Αρχείο
-
Σάββατο, 04 Απριλίου 2015
«Η αλλαγή στην Παιδεία, μέσα από μια φιλοσοφία που φέρνει η Διά Βίου Μάθηση, είναι ο βασικός μοχλός σήμερα που θα μας επιτρέψει να αναπτύξουμε τις δικές μας, τις ελληνικές, αυτόχθονες δυνάμεις, ώστε να μη χρειαστούμε ποτέ πια δάνειες δυνάμεις».
Το μήνυμα αυτό έστειλε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κατά την ομιλία του στη χθεσινή πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Διά Βίου Μάθησης και Σύνδεσης με την Απασχόληση, καθιστώντας σαφές ότι η κυβέρνηση «επενδύει» στην Παιδεία για την ανάπτυξη της οικονομίας και της απασχόλησης.
Είναι ενδεικτικό, άλλωστε, ότι τα προγράμματα της Διά Βίου Μάθησης θα χρηματοδοτηθούν με το ποσό-μαμούθ των 2,2 δισ. ευρώ, με στόχο να υπάρξει βελτίωση αλλά και αντιστοιχία των δεξιοτήτων των εργαζομένων με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας τα επόμενα χρόνια.
Νέες θέσεις
«Η γκρίνια για το Μνημόνιο σε εμάς στο υπουργείο Παιδείας έχει λάβει τέλος, γιατί έχουμε καταλάβει ένα πράγμα: Για να αλλάξει το μέλλον της Ελλάδας, πέρα από αριθμούς και στατιστικά, πρέπει να αλλάξουμε εμείς...» δήλωσε από την πλευρά της η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου. Μάλιστα, όπως είπε η υπουργός, μετά το 2011 και μέχρι το 2020 αναμένεται να δημιουργηθούν γύρω στις 370.000 νέες θέσεις εργασίας, οι περισσότερες από τις οποίες θα είναι στις μεταφορές και τη διανομή αγαθών, στις επιχειρήσεις και στις υπηρεσίες. Στις δράσεις για την ανάπτυξη της Διά Βίου Μάθησης αναφέρθηκε η αρμόδια αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Φώφη Γεννηματά.
Μεταξύ άλλων, ανακοίνωσε τα εξής:
Εκδοση επιταγών (vouchers) για σπουδές στην αρχική και συνεχιζόμενη επαγγελματική κατάρτιση. Θα αφορά συγκεκριμένο ποσό το οποίο θα δίνεται με οικονομικά κριτήρια σε νέους για σπουδές της επιλογής τους.
Απόφοιτοι λυκείου, πανεπιστημίου και ΤΕΙ, ΙΕΚ, ΚΕΜΕ, θα μπορούν να παρακολουθήσουν προγράμματα κατάρτισης που θα αναπτύσσουν από κοινού οι επιχειρήσεις και το Δίκτυο Διά Βίου. Θα αποκτούν γνώσεις, θα κάνουν πρακτική άσκηση σε επιχειρήσεις και ένα ποσοστό από αυτούς θα προσλαμβάνεται για ένα ελάχιστο χρονικό διάστημα.
Παροχή υποτροφιών σε εισαχθέντες στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο.
Προτεραιότητα εισαγωγής στα δημόσια ΙΕΚ σε σπουδαστές με βάση κοινωνικοοικονομικά κριτήρια.
Δημιουργία του θεσμού του μέντορα για την υποστήριξη φοιτητών που πραγματοποιούν εργασίες σχετικές με θέματα επιχειρηματικότητας.
Μήνυμα
Παράλληλα, η κ. Γεννηματά έστειλε μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι θα μπει φρένο στις πελατειακές σχέσεις που πλήττουν και τον τομέα της κατάρτισης. «Προειδοποιούμε ότι δεν πρόκειται να ανεχτούμε καμία πίεση. Αυτά τα χρήματα θα πιάσουν τόπο. Ούτε ένα ευρώ σε συναλλαγές κάτω από το τραπέζι. Με την πιστοποίηση των προσόντων όλων των μορφών μάθησης, ο καθένας θα μπορεί να πιστοποιήσει τα προσόντα του και να τα χρησιμοποιεί στην προσωπική και επαγγελματική του ανέλιξη», είπε χαρακτηριστικά η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας.