Ειδήσεις σε τίτλους

 
 

 

 

 

 

 
Τρίτη, 30 Αυγούστου 2016 21:53

Βούλγαροι αγοράζουν συμπύρηνα ροδάκινα πληρώνοντας μετρητά και χωρίς παραστατικά

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Βουλγάρικες εταιρείες αγοράζουν από παραγωγούς της χώρας μας συμπύρηνα ροδάκινα πληρώνοντας «μαύρα», δηλαδή χωρίς τιμολόγιο ή υποτιμολογώντας. Μάλιστα, σύμφωνα με καταγγελίες, στη διακίνηση εμπλέκονται και συνεταιρισμοί. Τα ροδάκινα τα μεταφέρουν στην χώρα τους και τα χρησιμοποιούν για την παρασκευή κομπόστας (παράγουν περίπου 20.000 τόνους ετησίως). Οι παραγωγοί δελεάζονται γιατί εισπράττουν τα χρήματα στο χέρι και όχι μέσω τράπεζας.

 

Φέτος, που είναι μικρή η ελληνική παραγωγή - ειδικά στις όψιμες ποικιλίες των ορεινών περιοχών - λόγω αυτού του «παράνομου» εμπορίου υπάρχει πρόβλημα στην ελληνική βιομηχανία κομπόστας λόγω της έλλειψης προϊόντος. Πάντως έτσι οι παραγωγοί μπορεί να μην πιάνουν μεγάλες τιμές αλλά κερδίζουν από την μη πληρωμή φόρων. Από την άλλη η ντόπια βιομηχανία δεν μπορεί στις πιάτσες να πληρώσει μετρητά επειδή υπάρχουν τα capital controls.

 

Στο μεταξύ ακόμη μια εβδομάδα απομένει μέχρι την ολοκλήρωση της φετινής συγκομιδής συμπύρηνων ροδάκινων. Σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, τον Ιούλιο τα ροδάκινα (πρώιμα) πληρώθηκαν στα 30 λεπτά το κιλό. Από 23 – 29 Ιουλίου τιμολογήθηκα στα 34 λεπτά το κιλό (παραδοτέα στα εργοστάσια). Τον Αύγουστο η μέση τιμή στις πιάτσες κυμάνθηκε περίπου στα 34 λεπτά. Προβλήματα υπάρχουν φέτος με την ποιότητα. Αν σε μια ομαλή χρονιά χρειάζονταν 16-17 κιλά για να γεμίσουν ένα χαρτοκιβώτιο, φέτος χρειάζονται 21 – 22 κιλά.

 

Πηγή: www.agrotypos.gr

 

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό,ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Media Kit


click image to open (pdf)

 

Follow us on Twitter

prefix="og: http://ogp.me/ns# fb: http://ogp.me/ns/fb#"