Αρχείο
- Παρασκευή, 03 Απριλίου 2015
Στο πλαίσιο της γνωριμίας των φιλολόγων με τα μνημεία και τα πνευματικά ιδρύματα του Νομού Ημαθίας, η οποία ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια με τις επισκέψεις στο Βυζαντινό Μουσείο (2006), στα Γενικά Αρχεία του Κράτους (2006), το Εθνικό Μουσείο Εκπαίδευσης (2007) και το Αρχαιολογικό Μουσείο Βέροιας (2009), οργανώνεται εφέτος από το Σύνδεσμο Φιλολόγων και το σχολικό σύμβουλο φιλολόγων του Νομού Θανάση Μαρκόπουλο ξενάγηση στους βασιλικούς τάφους και στο Μουσείο της Βεργίνας, η οποία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010 και ώρα 10 το πρωί.
Την ξενάγηση θα κάνει η καθηγήτρια της κλασικής αρχαιολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Στέλλα Δρούγου, συνεργάτης του Μανόλη Ανδρόνικου για χρόνια και υπεύθυνη της ανασκαφής στη Βεργίνα από το 1992 ως το 2001.
Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να βρίσκονται έγκαιρα στην είσοδο του Αρχαιολογικού χώρου των τάφων.
Η κίνηση προς τη Βεργίνα θα γίνει με ΙΧ.
Βιογραφικό σημείωμα της Στέλλας Δρούγου
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Πτυχιούχος του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1969-70. Εργάστηκε το 1970 για μικρό χρονικό διάστημα ως βοηθός του καθηγητή Γ. Μπακαλάκη. Από το 1971-1974 έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Wuerzburg Γερμανίας με την επίβλεψη της καθηγήτριας E. Simon. Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Wuerzburg το 1974 με την διδακτορική διατριβή για τους αρχαίους αττικούς ψυκτήρες (δημ. το 1975). Το 1976 διορίστηκε ως επιμελήτρια στην έδρα κλασικής Αρχαιολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με διευθυντή τον καθηγητή Μ. Ανδρόνικο. Εξελέγη το 1997 τακτική καθηγήτρια κλασικής αρχαιολογίας στο ίδιο Πανεπιστήμιο. Ασχολείται κυρίως με την αρχαία ελληνική κεραμική και αγγειογραφία και ιδιαίτερα την ελληνιστική κεραμική, καθώς και με θέματα που προκύπτουν από την ανασκαφή στη Βεργίνα. Διδάσκει Κεραμική-Αγγειογραφία, Θρησκεία, Εικονογραφία, Τοπογραφία. Από το 1976 συμμετέχει στην ανασκαφή της Βεργίνας ως βοηθός του καθηγητή Μ. Ανδρόνικου και από το 1992 μετά το θάνατο του ίδιου αναλαμβάνει τη διεύθυνση της ανασκαφής έως και το 2001. Κατά τη διάρκεια της ανασκαφής αυτής ασχολείται με τους μακεδονικούς τάφους, το αρχαίο θέατρο και το Ανάκτορο, καθώς και το ιερό της Μητρός των Θεών στον ίδιο αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας. Από το 1998 αναλαμβάνει την οργάνωση της ανασκαφής στη θέση Καστρί στο Πολυνέρι του Νομού Γρεβενών και αναλαμβάνει την διεύθυνσή της το 2001.
Από το 1986 συμμετέχει στην οργάνωση και την πραγματοποίηση των Διεθνών Επιστημονικών Συναντήσεων για την Ελληνιστική Κεραμεική μαζί με τους αρχαιολόγους Λ. Μαραγκού, Η. Ζερβουδάκη, Ι. Τουράτσογλου και Ρ. Ιντζεσίλογλου. Ο θεσμός αυτός έχει στο ενεργητικό έως το 2000 έξι (6) Συναντήσεις με δημοσιευμένες τα Πρακτικά τους, ενώ η σημασία του αποδεικνύεται μεγάλη στην ανάπτυξη της έρευνας για το σχετικό θέμα. Τον Απρίλιο του 2005 θα λάβει χώρα η 7η Συνάντηση στο Αίγιο-Αχαϊα. Έχουν εκδοθεί τα Πρακτικά όλων των προηγουμένων συναντήσεων.
Είναι μέλος της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας και αντεπιστέλλον μέλος του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου και Αυστριακού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου, ενώ το συγγραφικό της έργο αποτελείται από οχτώ βιβλία και δεκάδες επιστημονικών άρθρων.