Αρχείο
- Παρασκευή, 03 Απριλίου 2015
Η μελέτη που εκπονήθηκε από το καθηγητή Παντελή Κάπρο, αναφέρει ότι στην πραγματικότητα η οριακή τιμή του συστήματος δεν αντανακλά ούτε το πραγματικό κόστος ενέργειας, ούτε τις πληρωμές για διασφάλιση επαρκούς ισχύος (ΑΔΙ), ενώ δεν συνυπολογίζεται και το οικονομικό όφελος που προκύπτει από την κάλυψη σημαντικού μέρους των αναγκών από ΑΠΕ.
Για να γίνει καλύτερα αντιληπτό το επιχείρημα, εάν δεν υπήρχαν οι ΑΠΕ για ένα σημαντικό μέρος του χρόνου, οι ηλεκτρικές ανάγκες θα καλύπτονταν από ακριβότερες μονάδες (παλιές μονάδες φυσικού αερίου και μαζούτ). Δηλαδή η οριακή τιμή του συστήματος θα ήταν πολύ μεγαλύτερη και αυτό αποτελεί ένα όφελος που δεν αποτυπώνεται με το σημερινό μηχανισμό του τέλους ΑΠΕ.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΕΣΗΑΠΕ, κ. Γιώργος Περιστέρης, οι ΑΠΕ δεν επιβαρύνουν το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, το τέλος ΑΠΕ είναι ένα εφεύρημα και η πραγματική συνεισφορά στην οικονομία μόνο θετική μπορεί να είναι.
Σύμφωνα με τη μελέτη του Πολυτεχνείου, μέχρι το 2020 η ανάπτυξη των ΑΠΕ όχι μόνο δεν θα επιβαρύνει το μέσο κόστος ηλεκτροπαραγωγής, αλλά υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρχουν στρεβλώσεις στην αγορά, το κόστος θα είναι μικρότερο καθώς θα αυξηθούν τόσο τα κόστη καυσίμων όσο και οι πληρωμές για δικαιώματα εκπομπής CO2.
Ο ΕΣΗΑΠΕ αναμένεται μετά το Πάσχα να αναλάβει πρωτοβουλία ξεκινώντας επαφές με θεσμικούς φορείς, αλλά και με ενδιαφερόμενα μέρη (π.χ. μεγάλοι καταναλωτές) προκειμένου να υπάρξει σωστή ενημέρωση για την πραγματική διάσταση του κόστους των ΑΠΕ, αλλά και τα οφέλη που θα προκύψουν από την ανάπτυξη των ΑΠΕ για την οικονομία και την απασχόληση.
Ενδεικτικά ο κ. Περιστέρης ανέφερε ότι οι ΑΠΕ δημιουργούν σημαντική εγχώρια προστιθέμενη αξία, καθώς για παράδειγμα στα αιολικά πέραν από τις ανεμογεννήτριες που είναι εισαγόμενες, το μεγαλύτερο κομμάτι του τζίρου αφορά σε άλλα έργα (κατασκευαστικά, βάσεις στήριξης, σιδηροκατασκευές κλπ.) πρόκειται δηλαδή για καθαρά εγχώρια προστιθέμενη αξία.
Ακόμα και σε επίπεδο απασχόλησης, παρότι δεν είναι ευρέως γνωστό, για κάθε 1 MW ΑΠΕ, π.χ. αιολικής ενέργειας, δημιουργείται μία νέα θέση πλήρους απασχόλησης, όταν π.χ. για το φυσικό αέριο ο αντίστοιχος δείκτης είναι 0,15.
Αυτή τη στιγμή ο ΕΣΗΑΠΕ δεν είναι έτοιμος να καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση για αλλαγή του συστήματος του τέλους ΑΠΕ, ωστόσο είναι σαφές ότι στις επαφές που θα έχει θα ζητήσει από τους αρμόδιους φορείς και θα διαβουλευτεί μαζί τους για την αλλαγή του, ώστε να υπάρξει ένα νέο σύστημα που θα αποτιμά σωστά το κόστος αλλά και τις ωφέλειες για τις ΑΠΕ και δεν θα οδηγεί σε στρεβλώσεις την αγορά.
Σε κάθε περίπτωση, η θέση του ΕΣΗΑΠΟΕ είναι ότι το σημερινό ύψος του ειδικού τέλους επαρκεί για να χρηματοδοτήσει πλήρως όλη την προγραμματισμένη ανάπτυξη των ΑΠΕ μέχρι το 2010, χωρίς να απαιτείται διόγκωση του τέλους, όπως εσφαλμένα έχει δημιουργηθεί η εντύπωση.