Αρχείο
- Παρασκευή, 03 Απριλίου 2015
Με κάποια καθυστέρηση, λόγω των βροχών, θα ολοκληρωθεί στην περιοχή μας ο τρύγος της τοπικής ποικιλίας ξινόμαυρου (ΠΟΠ). Ο τρύγος, που είχε ξεκινήσει την περασμένη Δευτέρα, συνεχίστηκε την Κυριακή (για τις λευκές ποικιλίες ολοκληρώθηκε).
Όπως μας είπαν παραγωγοί μας, οι βροχές δεν επηρέασαν την ποιότητα των σταφυλιών που φέτος εκτιμάται ότι θα είναι εξαιρετική στην περιοχή μας διότι τα κρασοστάφυλα ωρίμασαν σε ιδανικές καιρικές συνθήκες. Η δροσερή, βροχερή άνοιξη και το άνυδρο, παρατεταμένο και χωρίς καύσωνες καλοκαίρι έκαναν τη χρονιά αυτή μία από τις καλύτερες χρονιές για το προϊόν ? και για το κρασί που θα παραχθεί απ? αυτό κατ? επέκταση.
«Η ποιότητα είναι πάρα πολύ καλή, μπορούμε να την συγκρίνουμε με τις καλύτερες χρονιές. Δεν είχαμε κανένα πρόβλημα. Η βροχή δεν επηρέασε την ποιότητα των σταφυλιών, μόνο ανέστειλε κατά λίγες μέρες τον τρύγο», είπε στη «Μ» ο πρόεδρος του οινοποιητικού συνεταιρισμού Α.Α.Ο.Σ. VAENI κ. Γιώργος Φουντούλης.
Τιμές ίδιες με πέρυσι
Σε αντίθεση με την πολύ καλή ποιότητα στην περιοχή μας και γενικότερα στη βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία, σε αμπελώνες νοτιότερων περιοχών που επλήγησαν από περονόσπορο, τόσο η ποιότητα όσο και η παραγωγή είναι μειωμένες. Όμως, παρά την αυξημένη ζήτηση κρασοστάφυλων στη Μακεδονία και τη Θεσσαλία, που δημιουργεί η μείωση της παραγωγής στις νοτιότερες περιοχές, οι τιμές δεν καταγράφουν αύξηση. Και αυτό λόγω των αθρόων εισαγωγών σταφυλιών, μούστου αλλά και έτοιμου κρασιού από τη Βουλγαρία και την ΠΓΔΜ σε εξευτελιστικές τιμές. Οι εισαγωγές αυτές κρατούν τις τιμές στα περσινά επίπεδα, όπως υποστηρίζουν οι αμπελοκαλλιεργητές, οι οποίοι καταγγέλλουν ότι δεν λειτουργούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί στα σύνορα, με αποτέλεσμα να εισάγεται πρώτη ύλη με 20-25 λεπτά το κιλό (από τα Σκόπια ή ευκολότερα από Βουλγαρία που είναι στην ΕΕ) και να χρησιμοποιείται σαν ελληνικό προϊόν.
Σύμφωνα με την εφημερίδα ΕΘΝΟΣ, στον Τίρναβο της Λάρισας η παραγωγή είναι μειωμένη κατά 30% σε σχέση με πέρυσι και οι τιμές για τις ποικιλίες μοσχάτο και ροδίτη είναι στα 32 λεπτά το κιλό, για το μπαντίκι στα 42 λεπτά και για τις γαλλικές ποικιλίες (cabernet, syrah κ.ά.) στα 42-50 λεπτά. Στη Ραψάνη πάνω από το 90% της παραγωγής των τοπικών ποικιλιών ΠΟΠ (κρασάτο, ξινόμαυρο, σταυρωτό) απορροφάται από την οινοποιία Τσάνταλη και οι τιμές που συμφώνησε ο τοπικός αμπελουργικός συνεταιρισμός είναι στα ίδια επίπεδα με πέρυσι (μέχρι 58 λεπτά για πάνω από 12 γράδα). Στα περσινά επίπεδα κυμαίνονται οι τιμές και στον αμπελώνα της Γουμένισσας Κιλκίς, όπου το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής απορροφάται από το τοπικό οινοποιείο του Μπουτάρη.
Στην περιοχή μας την τοπική παραγωγή κρασοστάφυλων απορροφούν κυρίως τρεις οινοποιίες: VAENI, Τσάνταλη και Μπουτάρη.
Ο Α.Α.Ο.Σ. VAENI, που απορροφά περίπου το μισό της παραγωγής της τοπικής ζώνης ξινόμαυρου, αναμένεται να πληρώσει τους αμπελουργούς με τιμές κατά τι υψηλότερες από πέρυσι, που ήταν 35-46 λεπτά το κιλό (η υψηλότερη τιμή πανελλαδικά), σύμφωνα με την εκτίμηση του προέδρου του κ. Φουντούλη. Σε ερώτησή μας, αν οι αθρόες εισαγωγές επηρεάζουν τις τιμές, ο κ. Φουντούλης μας απάντησε ότι μπορεί να επηρεαστούν οι τιμές σε άλλες οινοποιίες, αλλά όχι στο VAENI που τα τελευταία χρόνια διαμορφώνει μόνος του τις τιμές συνεκτιμώντας όλα τα στοιχεία. Σημειωτέον, ότι οι παραγωγοί του συνεταιρισμού έχουν εξοφληθεί πλήρως για την περυσινή παραγωγή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τιμές στις άλλες οινοποιίες της περιοχής θα κυμανθούν στα 35-45 λεπτά ανά κιλό.
Πηγή: εφημερίδα «Μακεδονική» της Κικής Καππάτου