Αρχείο
- Παρασκευή, 03 Απριλίου 2015
Κινητοποίηση για τα πάγια αιτήματα τους πραγματοποίησαν οι αιγοπροβατοτρόφοι της Ημαθίας το μεσημέρι της Τρίτης στη Βέροια, μπροστά από το κτίριο της Αντιπεριφέρειας Ημαθίας .
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αιγοπροβατοτρόφων Δημήτρης Καμπούρης, ο αντιπρόεδρος Γιώργος Πουτακίδης και ο πρόεδρος των αιγοπροβατοτρόφων Ημαθίας Στέργιος Κύρτσιος, ανέλυσαν τα αιτήματα τους, αιγοπροβατοτρόφοι μοίρασαν γιαούρτια και τυρί φέτα στους πολίτες, ενώ συμβολικά έχυσαν γάλα στο δρόμο. Στη συνέχει αντιπροσωπεία παρέδωσε ψήφισμα στην Αντιπεριφέρεια (έλειπε ο Αντιπεριφερειάρχης) και στη δήμαρχο Βέροιας.
Το υπόμνημα των αιγοπροβατοτρόφων
"Την οικονομική κρίση που βιώνουν σήμερα όλοι οι Έλληνες οι ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ τη βιώνουν εδώ και τέσσερα χρόνια. Χωρίς κα?ία βοήθεια χωρίς στήριξη χωρίς ενισχύσεις, συνεχίζουν να αγωνίζονται στηριζόμενοι στις δικές τους δυνάμεις.
Εισέπραξαν τον Εμπαιγμό και την αδιαφορία της πολιτείας, εισπράττουν τον καθημερινό πόλεμο από πλευράς γαλακτοβιομηχανιών και μεγαλεμπόρων του κρέατος για μείωση των τιμών παραγωγού, αλλά επιμένουν και ελπίζουν σε καλύτερες μέρες.
Η κτηνοτροφία από πρωτογενής παραγωγικός τομέας μπορεί να μετεξελιχθεί σε αναπτυξιακό μοχλό της οικονομίας και της κοινωνίας μας, να αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας και να γίνει η ατμομηχανή της εξόδου μας από την κρίση.
Γιατί με την ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ασχολούνται γύρω στις 150.000 οικογένειες στην Ελλάδα και μαζί συμπαρασύρονται και άλλοι κλάδοι που εξαρτώνται από την κτηνοτροφία όπως Μεταποιητικές μονάδες Γάλακτος και Κρέατος, Σφαγεία, Τυροκομεία (και όλοι οι εργαζόμενοι σ' αυτούς τους κλάδους) και η ανάπτυξη του κλάδου θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της ανεργίας, την ελαχιστοποίηση των εισαγωγών, την εξισορρόπηση του εμπορικού ισοζυγίου, την άντληση εσόδων για το κράτος και το βασικότερο την τροφοδοσία της αγοράς και των καταναλωτών με ασφαλή, υγιεινά, αγνά και υψίστης διατροφικής αξίας Ελληνικά Κτηνοτροφικά Προϊόντα.
Γι' αυτό λοιπόν διεκδικούμε:
1. Μείωση της ψαλίδας παραγωγού - καταναλωτή μέσω ελέγχων της αγοράς με διασφάλιση τιμών στο 1,30 ευρώ για το πρόβειο γάλα, 0,90 ευρώ για το κατσικίσιο, 0,60 ευρώ για το αγελαδινό και 8 ευρώ/κιλό μέση τιμή για τα αμνοερίφια.
2. Άμεση ρύθμιση του θέματος των αδειών ίδρυσης και λειτουργίας με απλούστευση των πολυδαίδαλων γραφειοκρατικών διαδικασιών.
3. Αποκέντρωση με μεταφορά αρμοδιοτήτων στους Καλλικρατικούς, κτηνοτροφικούς συλλόγους για ηλεκτρονική τήρηση των μητρώων και συμπλήρωση των αιτήσεων του Ο.Σ.Δ.Ε., ώστε σε συνδυασμό με την «οη Ιΐηε» σύνδεση των σφαγείων να έχουμε αποτελεσματικό έλεγχο στο θέμα των ελληνοποιήσεων.
4. Αναστολή ή κατάργηση της ηλεκτρονικής σήμανσης μέχρι την ολοκλήρωση και ανακοίνωση των ερευνών για τις παρενέργειες στα ζώα και στα κτηνοτροφικά προϊόντα.
5. Δημιουργία ειδικού ΤΕΜΠΕ για τους κτηνοτρόφους για αγορά εξοπλισμού αλλά και προμήθεια ζωοτροφών.
6. Άμεση τακτοποίηση όλων των νέων κτηνοτρόφων που συμμετείχαν στα προγράμματα προηγούμενων ετών.
7. Διαχωρισμός στον ΕΛΓΑ της ζωικής παραγωγής από τη φυτική και κάλυψη και άλλων ασθενειών (δυστοκία στη γέννα, παραφυματίωση αιγών, λοιμώδη αγαλαξία κ.ά.)
8. Ρύθμιση χρεών (με χαριστική ρύθμιση του άτοκου των αιγοπροβατοτρόφων) και πάγωμα των δανείων όλων των κλάδων για 3 χρόνια.
9. Μείωση του ΦΠΑ στα κτηνοτροφικά προϊόντα (γάλα και κρέας) στο 5,5% και η μείωση να δοθεί ως αύξηση στους κτηνοτρόφους.
10. Άμεση πληρωμή των εκκρεμών επιδοτήσεων (εξισωτική 2010 και πρόσθετη ενίσχυση άρθρου 68).
11. Αναπλήρωση της απώλειας εισοδήματος μέσω αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ λόγω της αλματώδους αύξησης των τιμών των ζωοτροφών κατά 200% ή επιδότηση των ζωοτροφών.
12. Συμμετοχή εκπροσώπων της ΠΕΚ στους διάφορους οργανισμούς ΕΛΟΓΑΚ, ΕΦΕΤ, ΟΠΕΚΕΠΕ, ΕΛΓΑ,.
13. Πραγματικός έλεγχος ισοζυγίων γάλακτος και κρέατος, γιατί τα εισαγόμενα κατέκλυσαν την αγορά.
14. Καμία αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της ΔΩΔΩΝΗΣ ώστε να μη χαθεί η συνεταιριστική της μορφή".