Αρχείο
- Παρασκευή, 03 Απριλίου 2015
Στα κεντρικά θέματα της πολιτικής για τον αγροτικό τομέα, προετοιμάζοντας την Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, επικεντρώθηκαν οι συζητήσεις των φορέων του κλάδου στην άτυπη συνάντηση προβληματισμού που πραγματοποιείται σήμερα, Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου, με πρωτοβουλία του υπουργού Κώστα Σκανδαλίδη στο Εκπαιδευτικό Κέντρο της ΑΤΕ bank στο Καστρί.
Η συζήτηση αυτή έρχεται σαν συνέχεια του διαλόγου στη Βουλή που ξεκίνησε την Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου με την κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Παραγωγής- Εμπορίου και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου των Υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ΚΑΠ με ορίζοντα το 2020. Στη συνάντηση λαμβάνουν μέρος η Πολιτική Ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, η ηγεσία της ΑΤΕ, οι πρόεδροι των Οργανισμών του ΥΠΑΑΤ, οι Πρόεδροι των τριτοβάθμιων συνεταιριστικών και συνδικαλιστικών αγροτικών ενώσεων, Εμπειρογνώμονες, καθηγητές Πανεπιστημίου και στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Μόνιμης Αντιπροσωπείας μας στην Ε.Ε.
Κατά την διάρκεια της συζήτησης ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους τονίζοντας: «Η συζήτηση που γίνεται είναι πάρα πολύ ενδιαφέρουσα. Αναφέρεται στα κεντρικά θέματα της πολιτικής μας για τον αγροτικό τομέα, πρώτα από όλα προετοιμάζοντας την Νέα ΚΑΠ, πως θα συμβάλει η αγροτική οικονομία στο ισοζύγιο των εμπορικών συναλλαγών των αγροτικών προϊόντων το οποίο είναι ιδιαίτερα αρνητικό για την χώρα μας, ούτως ώστε να συμβάλει στην έξοδο από την κρίση.
Επίσης συζητούνται όλα τα θέματα της οργάνωσης των παραγωγών μας (συνεταιρισμοί, δημοπρατήρια, ομάδες παραγωγών, συμβολαιακή γεωργία, διεπαγγελματικές οργανώσεις)
Τα θέματα που αφορούν το «καλάθι προϊόντων» της κάθε περιφέρειας που έχουμε τονίσει ότι αποτελεί βασική μας στρατηγική επιλογή.
τα θέματα που αφορούν την περιφερειακή διάρθρωση του υπουργείου και τον Καλλικράτη.
Τα θέματα γενικώς που έχουν αυτή την εποχή τεράστια σημασία, ούτως ώστε η τριετία 2011 - 2013 όχι μόνο να συμβάλει αποφασιστικά στην έξοδο της χώρας από την κρίση αλλά να προετοιμάσει την γεωργία μας ώστε από το 2014 και μετά να υποδεχτεί με πολύ καλύτερους όρους από τους σημερινούς την νέα περίοδο προς την Ευρώπη του 2020. Θα γίνουν δύο γύροι τοποθετήσεων».
Περικοπές
Όσον αφορά στο θέμα των περικοπών κονδυλίων ο κ. Σκανδαλίδης τόνισε: «Σχετικά με το θέμα των μη κατά κύριο επάγγελμα αγροτών θα πρέπει να πούμε ότι είναι ανοιχτό αφού υπάρχει μπροστά μας ο ορισμός τους «ενεργού αγρότη». Όσον αφορά την πορεία προς την Νέα ΚΑΠ γίνεται μια προσπάθεια ? εξάλλου η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το υπονοεί - να υπάρξει μια έστω μικρή συρρίκνωση των συνολικών πόρων. Η δική μας προσπάθεια είναι να μείνουν τουλάχιστον στο επίπεδο που είναι την προηγούμενη περίοδο. Και το έθεσα το θέμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρ? ότι μόνο εγώ έβαλα αυτό το θέμα και ο Γερμανός από την αντίθετη πλευρά δηλαδή να μην περάσει το 1%. Μέχρι τώρα το ποσοστό ήταν 1,7% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος των χωρών της Ε.Ε».
Και προσέθεσε: «Το δεύτερο θέμα που αφορά την δυσκολία μας είναι ότι οι νέες χώρες μπήκαν ενδιάμεσα στην υπόθεση αυτή, δεν ήταν ισότιμη η συμπεριφορά μας απέναντί τους που σημαίνει ότι θα διεκδικήσουν την ανακατανομή με βάση και την δική τους συμμετοχή. Εδώ μελετώνται μεταβατικές περίοδοι ώστε να μην υπάρξει μια ανώμαλη προσγείωση σε χαμηλότερα ποσοστά για εμάς».
Συμμαχίες
Από εκεί και μετά ? σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού - υπάρχει το θέμα των συμμαχιών «με τις χώρες του Νότου και τις χώρες της περιοχής μας αλλά και κάποιες χώρες της κεντρικής Ευρώπης, όπως η Αυστρία (την επόμενη Τρίτη θα μας επισκεφθούν ο Βούλγαρος και ο Ρουμάνος Υπουργός). Είναι μια δύσκολη διαπραγμάτευση. Είπα στο Εθνικό Κοινοβούλιο ότι θα συμμετέχει σε όλη την διαδικασία βήμα ? βήμα, δεν πρόκειται να κρύψω από κανέναν τίποτα γιατί αυτή είναι μια εθνική υπόθεση και πρέπει όλοι μαζί να πάρουμε μια απόφαση ώστε να συνδιαμορφώσουμε την πολιτική μέχρι να φτάσει η ώρα που η Ευρώπη θα πάρει την τελική της απόφαση».
Σενάρια
Ολοκληρώνοντας ο κ. Σκανδαλίδης επανέλαβε ότι: «Κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει τώρα γιατί δεν υπάρχει ο συνολικός προϋπολογισμός της Ένωσης. Όλα εξαρτώνται από τα σενάρια που θα επιλεγούν γιατί είναι σε διαπραγμάτευση τα σενάρια. Δεν μπορούμε να μιλάμε χωρίς τα χρήματα για Κοινή Αγροτικής Πολιτική ψάχνοντας τις κατανομές εκ των υστέρων. Τον Ιούνιο θα εμφανιστεί η δημοσιονομική απόφαση, πόσος δηλαδή θα είναι ο προϋπολογισμός και εν συνεχεία θα έχουμε μια μακρά διαπραγμάτευση για τις κατανομές που θα φτάσει η απόφαση κατά την γνώμη μου στο Συμβούλιο Κορυφής όπου εκεί οι πρωθυπουργοί αποφασίζουν στο τέλος του 2012».
Πηγή: agrotypos.gr, ρεπορτά Χρήστος Διαμαντόπουλος