Ειδήσεις σε τίτλους

 

 

 

 

 

 
 

Αρχείο

Ένα πολύ ωραίο αφιέρωμα από το 3ο Γυμνάσιο Νάουσας  και μια ξεχωριστή οπτικοακουστική προσέγγιση των γεγονότων  της Επανάστασης του 1821 είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το απόγευμα της Τετάρτης όσοι παρευρέθηκαν στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολυχώρου Πολιτισμού Βέτλανς.
Την επιμέλεια είχε ο Δημήτρης Βάντσης και συμμετείχε η νεανική χορωδία της Ιεράς Μητρόπολης με μαέστρο την Μαρία Πέτκου.

«Η επανάσταση του 1821 είναι ο αγώνας ενός λαού  για την εθνική του δικαίωση, ώστε να αποκτήσει το δικαίωμα να υπάρχει, να εκφράζεται ελεύθερα και να ζει με τους δικούς του κανόνες.
Τα ιστορικά γεγονότα δεν είναι τυχαία. Ζυμώνονται στις συνθήκες που τα δημιουργούν μέσα στους αιώνες. Οι Έλληνες για να επαναστατήσουν εμπνεύστηκαν από τις ιδέες του Διαφωτισμού και τη Γαλλική Επανάσταση, με τις οποίες ήρθαν σε επαφή, ζώντας στις ελληνικές παροικίες τη Ευρώπης ή ταξιδεύοντας ως έμποροι με τα καράβια τους. Μα η πραγμάτωση της επανάστασης θέλει όπλα και μαχητές εμπειροπόλεμους. ΟΙ κλέφτες άνδρες που έκαναν πράξη την ελευθερία πάνω στα βουνά, πολεμώντας τους Τούρκους, θα γίνουν ο στρατός  της απελευθέρωσης από το ζυγό της δουλείας μαζί με τη συμμετοχή του λαού. Δυστυχώς, με τον ερχομό του βασιλιά Όθωνα και τον παραγκωνισμό των αγωνιστών του 21 το νεοσύστατο ελληνικό κράτος έγινε υποχείριο  των Μεγάλων Δυνάμεων.
Οι ιστορικές συνθήκες αλλάζουν τον χρόνο, όπως και οι κατακτητές και το μέσο της υποδούλωσης κι έτσι το όραμα των λαών για πραγματική εθνική ανεξαρτησία και αυτοτέλεια παραμένει αδικαίωτο στο παρόν και καθορίζει το μέλλον των επόμενων γενεών, των παιδιών μας. Βαρύ φορτίο στις πλάτες όλων μας», είπε μεταξύ άλλων ο Δημήτρης Βάντσης, ο  οποίος έκανε και την επιλογή των κειμένων της μουσικής και των εικόνων.

Αναγνώστες ποιημάτων και αποσπασμάτων ήταν οι:
Κοτζιάμπαση Φανή, Κωνσταντίνου Μαρία, Τζιμίτση Μαρία, Χατζηστυλλή Στεφανία, Δημητρίου Δημήτρης, Σιούλης Στέφανος και Τσιάντσιος Γιώργος.

Τέλος, η νεανική χορωδία της Ιεράς Μητρόπολης αποτελούνταν από τους:
Σάββας Πέτρος, Πλιάτσικα Μαρία, Μάντσιου Θεοδώρα, Μάντσιου Φωτεινή, Μάντσιου Σπυριδούλα, Μάντσιος Κωνσταντίνος, Σεπιτάνος Κώστας, Σεπιτάνος Μαριάμ, Σεπιτάνου Ελένη, Σεπιτάνος Μάρκος, Σαράφη Ευαγγελία, Ζατικοπούλου Προδρομία, Κωνσταντίνου Μαρία, Γκούρκα Αίγλη, Χατζηστυλλή Στεφανία, Τσικιτίκου Φωτεινή, Ασιατίδου Βάσω, Τσιμίτση Μαρία, Ασιατίδου Ελένη, Πετρίδης Κώστας, Σαϊνίδου Πηνελόπη, Λούκα Ευδοξία, Καραντίνα Θεοδώρα, Σαλονικιά Μαρία, Μακρή Ελένη, Σέπκα Έλσα, Μολυβάς Κώστας, Μπάχανος Αντώνης, Γκάτζα Μαρία, Πίτου Σοφία, Νικολάου Μαριάννα, Χατζηϊωανίδου Φένια, Κεραμίδου Νίκη, Ταξιαροπούλου Κατερίνα, Τοπαλίδης Παναγιώτης, Κουρκούτα Θεολογία, Καϊμάκη Φρειδερίκη, Χοροπανίτου Βικτωρία, Λαφάρα Θωμαή, Ράγγα Χριστίνα, Καπνιστή Στελίνα, Κελεμουρίδου Μυρτώ, Ασιατίδου Ελισάβετ, Χατζηϊωαννίδου Θέλμα, Δίντση Μαρία.
 


 
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό,ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Media Kit


click image to open (pdf)

 

Follow us on Twitter

prefix="og: http://ogp.me/ns# fb: http://ogp.me/ns/fb#"