Αρχείο
- Σάββατο, 04 Απριλίου 2015
Η άσκηση - επίδειξη ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων αντιμετώπισης διαδηλώσεων και καταστολής πλήθους, που έγινε στο Κιλκίς, στο πλαίσιο του «σεμιναρίου» των «Σχηματισμών Μάχης» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτική για τις στοχεύσεις και το περιεχόμενο ανάλογων ασκήσεων που έγιναν και στο παρελθόν.
Ενδεικτικά αναφέρουμε:
Η πρώτη άσκηση καταστολής διαδηλώσεων από ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις πραγματοποιήθηκε στις 13 Μάρτη 2002, στη Βέροια, στο πλαίσιο άσκησης του Β΄ Σώματος Στρατού, για την αντιμετώπιση «ατάκτων ομάδων» άμαχων πολιτών.
Στις 13-15 Ιούνη 2006, στο 951 Τάγμα Στρατονομίας στου Παπάγου, έγινε άσκηση «αντιμετώπισης διαδηλωτών που, σύμφωνα με το σενάριο, διαδήλωναν κατά του ΝΑΤΟ ».
Στις 29 Ιούλη 2008, σε Πεδίο Βολής της Νέας Περάμου Αττικής, έγινε άσκηση, στην οποία, σύμφωνα με το ΓΕΣ, «δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην εκπαίδευση τμημάτων σε επιχειρήσεις εντός κατοικημένου τόπου».
Το διάστημα 7-10 Γενάρη 2010 έγινε «άσκηση» εκπαίδευσης παραστρατιωτικών οργανώσεων, υπό την παρακολούθηση παρατηρητών του ΓΕΣ στον Πολύγυρο Χαλκιδικής, που περιελάμβανε «σχολείο SWAT» (ομάδες ειδικών όπλων και τακτικής), με αντικείμενα «ειδικών δυνάμεων αστυνομικών υπηρεσιών».
Με βάση τα παραπάνω, γίνεται περισσότερο από άλλοτε σαφές πως ο προσανατολισμός των Ενόπλων Δυνάμεων σε ρόλους κατασταλτικής δύναμης και η στοχοποίηση των ανά τον κόσμο λαϊκών κινημάτων αποτελεί βασική προτεραιότητα για την οποία εργάζονται πολιτική και στρατιωτική ηγεσία στη βάση των κατευθύνσεων του ΝΑΤΟ και της Κοινής Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας. Επί της ουσίας, η άσκηση είναι μέρος της εκπαίδευσης για την προετοιμασία των Ενόπλων Δυνάμεων των χωρών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν λαϊκές κινητοποιήσεις εντός και εκτός των συνόρων των χωρών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.
Όμως, η προετοιμασία για τέτοιους ρόλους και αποστολές δε μένει μόνο σε ασκήσεις. Το ελληνικό Γενικό Επιτελείο Στρατού, τις προηγούμενες μέρες, με διαταγή του ζητάει από τα στελέχη του και δηλώσεις υποταγής και εκ των προτέρων αποδοχής της συμμετοχής τους σε οποιαδήποτε ιμπεριαλιστική αποστολή, με διαταγή που κοινοποιήθηκε προς όλες τις στρατιωτικές μονάδες.
Επικαλούμενο απροθυμία ορισμένων στελεχών να πάρουν μέρος στις ιμπεριαλιστικές «ειρηνευτικές αποστολές», η οποία, όπως υποστηρίζει το ΓΕΣ, εκδηλώνεται με την εμφάνιση προβλημάτων υγείας, ζητάει από τους διοικητές όλων των μονάδων, να ενημερώσουν σχετικά όλα τα στελέχη τους, οι οποίοι ακολούθως καλούνται να βεβαιώσουν «με την υπογραφή τους ότι αυτή (σ.σ. η διαταγή) έγινε κατανοητή».
Τόσο οι ασκήσεις αυτού του είδους, όσο και η προετοιμασία των στελεχών του Στρατού, για να συμμετέχουν καθολικά σε ιμπεριαλιστικές αποστολές, δεν αποτελούν σύμπτωση. Είναι σε εφαρμογή των νέων ιμπεριαλιστικών δογμάτων, στα οποία έχουν ενσωματωθεί οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και συνδέονται με ένα περιβάλλον όξυνσης των αντιθέσεων στο εσωτερικό των χωρών, κάτω από την πίεση της καπιταλιστικής κρίσης, καθώς και έντασης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην Ανατ. Μεσόγειο, με τα ζητήματα της Ενέργειας στο επίκεντρο.
Εκδηλώνονται σε μια περίοδο που λαοί μεσογειακών χωρών εξεγείρονται, διεκδικώντας τα δικαιώματά τους, πράγμα που θέτει σε μεγαλύτερη εγρήγορση τα ιμπεριαλιστικά επιτελεία. Ταυτόχρονα, είναι και προάγγελος έντασης της ελληνικής εμπλοκής στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους, όπου σήμερα υπηρετούν πάνω από 2.500 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων με ετήσιο κόστος άνω των 300 εκατ. ευρώ.
Το Εργατικό Κέντρο Νάουσας καλεί το λαό να μη φοβηθεί, να ταχθεί στο πλευρό του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος και να εντείνει την πάλη του ενάντια στην ιμπεριαλιστική επίθεση, που είναι ενιαία στο στρατιωτικό και στο οικονομικό πεδίο. Η επίθεση αυτή απαιτεί και ενιαία δράση των λαϊκών δυνάμεων για την απόκρουση - ανατροπή της πολιτικής ΔΝΤ - ΕΕ - πλουτοκρατίας, της εξουσίας των μονοπωλίων στη χώρα μας και την αποδέσμευσή της από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς καθώς και το στρατιωτικό δόγμα που στρέφεται ενάντια στους λαούς και στις διεκδικήσεις τους.