Αρχείο
- Παρασκευή, 03 Απριλίου 2015

Για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον Ζόρντι Σάλας - Σαλβάδο, παρακολουθούσαν τις διατροφικές συνήθειες 418 ενηλίκων, ηλικίας 55 έως 80 ετών, ο καθένας εκ των οποίων είχε τουλάχιστον τρεις παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθεια, όπως υψηλή πίεση ή κάπνισμα.
Οι εθελοντές κλήθηκαν να επιλέξουν τυχαία μία από τις τρεις δίαιτες: μεσογειακή διατροφή με έμφαση στην κατανάλωση ελαιόλαδου, η ίδια δίαιτα αλλά επικεντρωμένη στην πρόσληψη ακόρεστου λίπους από καρύδια και μία δίαιτα χωρίς καθόλου λίπη.
Καμία από τις ομάδες δεν κλήθηκε να περιορίσει την πρόσληψη θερμίδων ή να αθλείται περισσότερο. Υστερα από τέσσερα χρόνια, το 10% των εθελοντών που ανήκαν στις δύο ομάδες που ακολουθούσαν μεσογειακή διατροφή είχαν εμφανίσει διαβήτη, ενώ το ποσοστό εκείνων που ακολουθούσαν δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά και εμφάνισαν τη νόσο ήταν 18%. Οταν οι ερευνητές υπολόγισαν μια σειρά από άλλους παράγοντες, όπως το βάρος των εθελοντών ή το ιστορικό καπνίσματος, η μεσογειακή διατροφή διαπιστώθηκε ότι συνδέεται με τη μείωση κατά 52% του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη σε σύγκριση με τη δίαιτα χαμηλών λιπαρών.
Πηγή: www.ethnos.gr