Αρχείο
- Παρασκευή, 03 Απριλίου 2015
Με την κατάθεση του θεσμικού πλαισίου για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς στη Βουλή των Ελλήνων, μια νέα μεγάλη ευκαιρία δημιουργείται στο νομό μας, για την κατασκευή Δημοπρατηρίου Αγροτικών Προϊόντων, στην Πρώην Περιφερειακή Αγορά της Κουλούρας, τη γνωστή σε όλους μας «ΑΜΑΛΘΕΙΑ».
Το θεσμικό πλαίσιο είναι σαφές στο άρθρο 11 για τη δημιουργία των Δημοπρατηρίων Αγροτικών Προϊόντων, ενώ θυμίζουμε ότι η πρόταση του Επιμελητηρίου Ημαθίας αλλά και οι προτάσεις επενδυτών σε συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβούλιου πριν την «έλευση» του Καλλικράτη, αναφέρονταν στη δημιουργία ενός τέτοιου project.
Υποστηρίζεται από Επιμελητήριο και Επενδυτές
Στο πρόσφατο παρελθόν ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Νίκος Ουσουλτζόγλου είχε εκφράσει την άποψη ότι στην περιοχή έπρεπε να είχαν εγκατασταθεί υπηρεσίες σχετικές με την αγροτική ανάπτυξη. Ο ίδιος πρότεινε να αναλάβει το Επιμελητήριο τη διαχείριση του χώρου και των εγκαταστάσεων αφού προηγουμένως εκπονήσει και τη μελέτη αξιοποίησής τους.
Τη δημιουργία Δημοπρατηρίου Αγροτικών Προϊόντων είχαν προτείνει κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Νομαρχιακού Συμβουλίου και αρκετοί επενδυτές. Συγκεκριμένα είχαν προτείνει την ίδρυση σύγχρονης μονάδας εμπορίας οπωροκηπευτικών με προοπτική επέκτασής της με μονάδα συντήρησης και αποθήκευσης μεταποιημένων προϊόντων, η οποία θα έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετεί και γειτονικούς νομούς.
Επίσης, την ανάπτυξη μονάδων μεταποίησης τοπικών προϊόντων, εργοστάσιο απόσταξης ? εκχείλισης φρούτων, συσκευαστήριο τυποποιητήριο φρούτων logistics, δημοπρατήριο φρούτων και λαχανικών, σφαγείο, τυποποίηση και διανομή ντόπιων κρεάτων, εκθεσιακό κέντρο για τα τοπικά προϊόντα κ.α.
Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι ο τότε Νομαρχιακός Σύμβουλος και τώρα Υφυπουργός Εσωτερικών Άγγελος Τόλκας είχε χαρακτηρίσει την πρώην Περιφερειακή Αγορά της Κουλούρας « «βασικό πυλώνα βιώσιμης και ισόρροπης ανάπτυξης που θα επενδύει στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ημαθίας». Είχε προτείνει τη δημιουργία «Πάρκου Πράσινων προϊόντων και υπηρεσιών Ημαθίας, αλλά και τη δημιουργία διαμετακομιστικού πάρκου σύγχρονων προδιαγραφών που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες για μεταφορές.
Τι γίνεται με το ?Agropolis?;
Η δημιουργία όμως Δημοπρατηρίου Αγροτικών Προϊόντων στην «ΑΜΑΛΘΕΙΑ» είναι μέσα και στο σύμφωνο συνεργασίας των υπουργών Γεωργίας, Ελλάδας και Ισραήλ, μια ακόμη πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Ημαθίας, το γνωστό μας «Agropolis?. Το υπογραφέν σύμφωνο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη δημιουργία πρότυπου διαμετακομιστικού σταθμού αγροτικών προϊόντων στη Βόρεια Ελλάδα, ενός κέντρου συλλογής, ελέγχου, τυποποίησης και προετοιμασίας αγροτικών προϊόντων, με στόχο να προωθηθούν στις αγορές του εξωτερικού. Βέβαια, από την υπογραφή του συμφώνου αυτού και μετά δεν είδαμε κάποια νέα εξέλιξη όσον αφορά τη συγκεκριμένη συμφωνία
Τι λέει το άρθρο 11
Το Θεσμικό πλαίσιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, αφορά τις συλλογικές οργανώσεις και την επιχειρηματικότητα του αγροτικού κόσμου, όπως και την οργάνωση της εποπτείας του Κράτους. Το συγκεκριμένο άρθρο 11 που μας ενδιαφέρει άμεσα για τη δημιουργία «Δημοπρατηρίων Αγροτικών Προϊόντων» δηλώνει τα εξής:
«Τα δημοπρατήρια αγροτικών προϊόντων οργανώνονται και διοικούνται ως ανώνυμες εταιρείες, στο μετοχικό κεφάλαιο των οποίων συμμετέχουν οι Συλλογικές Αγροτικές Οργανώσεις, οι κατά τόπον αρμόδιες Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις και Ο.Τ.Α., ιδιώτες, καθώς και το Δημόσιο, εκπροσωπούμενο από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Στις ανώνυμες εταιρείες δημοπρατηρίων μετέχουν επίσης επιμελητήρια και ενδιαφερόμενοι ιδιώτες. Οι φορείς της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης και οι ΣΑΟ πρέπει να ελέγχουν τουλάχιστον το 51% του μετοχικού τους κεφαλαίου. Οι ιδιώτες παραγωγοί και οι συνεταιρισμοί μπορεί να διαθέτουν τα προϊόντα τους δια των δημοπρατηρίων. Οι διαθέτες μπορεί να υπογράφουν πολυετή συμβόλαια διάθεσης της παραγωγής τους με το δημοπρατήριο με όρους και εγγυήσεις που συμφωνούνται ή το τελευταίο έχει ορίσει από πριν. Τα δημοπρατήρια διαθέτουν τα αγροτικά προϊόντα που διακινούνται μέσω αυτών, εφόσον έχει προηγηθεί διαλογή και τυποποίηση των προϊόντων αυτών.
Στα δημοπρατήρια προσέρχονται πωλητές αγροτικών προϊόντων που κατέχουν την προβλεπόμενη κάθε φορά άδεια πώλησης, καθώς και έμποροι, οι οποίοι έχουν προηγουμένως εγγραφεί στο Μητρώο Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων, εφοδίων και εισροών, σύμφωνα με τα άρθρα 3 και 4 του ν. 3955/2011 (Α΄ 89).
Η εκκαθάριση των διενεργούμενων από τα δημοπρατήρια εμπορικών πράξεων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η εξόφληση των παραγωγών των αγροτικών προϊόντων, δεν μπορεί να υπερβαίνει τις τριάντα (30) ημέρες από τη διάθεση των προϊόντων αυτών μέσω των δημοπρατηρίων. Η παραβίαση της προθεσμίας εξόφλησης των παραγωγών επιφέρει τις διοικητικές κυρώσεις και φορολογικές συνέ-
πειες του άρθρου 6 του ν. 3955/2011.
Με κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μπορεί να αποφασίζεται η ίδρυση δημοπρατηρίων, όχι περισσότερων από δύο σε κάθε Περιφέρεια. Με την ίδια απόφαση ορίζεται η αρχική σύνθεση του μετοχικού κεφαλαίου και οι διατάξεις του καταστατικού τους.
Τα δημοπρατήρια εποπτεύονται από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Η εποπτεία αφορά στην τήρηση των διατάξεων του καταστατικού του κάθε δημοπρατηρίου, με σκοπό τη σταθερότητα των τιμών των αγροτικών προϊόντων, τη διαφάνεια και την ασφάλεια των σχετικών συναλλαγών και ιδίως την προστασία του αγροτικού εισοδήματος. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθορίζονται θέματα σχετικά με την άσκηση της εποπτείας αυτής».