Αρχείο
- Παρασκευή, 03 Απριλίου 2015
Σύννεφα καπνού, στάχτη και αποκαΐδια είναι η πρώτη εικόνα που αντικρύζει κάποιος μπαίνοντας στο ιστορικό βυζαντινό μοναστήρι του 13ου αιώνα, της Ιεράς Mονής Αγίου Προδρόμου, που παραδόθηκε χθες το απόγευμα στις φλόγες, πιθανότατα από σπίθες που πετάχτηκαν από την ξυλόσομπα που έκαιγε στο παλιό αρχονταρίκι. «Θαύμα», χαρακτηρίστηκε σήμερα από το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης Θεολόγο και από τους πιστούς που σπεύδουν από το πρωί στην Ιερά Μονή η διάσωσή της.
Η πύρινη λαίλαπα κατάφερε μέσα σε λίγες ώρες να κάψει το παλιό ιστορικό αρχονταρίκι, κτίσμα αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα, βυζαντινής τεχνοτροπίας, και το παλιό εκθετήριο, χωρίς ευτυχώς να προλάβει να αγγίξει τα ιερά κειμήλια και τις σπάνιες εικόνες που άρπαξαν οι μοναχές και έσωσαν την τελευταία στιγμή από την οργή της φωτιάς. Άθικτα παρέμειναν το ιστορικό καθολικό της ιεράς μονής, οι ιερές σπάνιες εικόνες, οι νέες πτέρυγες, καθώς και τα κελιά των καλογριών. Αντικρύζοντας τις πρώτες σπίθες της φωτιάς, οι καλόγριες άρπαξαν κουβέρτες και βρεγμένα πανιά και προσπάθησαν να σώσουν το παλιό αρχονταρίκι, χωρίς όμως να τα καταφέρουν.
Στο σημείο έφτασαν με μεγάλη δυσκολία, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών, πυροσβεστικά οχήματα από όλο το νομό αλλά και από το Λαγκαδά Θεσσαλονίκης. Για περισσότερο από τέσσερις ώρες οι πυροσβέστες έδιναν μάχη με τη φωτιά προσπαθώντας να σώσουν το ιστορικό μοναστήρι. Η φωτιά περιορίστηκε ύστερα από υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών, των καλογριών, αλλά και των πιστών που έτρεξαν με όποιο μέσο μπορούσαν να προσφέρουν τη βοήθειά τους. Η Ιερά Μονή του Τιμίου Προδρόμου βρίσκεται 9 χιλιόμετρα ανατολικά της πόλης των Σερρών σε μια χαράδρα του Μενοικίου όρους. Το Μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου χτίστηκε το 1270-1275 στους πρόποδες του Μενοικίου όρους από τον Ιωαννίκιο, ο οποίος διετέλεσε και επίσκοπος Εζεβών.
Κατόπιν, ο ανηψιός του, Ιωακείμ, μητροπολίτης Ζιχνών, κατά το έτος 1300 περιέβαλε τη μονή με υψηλά και στερεά τείχη και την προίκισε με βασιλικές δωρεές (μετόχια και γαίες). Από το έτος 1332 μ.Χ. την Εφορία της Μονής ανέλαβε ο τότε μέγας Δομέστικος και μετέπειτα αυτοκράτορας Ιωάννης Κατακουζηνός. Επί της Εφορίας του, η Μονή αναδείχτηκε με χρυσόβουλο Σταυροπηγιακή και Πατριαρχική. Το 1345 μ.Χ. η Μονή υπέστη πολλές καταστροφές στα κτήματά της από την επιδρομή των Σέρβων. Μόνο χάρη στην Ελένη, σύζυγο του Σέρβου Κράλη Στάφανου Ντούσαν, διέφυγε την ολοκληρωτική καταστροφή. Κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, η Μονή είχε τη μεγάλη τιμή να υποδεχθεί στους κόλπους της τον πρώτο, μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, Πατριάρχη Γεννάδιο Σχολάριο.
Ο Γεννάδιος, όπως λέει η ιστορία, πατριάρχευσε 3 χρόνια, από το 1453 έως το 1457, οπότε παραιτήθηκε και ήρθε στη μονή του Προδρόμου όπου και πέθανε το 1472. Ο τάφος του Γενναδίου ήταν γνωστό από την παράδοση ότι βρισκόταν στο μεσαίο τμήμα του καθολικού ναού της Μονής, κοντά στους τάφους των κτητόρων. Το Μάιο του 1854 έγινε η ανακομιδή των λειψάνων του, τα οποία βρίσκονται σήμερα εντός κιβωτίου. Κοντά στον τάφο του υπάρχει μαρμάρινη πλάκα με χαραγμένο τιμητικό επίγραμμα του ποιητή Ηλία Τανταλίδη, το οποίο είχε αποστείλει το Πατριαρχείο Κωσταντινουπόλεως, όταν έγινε η ανακομιδή των λειψάνων του σοφού Πατριάρχη. Η Μονή υπήρξε κέντρο αδιάλειπτης ζωγραφικής κίνησης. Υπάρχουν εικονογραφίες του 14ου αι. από τις πιο ενδιαφέρουσες στη χώρα μας, καθώς και ωραίες τοιχογραφίες του έτους 1630.
Σπάνιο ιστορικό και θρησκευτικό κειμήλιο του καθολικού, είναι το τέμπλο από ξύλο καρυδιάς σκαλισμένο από το έτος 1804. Στον τετράγωνο αρχαίο πύργο της μονής που μετατράπηκε σε βιβλιοθήκη, υπήρχαν 100 τόμοι χειρόγραφων σε μεμβράνες, 200 τόμοι χειρόγραφων σε χαρτί, 1.500 τόμοι διαφόρων έντυπων βιβλίων, 4 χρυσόβουλα βυζατινών αυτοκρατόρων σε μεμβράνη, 5 πατριαρχικά σιγίλια, 4 κώδικες παλαιοί και πολλά άλλα πολύτιμα ιερά αντικείμενα, που άρπαξαν οι Βούλγαροι κατά το 1913 και 1917. Πριν από δύο χρόνια επέστρεψε στην Ιερά Μονή του Αγίου Προδρόμου η εικόνα της Αποκαθήλωσης του 14ου αι., που είχε κλαπεί το 1978. Σύμφωνα με τους ειδικούς είναι εξαιρετικά σημαντικής καλλιτεχνικής και οικονομικής αξίας. Η μεγάλης αξίας αυτή εικόνα, η οποία εκτιμάται από τους βυζαντινολόγους στο ποσό του 1.500.000 ευρώ, είχε κλαπεί μαζί με άλλες εικόνες από το Μοναστήρι του Αγίου Προδρόμου την ίδια χρονιά.
Πηγή: www.ana-mpa.gr