Αρχείο
- Παρασκευή, 03 Απριλίου 2015
Με ανακοινώσεις της προς τα ΜΜΕ η κτηνιατρική υπηρεσία της Αντιπεριφέρειας Ημαθίας δίνει συμβουλές στους καταναλωτές και τους αιγοπροβατοτρόφους του νομού μας για τον πασχαλινό οβελία.
Συγκεκριμένα:
Υποχρεωτική η σήμανση
«Γνωστοποιούμε στους αιγοπροβατοτρόφους του Νομού μας, ότι η σήμανση των αμνοεριφίων και αιγοπροβάτων είναι υποχρεωτική (ενώτια τύπου Ι & ενώτια τύπου ΙΙ) και πρέπει να γίνει άμεσα από τους κτηνοτρόφους.
Για αμνοερίφια και αιγοπρόβατα χωρίς σήμανση δεν θα χορηγείται ?Άδεια διακίνησης? από τα κατά τόπους Αγροτικά Κτηνιατρεία, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να σφαγούν στα Σφαγεία ή να πωληθούν για αναπαραγωγή.
Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται πλήρως η ιχνηλασιμότητα και αποτρέπονται φαινόμενα ελληνοποιήσεων των αμνοεριφίων.
Υπενθυμίζεται ότι απαγορεύεται η σφαγή αμνών και εριφίων προς εμπορία εκτός Σφαγείων και οι παραβάτες θα υποστούν τις συνέπειες του Νόμου.
Απαγόρευση σφαγής αμνοεριφίων σε υπαίθριους χώρους κατά την περίοδο του Πάσχα.
Όπως κατά καιρούς μας καταγγέλλεται, κατά την προ του Πάσχα περίοδο παρουσιάζονται κρούσματα σφαγής αμνοεριφίων προς εμπορία εκτός σφαγείων και συγκεκριμένα σε υπαίθριους χώρους (σταύλους, μαντριά, κ.λ.π.), κατά παράβαση των κείμενων διατάξεων περί υγειονομικού Κτηνιατρικού ελέγχου των σφαγίων ζώων, περί προστασίας των ζώων και της προστασίας του περιβάλλοντος.
Το φαινόμενο αυτό θεωρείται παράνομο και απαράδεκτο, θέτει σε κίνδυνο τη Δημόσια Υγεία και για να εξαλειφθεί παρακαλούμε, σε συνεργασία με τις τοπικές Αστυνομικές Αρχές και την Αγροφυλακή, να λάβετε τα αναγκαία μέτρα για την αποφυγή του.
To Tμήμα Κτηνιατρικής της Π.Ε. Ημαθίας θα είναι αμείλικτο σε θέματα Δημόσιας Υγείας και οι παραβάτες των παράνομων αυτών σφαγών, θα υποστούν τις βαριές συνέπειες του Νόμου.
Οδηγίες προς τους καταναλωτές
Λόγω της αυξημένης κατανάλωσης κρεάτων και άλλων τροφίμων (ζωικής προέλευσης), που αναμένεται να παρατηρηθεί τις ημέρες αυτές λόγω των εορτών του Πάσχα, οι Κτηνίατροι τoυ Τμήματος Κτηνιατρικής και των Αγροτικών Κτηνιατρείων του νομού μας, θα ασκούν καθημερινά εντατικότερους Κτηνιατρικούς Υγειονομικούς Ελέγχους, σε όλα τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης, στις εγκαταστάσεις παραγωγής και διάθεσής τους (σφαγεία, εργαστήρια, κρεοπωλεία, super market κτλ), προκειμένου να προστατευτεί αποτελεσματικότερα η Δημόσια Υγεία.
Για τους καταναλωτές συνιστούμε :
1. Να αγοράζουν μόνο προϊόντα ζωϊκής προέλευσης, που παράγονται σε εγκαταστάσεις εγκεκριμένες (αποτύπωση του Κωδικού Αριθμού Έγκρισης, της χώρας και της λέξης ΕΟΚ σε οβάλ πλαίσιο σφραγίδας).
2. Να μην αγοράζουν κρέατα τα οποία στερούνται των προβλεπόμενων εκ του νόμου σφραγίδων ελέγχου (κατηγορίας, καταλληλότητας, προέλευσης). Στις βιτρίνες-ψυγεία των κρεοπωλείων πρέπει να προσδιορίζεται σαφώς η χώρα καταγωγής-προέλευσης του κρέατος.
3. Τα σφάγια των αμνοεριφίων που προέρχονται από ζώα καταγωγής χωρών της Ε.Ε. και Τρίτων χωρών που σφάζονται στην Ελλάδα, ανεξάρτητα από τον χρόνο παραμονής των ζώων στην χώρα μας, σφραγίζονται εκτός από την σφραγίδα καταλληλότητας και κατηγορίας και με σφραγίδα προέλευσης, σχήματος παραλληλογράμμου (6εκ ? 4εκ),που αναγράφει το όνομα της χώρας προέλευσης. Όλες οι σφραγίδες είναι χρώματος τυρκουάζ για τα ζώα καταγωγής χωρών Ε.Ε. και χρώματος καστανού για τα ζώα καταγωγής Τρίτων Χωρών.
Αυτονόητο είναι λοιπόν ότι τα σφάγια αμνοεριφίων ελληνικής καταγωγής και εκτροφής σφραγίζονται εκτός των σφραγίδων καταλληλότητας και κατηγορίας και με παραλληλόγραμμη σφραγίδα προέλευσης, χρώματος τυρκουάζ, που φέρει την ένδειξη ΕΛΛΑΣ.
4. Τα αρνιά και τα κατσίκια να μην είναι ρυπαρά και να μην παρουσιάζουν γενικώς δυσάρεστη οσμή στη θωρακική και κοιλιακή κοιλότητα (οσμή αμμωνίας και υδροθείου), να φέρουν δε απαραιτήτως τις σφραγίδες καταλληλότητας, κατηγορίας και προέλευσης.
5. Τα σπλάχνα τους (συκώτι, πνεύμονες, νεφρά, καρδιά κλπ) να μην φέρουν οζίδια ή κύστεις και να μην έχουν δυσάρεστη οσμή.
6. Τα έντερα και τα σπλάχνα για το παραδοσιακό κοκορέτσι και την μαγειρίτσα να πλένονται σχολαστικά (πολλές φορές) και σε καθαρά δοχεία. Να μην αγοράζονται έντερα μερικώς ή τελείως αποψυγμένα που προέρχονται από κατεψυγμένες συσκευασίες και έχουν την ένδειξη «ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΟ ΠΡΟΪΟΝ» ή έντερα που γενικώς καταψύχονται παρανόμως.
Τα επεξεργασμένα, συσκευασμένα έντερα (νωπά ή κατεψυγμένα) πρέπει να φέρουν όλες τις απαραίτητες ενδείξεις (προέλευσης, εγκατάστασης, ημερομηνίας κατάψυξης κ.λ.π.).
7. Όσον αφορά τα αυγά :
Το κέλυφος να είναι καθαρό και άθικτο.
Να μην αγοράζονται :
Αυγά χωρίς επισήμανση
Αυγά με ακάθαρτο κέλυφος (ρυπαρά)
Αυγά με ραγισμένο και μαλακό κέλυφος
Αυγά με μεγάλες κηλίδες αίματος
Τελειώνοντας, η Δ/νση Κτηνιατρικής Ημαθίας εύχεται σε όλους Καλό Πάσχα και συνιστά στους καταναλωτές να απευθύνονται στην αρμόδια Κτηνιατρική Υπηρεσία (Τμήμα Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας, τηλέφωνα: 2331350135) σε κάθε διαπίστωση αντικανονικής ή ανθυγιεινής διάθεσης ενός τροφίμου».