Αρχείο
- Παρασκευή, 03 Απριλίου 2015
Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 6 Μαΐου 2011 στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας (ΕΘΙΑΓΕ) στο αγρόκτημα της Θέρμης συνάντηση ομάδων εργασίας με σκοπό την διαμόρφωση προτάσεων για τη σύνθεση του Καλαθιού των Προϊόντων της Περιφέρειας.
Στη συνάντηση λειτούργησαν 4 θεματικές ομάδες με συμμετοχή διαφόρων προσώπων από τον παραγωγικό χώρο, την έρευνα, τις δημόσιες υπηρεσίες και συλλογικούς συνεταιριστικούς φορείς. Τον βουλευτή και επικεφαλής της Παράταξης «Κεντρική Μακεδονία ? Μέτωπο Ανάπτυξης, Μάρκος Μπόλαρης» κ. Μάρκο Μπόλαρη εκπροσώπησαν μέλος της παράταξης και επιστημονικός του συνεργάτης. Οι προτάσεις που υποβλήθηκαν σε κάθε θεματική ομάδα παρουσιάσθηκαν σε κεντρική συνεδρία και θα προωθηθούν στο Υπουργείο με στόχο την αυτόνομη πορεία της αγροτικής παραγωγής.
Θέματα προστασίας του καταναλωτή από παραπλανητικές διαφήμισες της βιομηχανίας τροφίμων που ενσωματώνουν ισχυρισμούς επιστημονικά αναπόδεικτους ή αναληθείς ήταν μεταξύ άλλων στο επίκεντρο της συζήτησης. Τονίσθηκε από όλες τις πλευρές ότι θα πρέπει η αγροτική παραγωγή να στραφεί πλέον σε ποιοτικά προϊόντα αλλά και σε παραγωγή αγροδιατροφικών προϊόντων που ενσωματώνουν καινοτόμα χαρακτηριστικά. Προτάθηκαν διάφορες τεχνικές που έχουν αναπτυχθεί από ερευνητικούς φορείς αναφορικά με την ιχνηλασιμότητα και την πιστοποίηση των προϊόντων ενώ επισημάνθηκε και η ανάγκη ανάπτυξης συνεργατικών σχηματισμών (Clusters) στον τομέα της αγροτικής παραγωγής. Από παραγωγούς αναγνωρίσθηκε ότι η ποιότητα δεν περιορίζεται στη γεύση αλλά αναφέρεται και στη συσκευασία, τις εγκαταστάσεις παραγωγής, τις παρεχόμενες υπηρεσίες, τη διακίνηση των προϊόντων. Είναι σημαντικό να δοθεί έμφαση και προσοχή στη μετασυλλεκτική διαδικασία καθώς παρατηρείται ορισμένες φορές να αποθηκεύονται στα ψυγεία επιβαρυμένα προϊόντα. Για το σκοπό αυτό πρέπει οι παραγωγοί και οι μεταποιητές να αναγνωρίσουν την πιστοποίηση ως εργαλείο για την ίδια την επιχείρηση.
Στη θεματική της γεωθερμίας τονίσθηκε η σπουδαιότητα του γεωθερμικού πεδίου της Μακεδονίας και η ανάγκη αλλαγής του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τη εκμετάλλευση για να μην εντάσσεται πλέον στο μεταλλευτικό κώδικα αλλά να θεωρείται ανανεώσιμη πηγή, με παράλληλη ανάπτυξη πολιτικής στοχευμένων κινήτρων για επενδύσεις θερμοκηπευτικών εγκαταστάσεων και κτηνοτροφικών μονάδων που θα χρησιμοποιούν τη γεωθερμία.
Στην κτηνοτροφική παραγωγή έμφαση δόθηκε στη μελέτη και καταγραφή του γενικού υλικού, της απογραφής των ζώων και της πρόβλεψης των φυλών σε αναμονή για τη δημιουργία νέων ειδών.
Η σύνταξη ενός αγροτικού κτηματολογίου θα αποσαφηνίσει τις χρήσεις γης για την κτηνοτροφία και παράλληλα να εφαρμοσθεί η τράπεζα γης με πρακτικές πολυφυτικών λειμώνων που θα αναβαθμίσουν τα κτηνοτροφικά παράγωγα. Στο σημείο αυτό προτάθηκε και η στοχευμένη διατροφή (με ρίγανη, δυόσμο) για ειδικά κτηνοτροφικά προϊόντα που θα έχουν υψηλή προστιθέμενη αξία.
Προτάσεις αξιοποίησης και διαχείρισης των δασικών συστημάτων προτάθηκαν επίσης ενώ επισημάνθηκε πως αν και η χώρα με τον υπάρχοντα δασικό πλούτο μπορεί να εξάγει κάστανα, είναι αναγκασμένη να εισάγει από Τουρκία, Κίνα.