνουν χαμηλότερα εισοδήματα, κατάργηση της γραφειοκρατίας με καθιέρωση ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης για σειρά συναλλαγών (π.χ. κατάθεση αίτησης συνταξιοδότησης) και έκδοση συντάξεων εντός τριμήνου από την ημερομηνία υποβολής της σχετικής αίτησης.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο δεσμεύτηκε ότι ως τον Οκτώβριο του 2017 θα έχει απονεμηθεί το σύνολο των συντάξεων που εκκρεμούν. Ο κ. Πετρόπουλος σημείωσε ότι στις 31/12/2014 εκκρεμούσαν 160.551 κύριες συντάξεις και εκτίμησε ότι με την ολοκλήρωση της ενοποίησης οι πληρωμές των εξ ολοκλήρου νέων συντάξεων θα φτάσει να γίνονται το πολύ εντός 18 ημερών!


Παράλληλα ως τις 31/12 θα έχουν καταβληθεί όλα τα εκκρεμή εφάπαξ (26.800) και τα μερίσματα.

Ακόμη αναφέρθηκε ότι θα θεσπιστεί ρύθμιση για τις οφειλόμενες εισφορές του 2016. Το θέμα αφορά εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους που θα κληθούν να πληρώσουν μαζί τις εισφορές του 2016 και τις νέες, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τους δικηγόρους που δεν έχουν καταβάλει καθόλου εισφορές το 2016 και τους αγρότες που θα πρέπει να πληρώσουν μαζί με τις τρέχουσες εισφορές και τις εισφορές του β' εξαμήνου του περασμένου έτους.

Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ανακοινώθηκε επίσης ότι θα λειτουργήσει ειδική πλατφόρμα αναγγελίας και ελέγχου των συμβάσεων πληρωμής εργαζομένων με «μπλοκάκι», ώστε να διαπιστώνεται αν υπάρχει απασχόληση σε έναν έως δύο εργοδότες και, κατά συνέπεια, υποχρέωση καταβολής εργοδοτικής εισφοράς όπως προκύπτει από τον νόμο Κατρούγκαλου, ενώ υπήρξε δέσμευση για απρόσκοπτη λειτουργία των ηλεκτρονικών και άλλων βασικών υπηρεσιών του ΕΦΚΑ μέσα στους επόμενους μήνες.

Παράλληλα, θα ενισχυθούν οι έλεγχοι για την αδήλωτη και την υποδηλωμένη εργασία, καθώς αναμένεται διόγκωση της εισφοροδιαφυγής. Το σχέδιο προβλέπει τη λειτουργία 11 περιφερειακών ελεγκτικών κέντρων ασφάλισης με 1.000 ελεγκτές.


Μιλώντας για τη λειτουργία του νέου φορέα, η υπουργός Εργασίας τόνισε ότι «η επίθεση που δέχτηκε το συλλογικό εργατικό δίκαιο στα χρόνια της κρίσης και οδήγησε στην κατάρρευση του συστήματος των συλλογικών διαπραγματεύσεων αφήνει μεγάλες πληγές στα ασφαλιστικά ταμεία. Η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, η οποία οξύνθηκε μέσα στην κρίση χωρίς προφανώς να αποτελεί δικό της παιδί, υπονομεύει τη δυνατότητα της κοινωνικής ασφάλισης να έχει τους απαραίτητους πόρους. Γι' αυτό τον λόγο η μάχη που δίνουμε σήμερα για την επαναφορά των θεσμών του συλλογικού εργατικού δικαίου, ώστε να σταματήσει η Ελλάδα να αποτελεί εξαίρεση από το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, είναι μια μάχη που θα συμβάλει ουσιαστικά στη στήριξη της κοινωνικής ασφάλισης. Η λειτουργία του ΕΦΚΑ φιλοδοξούμε να αποτελέσει μια νέα σελίδα για την κοινωνική ασφάλιση στη χώρα μας. Αποτελεί ένα μεγάλο βήμα στη δύσκολη προσπάθεια να στήσουμε ξανά στα πόδια του ένα σύγχρονο σύστημα δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης».

Το προφίλ του νέου φορέα
Ο ΕΦΚΑ ενσωματώνει εννέα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης, καλύπτει 4,2 εκατ. ασφαλισμένους και 2,6 εκατ. συνταξιούχους, ενώ απασχολεί 8.642 εργαζομένους. Τηλεφωνικός αριθμός επικοινωνίας είναι το 1555 (ώρες 08:00-16:00) και ιστοσελίδα το www.efka.gov.gr.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η Prorata τον περασμένο Δεκέμβριο σε δείγμα 1.000 ατόμων, το 76% τάσσεται υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης, το 67% υποστηρίζει τη λειτουργία ενιαίου ασφαλιστικού συστήματος και το 72% την ύπαρξη ενιαίων κανόνων. 

 

Πηγή: www.ethnos.gr

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΡΟΒΒΑ

 

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό,ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Media Kit


click image to open (pdf)

 

Follow us on Twitter

prefix="og: http://ogp.me/ns# fb: http://ogp.me/ns/fb#"