Αρχείο
-
Παρασκευή, 03 Απριλίου 2015
Οι νικήτριες ήταν: η (παγωμένη) Ρωσία, για το Μουντιάλ 2018, και το (καυτό) Κατάρ, για το Μουντιάλ 2022.
Σαν να λέμε, δηλαδή, ότι έπεσαν δύο «βόμβες» μεγατόνων πάνω στην οροφή του FIFA House της Ζυρίχης.
Εκεί όπου χθες τα 22 από τα 24 μέλη της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας (οι δύο είναι τιμωρημένοι, μέχρι να ξεκαθαρίσει εάν συμμετείχαν σε σκάνδαλο δωροδοκίας) ανέθεσαν, ύστερα από αλλεπάλληλες μυστικές ψηφοφορίες, τις διοργανώσεις του 2018 και του 2022 σε δύο χώρες «αουτσάιντερ», ανατρέποντας κάθε προγνωστικό. Κι αυτό γιατί μέχρι την έναρξη της ψηφοφορίας τα φαβορί ήταν η Αγγλία για το 2018 και η Αυστραλία για το 2022...
Απών
Την υποψηφιότητα της Ρωσίας εκπροσώπησαν, μεταξύ άλλων, το αφεντικό της Τσέλσι, Ρομάν Αμπράμοβιτς, η «βασίλισσα των αιθέρων» Γιελένα Ισινμπάγιεβα και ο διεθνής ποδοσφαιριστής της Αρσεναλ, Αντρέι Αρσάβιν. Μεγάλος απών για τους νικητές ήταν όμως ο Βλαντίμιρ Πούτιν, καθώς προφασίστηκε πως δεν ήθελε να επηρεάσει τους ψηφοφόρους (μία απουσία πάντως που αποδείχθηκε γούρικη για τη χώρα του). Η Ρωσία, λοιπόν, επικράτησε απρόσμενα των θεωρητικά δυνατότερων υποψηφιοτήτων, όπως των κοινών φακέλων Ισπανίας - Πορτογαλίας, Ολλανδίας - Βελγίου ή της Αγγλίας (το μεγάλο φαβορί) που «κατέβασε» όλο το βαρύ πυροβολικό της. Από τον πρωθυπουργό Κάμερον μέχρι τον Ντέιβιντ Μπέκαμ και τον πρίγκιπα Ουίλιαμ.
«
Σας ευχαριστώ και να 'στε βέβαιοι πως δεν θα το μετανιώσετε. Μαζί θα γράψουμε ιστορία», είπε ο εκπρόσωπος της ρωσικής κυβέρνησης Ιγκόρ Σουβάλοφ, αμέσως μετά το θρίαμβο των Ρώσων, που στην ουσία θα φιλοξενήσουν την πρώτη μεγάλη διοργάνωση μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1980 στη Μόσχα (ως Σοβιετική Ενωση τότε).
Πέρα από τους ειδικούς, όμως, που θεωρούσαν φαβορί την Αγγλία, για τους μπουκμέικερ το μεγάλο φαβορί για το Μουντιάλ του 2018 ήταν η κοινή υποψηφιότητα Ισπανίας - Πορτογαλίας, τόσο ως προς τις ήδη υπάρχουσες και καινούργιες αθλητικές εγκαταστάσεις όσο και ως προς τη φιλοξενία, τις μικρές αποστάσεις ή τον τουρισμό. Αν και στην πραγματικότητα σημαντικά αρνητικό ρόλο λέγεται πως πρέπει να έπαιξε η οικονομική κρίση που πνέει με όλο μεγαλύτερη ορμή στην Ιβηρική Χερσόνησο.
Ακριβώς το ίδιο πιθανολογείται πως ίσχυσε και στην περίπτωση της Αγγλίας, αν και το βέβαιο είναι ότι μέτρησε για τους αναποφάσιστους το σύνηθες φαινόμενο της βίας και των παραδοσιακών της χούλιγκαν, καθώς ένα 24ωρο πριν, στο Μπέρμινγχαμ, οπαδοί της ομώνυμης ομάδας, αλλά και της συντοπίτισσας Αστον Βίλα, τα έκαναν γης Μαδιάμ, τόσο μεταξύ τους όσο και σε βάρος της αστυνομίας, μετά τη λήξη του μεταξύ τους αγώνα. Επεισόδια που είχαν απολογισμό: 14 τραυματίες, επτά συλλήψεις και ζημιές χιλιάδων λιρών...
Το Κατάρ
Προβλήματα χουλιγκανισμού, αντίθετα, δεν υπάρχουν στην έρημο, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι στο Κατάρ ποδοσφαιριστές και φίλαθλοι δεν κινδυνεύουν από εντελώς διαφορετικούς λόγους. Όπως για παράδειγμα τη... θερμοπληξία, καθώς την περίοδο των αγώνων υπολογίζεται πως θα υπάρχουν θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών Κελσίου.
Ελάχιστοι ήταν οι ειδικοί του στοιχήματος που πίστευαν ότι το μικρό αραβικό κράτος, που βρέχεται από τον Περσικό Κόλπο, θα είχε την οποιαδήποτε πιθανότητα να κερδίσει τους ήδη άριστα οργανωμένους Αυστραλούς κι Αμερικανούς. Σε αντίθεση με τους φακέλους της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας. Της πρώτης, γιατί διοργάνωσε σχετικά πρόσφατα το Μουντιάλ (2002) και της δεύτερης γιατί η πολιτική κατάσταση με τη Βόρειο Κορέα γίνεται, μέρα με την ημέρα, όλο και περισσότερο έκρυθμη.
Κι έτσι, με υποσχέσεις για θαύματα της τεχνολογίας και ποταμό από πετροδόλαρα, θριάμβευσε ο φάκελος του πανίσχυρου, τόσο στο Κατάρ όσο και στη FIFA, Μπιν Χαμάμ. Ο οποίος παρά τις αναπόφευκτες κλιματικές δυσκολίες στη χώρα του, έχει υποσχεθεί κλειστά γήπεδα στην έρημο, γιγαντιαία κλιματιστικά στους αγωνιστικούς χώρους και στις εξέδρες, υπερπολυτελή ξενοδοχεία και γενικώς χλιδή και κομφόρ για τους τουρίστες. Και κυρίως γήπεδα που δεν θα απέχουν 30 χλμ. το ένα από το άλλο!
Για τον παγκόσμιο Τύπο, η νίκη του Κατάρ ήταν στην ουσία μία προσωπική επιτυχία του Σεπ Μπλάτερ. Ενα ακόμη στοίχημα για τον πρόεδρο της FIFA, μετά το νοτιοαφρικανικό. Ισως να 'ταν κι αυτός ένας λόγος που, μόλις εκφωνήθηκε το όνομα της χώρας, στην πρωτεύουσα Ντόχα χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν να πανηγυρίσουν στους δρόμους με «βουβουζέλα»...
Αναλυτικότερα, τα αποτελέσματα του Μουντιάλ 2018:
1ος γύρος: Ρωσία 9, Ισπανία - Πορτογαλία 7, Ολλανδία - Βέλγιο 4, Αγγλία 2.
2ος γύρος: Ρωσία 13, Ισπανία - Πορτογαλία 7, Ολλανδία - Βέλγιο 2.
Και τα αποτελέσματα του Μουντιάλ 2022:
1ος γύρος: Κατάρ 11, Ν. Κορέα 4, Ιαπωνία 3, ΗΠΑ 3, Αυστραλία 1.
2ος γύρος: Κατάρ 10, Ν. Κορέα 5, ΗΠΑ 5, Ιαπωνία 2.
3ος γύρος: Κατάρ 11, ΗΠΑ 6, Ν. Κορέα 5.
4ος γύρος: Κατάρ 14, ΗΠΑ 8.