Αρχείο
- Παρασκευή, 03 Απριλίου 2015
του ΑΛΕΚΟΥ ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ, εκδότη της εφημερίδας "Η ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ"
Από την πρώτη στιγμή, όσο και εάν στεναχωρήσαμε ορισμένους σχετικά με την προεκλογική τακτική που έχουν χαράξει, τονίσαμε ότι οι εκλογές του Νοέμβρη, έχουν μεγάλη πολιτική σημασία κι ας μην εκλέγεται κυβέρνηση. Στην κάλπη θα ψηφίσουν νέοι εργάτες, που παίρνουν μισθό 500 ευρώ, ηλικιωμένοι που παίρνουν σύνταξη 200 ή 300 ευρώ, άνεργοι, φτωχοί αγρότες που δεν μπορούν να ζήσουν την οικογένειά τους, νέοι γονείς που παλεύουν για το μεροκάματο και δεν έχουν τη δυνατότητα να πάνε το παιδί τους στον παιδικό σταθμό.
Με την ψήφο τους θα κρίνουν την πολιτική που τους έφτασε σε αυτό το σημείο. Είναι για το συμφέρον τους, λοιπόν, για το μέλλον το δικό τους και των παιδιών τους, να καταδικάσουν αυτήν την πολιτική. Να αφαιρέσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη δύναμη από τους κύριους εκφραστές αυτής της πολιτικής, αλλά και όσοι έβαλαν πλάτη για να περάσει και να υλοποιηθεί η αντιλαϊκή λαίλαπα.
Για να γίνει πραγματικότητα αυτή η πολιτική, έβαλαν και τα δύο τους τα χέρια, πολλοί που συμμετείχαν και στην τοπική διοίκηση. Από όποια θέση κι αν κατείχαν είτε σε δήμους και νομαρχίες είτε στα συλλογικά όργανα (ΚΕΔΚΕ, ΤΕΔΚΝΑ, ΕΝΑΕ), είπαν «ναι» στην καθιέρωση της μερικής απασχόλησης που καταδικάζει σε μισή δουλειά εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους και τις οικογένειές τους. Είπαν «ναι» στην επιβολή ακόμα μεγαλύτερων φόρων και τελών στα λαϊκά νοικοκυριά. Με δεδομένη τη νέα διοικητική δομή, τον λεγόμενο «Καλλικράτη», αν εκλεγούν ξανά θα υλοποιήσουν την ίδια πολιτική σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό. «Καλλικράτης» σημαίνει διαμόρφωση ενός αποτελεσματικότερου μηχανισμού, σε επίπεδο τοπικής διοίκησης, με συγκεκριμένη αποστολή την εφαρμογή της κεντρικής πολιτικής. Επιπλέον, ο «Καλλικράτης» θα χρησιμοποιηθεί σαν το βασικό εργαλείο για την υλοποίηση και του μνημονίου. Ακόμα κι αν με τον «Καλλικράτη» λυθούν κάποια προβλήματα αυτά τα έργα θα γίνουν με χρήματα των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων μέσω της επιβολής κι άλλων φόρων.
Με δεδομένα τα παραπάνω, μπορεί εύκολα να καταλάβει ο καθένας, γιατί αρκετοί υποψήφιοι αυτών των κομμάτων κάνουν πολύ λόγο για τα λεγόμενα «τοπικά προβλήματα» και «τοπικά κριτήρια». Στην πραγματικότητα, τέτοια δεν υπάρχουν. Η ίδια η ζωή και όσα βιώνουν τα λαϊκά στρώματα σήμερα, αποκαλύπτει ότι «καλό το?..παραμύθι αλλά δεν έχει δράκο». Κάθε τοπικό πρόβλημα καταλήγει στη γενική πολιτική. Αλλωστε, προβλήματα σαν το αποχετευτικό, τη διαχείριση νερού, την αντισεισμική θωράκιση, τη διαχείριση απορριμμάτων κ.λπ., απαιτούν σχεδιασμό και μάλιστα κεντρικό σχεδιασμό. Που δεν μπορεί να γίνει στο πλαίσιο της επιχειρηματικότητας και ανταγωνιστικότητας, ή αν θα γίνει θα σημάνει παραπέρα πτώχευση του λαού, αφού θα πληρώνονται αδρά και μόνιμα στους επιχειρηματίες, σαν τα διόδια.
Καλά επομένως τα προπαγανδιστικά σλόγκαν για να είναι και αληθινά. Γιατί ο «Καλλικράτης» θεσμοθετώντας νέα όργανα τοπικής διοίκησης σε επίπεδο Περιφερειών και Δήμων διαμορφώνει κρατικούς μηχανισμούς για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή της κεντρικής κρατικής πολιτικής. Και το κράτος, εξυπηρετεί τα συμφέροντα της κυρίαρχης τάξης, που είναι μια μικρή μειοψηφία του πληθυσμού, άρα αντιλαϊκό.