Αρχείο
- Παρασκευή, 03 Απριλίου 2015
Κρίσιμη θεωρείται η σημερινή συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ εν όψει των καθοριστικών ψηφοφοριών στη Βουλή για τη νέα δανειακή σύμβαση, τον προϋπολογισμό, το φορολογικό και τα "κλειστά" επαγγέλματα.Ο πρωθυπουργός θα μιλήσει σήμερα στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής και θα περιγράψει τη στρατηγική της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα.
Να ανοίξει τον νέο πολιτικό κύκλο, που αφορά πια στην εφαρμογή της συμφωνίας των Βρυξελλών, κλείνοντας ταυτόχρονα κάθε "πόρτα" προς τις πρόωρες εκλογές, επιχειρεί από σήμερα ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου.
"Η εφαρμογή μιας απόφασης είναι συχνά πιο δύσκολη υπόθεση από την ίδια την απόφαση!" είναι η φράση κυβερνητικού στελέχους που περιγράφει με ενάργεια τη στρατηγική και την κατεύθυνση που επιλέγει ο πρωθυπουργός για τους εξίσου (με τους προηγούμενους) "κολασμένους" δύο μήνες.
Ο κ. Παπανδρέου επέστρεψε από τις Βρυξέλλες αποφασισμένος να προχωρήσει σε όλες τις αναγκαίες κυβερνητικές πρωτοβουλίες που θα εξασφαλίσουν το οριστικό "κλείδωμα" της συμφωνίας για τη μείωση του χρέους και τη νέα δανειακή σύμβαση, ζητώντας από τους υπουργούς του να επιδείξουν "αφοσίωση" στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων.
Γνωρίζει καλά ότι το επόμενο διάστημα, η διαχείριση του ταραγμένου πολιτικού σκηνικού απαιτεί πολλές "τροποποιήσεις" και αλλαγές, αφού οι εξελίξεις ακολουθούν ιλιγγιώδεις ρυθμούς και αφορούν πολλά και διαφορετικά "μέτωπα".
Ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος μετά την ομιλία του πρωθυπουργού θα ενημερώσει τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για όλες τις παραμέτρους της συμφωνίας των Βρυξελλών
Το "διάγγελμα" του πρωθυπουργού προς τους πολίτες την περασμένη Πέμπτη αποτελεί, άλλωστε, όπως εξηγούν συνεργάτες του, τον πολιτικό "μπούσουλα" για τα επόμενα βήματα - και αυτό "καθοδηγεί" τη σημερινή ομιλία του προς την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ και την ενημέρωση της Βουλής αύριο για τα αποτελέσματα της συνόδου της Ευρωζώνης.
Στη "μίνι" προ ημερησίας αύριο στη Βουλή θα έχει, ως αναμένεται, την πρώτη "αναμέτρηση" με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς.
Στόχος του είναι να παρουσιάσει τα νέα δεδομένα, να επισημάνει εκ νέου την ανάγκη εθνικής συνεννόησης για την έξοδο από την πρωτοφανή κρίση και να "απαντήσει" με τη δευτερολογία του στις ενδεχόμενες "προκλήσεις".
Το σίγουρο είναι ότι το Μέγαρο Μαξίμου, με εντολή του κ. Παπανδρέου, δίνει ιδιαίτερο βάρος, μεταξύ άλλων, στην ψήφιση εξαιρετικά κρίσιμων νόμων, που εκ των πραγμάτων θα λειτουργήσουν ως τα νέα κρας-τεστ της κυβέρνησης.
Σε σχετική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, που έγινε χθες το απόγευμα και συμμετείχαν οι κ. Βενιζέλος, Ρέππας, Σαχινίδης και Πετσάλνικος, συζήτησαν για τη σύνταξη του νέου "Οδικού Χάρτη" και "τεχνικά" αλλά επίσης σημαντικά θέματα της "ατζέντας".
Η ψήφιση του προϋπολογισμού, που βάσει του Συντάγματος πρέπει να έχει κατατεθεί μέχρι τις 20 Νοεμβρίου στη Βουλή, θεωρείται νούμερο 1 θέμα, αφού αρκετοί βουλευτές δηλώνουν στις κατ' ιδίαν κουβέντες ότι επιφυλάσσονται για τη στάση τους, αφού δεν γνωρίζουν ακόμη αν "προστεθούν" στην πορεία μέχρι τις 20 Νοεμβρίου νέα σκληρά μέτρα.
Η νέα δανειακή σύμβαση θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή όχι νωρίτερα από τον Δεκέμβριο. Θα ψηφιστεί χωρίς προβλήματα και "ανατροπές" στον κυβερνητικό σχεδιασμό;
Από το Μαξίμου τονίζουν ότι δεν πρόκειται να κάνουν βήμα πίσω από το να απευθύνουν διαρκή πρόσκληση προς τα άλλα κόμματα.
Ωστόσο, η κυβέρνηση έχει λάβει ήδη τη δική της απόφαση: να προχωρήσει, με ή χωρίς τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων.
Ποια είναι τα άλλα δύο κρας-τεστ στη Βουλή;
Το νέο φορολογικό σύστημα και το άνοιγμα των "κλειστών" επαγγελμάτων (ταξί-φορτηγά κ.ά.).
Εγκυρες, πάντως, πληροφορίες αναφέρουν ότι ενώ ο κ. Ραγκούσης έχει ετοιμάσει το σχέδιο νόμου, το πρωθυπουργικό επιτελείο "συζητά" για το αν πρέπει να προηγηθεί της δανειακής σύμβασης, καθώς "βλέπουν" ισχυρές αντιδράσεις από βουλευτές...
Θα προσπαθήσει να αποδομήσει τη συμφωνία που υπήρξε πρόσφατα στις Βρυξέλλες και θα επαναφέρει το αίτημά του για επαναδιαπραγμάτευση των όρων του Μνημονίου.
Σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο αυτό επιχείρημα, ο κ. Σαμαράς θα επικαλεστεί αντίστοιχη τοποθέτηση που έκανε πρόσφατα ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Π. Κοέλιο.
Ο ΛΑΟΣ
Την καταψήφιση της συμφωνίας των Βρυξελλών έχει προαναγγείλει ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, ο οποίος ανεβάζει τους τόνους της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση, ενώ αντίθετα η κ. Ντόρα Μπακογιάννη επιμένει στην ανάγκη σχηματισμού κυβέρνησης εκτάκτου ανάγκης και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να στηρίξει τη συμφωνία για το "κούρεμα" του ελληνικού χρέους.
ΚΟ ΠΑΣΟΚ
Στην πρώτη γραμμή τα "διλήμματα" για τη διαχείριση του χρέους
Για τον Γ. Παπανδρέου τα κρίσιμα διλήμματα παραμένουν στην πρώτη γραμμή, παρότι η συμφωνία των Βρυξελλών χαρακτηρίζεται από τους κυβερνητικούς το πρώτο σημαντικό βήμα για τη διαχείριση της "θηλιάς" του δημόσιου χρέους.
Αυτά τα "διλήμματα" θέλει ο πρωθυπουργός να "υπενθυμίσει" σήμερα απευθυνόμενος στους βουλευτές του, επιδιώκοντας τη δημιουργία ενός αρραγούς μετώπου για την προώθηση των αναγκαίων πρωτοβουλιών. Θα ζητήσει την άποψή τους για το πολιτικό σκηνικό, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι στιγμής; Συνεργάτες του, έως αργά χθες το βράδυ έλεγαν ότι δεν γνώριζαν κάτι παραπάνω για τη διαδικασία, ωστόσο δεν το απέκλειαν.
Το σίγουρο είναι ότι η συνεδρίαση αρχίζει (βάσει του προγραμματισμού πάντα...) στις 5 το απόγευμα, με την ομιλία του πρωθυπουργού που θα δώσει εν συνεχεία τη σκυτάλη της ενημέρωσης για τη Σύνοδο Κορυφής, στον υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο.
Το "κλίμα" πάντως στους βουλευτές είναι "εκρηκτικό". Αρκετοί θέλουν να αναδείξουν τις "κόκκινες γραμμές", αλλά κάποιοι άλλοι υπογραμμίζουν με νόημα ότι "δεν είναι απαραίτητη μια ομιλία ακόμη του καθενός μας σ' αυτήν τη φάση".
Σε κάθε περίπτωση, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αναμένουν την ενημέρωση από την ηγεσία, το αυριανό "πινγκ-πονγκ" πρωθυπουργού και πολιτικών αρχηγών στη Βουλή, αλλά κυρίως συγκεκριμένες δράσεις της κυβέρνησης στον νέο πολιτικό κύκλο. Οσοι έχουν ήδη ζητήσει πολιτικές πρωτοβουλίες, δεν τις έχουν... ξεχάσει. Και το πρωθυπουργικό επιτελείο; Από τη στιγμή που αποκλείει ο κ. Παπανδρέου το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, εκτιμάται ότι στη "λογική" της κυβέρνησης παραμένει το δημοψήφισμα, εάν και εφόσον δημιουργηθεί πρωτύτερα "ασφαλές κλίμα". Ετσι κι αλλιώς, ένας από τους στόχους του Μεγάρου Μαξίμου είναι ξεπερνώντας τα διάφορα "τεστ κοπώσεως" να φτάσει σχεδόν ταυτόχρονα στο πρωτογενές πλεόνασμα και στα πρώτα δείγματα ανάπτυξης μέσα στην άνοιξη του 2012. "Εκτός αν μας ρίξουν", λέει πάντως αφοπλιστικά κορυφαίος υπουργός, που δεν αποκλείει αρνητικές εξελίξεις...
Πηγή: ethnos.gr, της Φώφης Γιωτάκη