Αρχείο
- Παρασκευή, 03 Απριλίου 2015
Η Κοινωφελής Επιχείρηση Δημοτικός Πολιτιστικός Οργανισμός Νάουσας, η Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και οι Εκδόσεις «Αδελφών Κυριακίδη» διοργανώνουν την παρουσίαση των βιβλίων των αρχαιολόγων Ευαγγελίας Στεφανή «Αγγελοχώρι Ημαθίας: Οικισμός της Ύστερης Εποχής του Χαλκού, Τόμος 1» και Ευρυδίκης Κεφαλίδου «Ασώματα, ένα αρχαίο Νεκροταφείο στην Ημαθία» στο Πολιτιστικό Κέντρο της Σχολής Αριστοτέλους το Σάββατο 19 Μαρτίου 2011 και ώρα 19:00.
Τα βιβλία θα παρουσιάσουν η Δρ. Μαρία Λιλιμπάκη-Ακαμάτη, Επίτιμος Έφορος Αρχαιοτήτων και η Δρ. Πολυξένη Αδάμ-Βελένη, Διευθύντρια Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης.
Πριν την παρουσίαση του βιβλίου θα προηγηθεί επίσκεψη στον Αρχαιολογικό Χώρο της Σχολής Αριστοτέλους.
ΑΓΓΕΛΟΧΩΡΙ ΗΜΑΘΙΑΣ: ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΥΣΤΕΡΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ, Τόμος 1
Ο προϊστορικός οικισμός στο Αγγελοχώρι κατοικήθηκε αδιάλειπτα από τις πρώιμες φάσεις της ΥΕΧ έως το τέλος της ή την αρχή της ΠΕΣ. Η ίδρυση τον οικισμού τοποθετείται, με βάση τα αρχαιολογικά δεδομένα, αλλά και σύμφωνα με το πλαίσιο που προσφέρουν οι ραδιοχρονολογήσεις μετά τα μέσα του 17°" αι., ενώ δεν μπορεί να προσδιοριστεί με την ίδια ασφάλεια το χρονολογικό όριο εγκατάλειψης της θέσης. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το τελευταίο, προς την επιφάνεια της τούμπας, αρχαιολογικό στρώμα ήταν σε σημαντικό βαθμό κατεστραμμένο από σύγχρονες παρεμβάσεις, καθώς και στο μικρό μέγεθος των δειγμάτων άνθρακα από την τελευταία φάση κατοίκησης. Σε κάθε περίπτωση τα αρχαιολογικά ευρήματα δε δίνουν κανένα στοιχείο ότι η κατοίκηση μπορεί να συνεχίστηκε συστηματικά μετά τα τέλη του 11ου αι. ή έστω τις αρχές του 10ου αι. π.Χ., ωστόσο δεν αποκλείεται να υπήρχε περιστασιακά ανθρώπινη παρουσία και μετά από αυτήν εποχή. [?]
[?] Η μελέτη του οικισμού του Αγγελοχωρίου, στο επίπεδο που έχει φθάσει μέχρι σήμερα, σκιαγράφησε αδρά τη φυσιογνωμία μιας αγροτικής κοινότητας της ΥΕΧ, η οποία κατάφερε να ενσωματωθεί στο αστικό της περιβάλλον και να αντλήσει από αυτό ό,τι ήταν απαραίτητο για την επιβίωση και τη σταθερότητά της. Ο οικισμός, όντας ιδρυμένος σε ένα υδάτινο περιβάλλον, έπρεπε να ζήσει με όλα τα θετικά και τις δυσκολίες που «γεννούσε» η ίδια η θέση [?]
ΑΣΩΜΑΤΑ, ΕΝΑ ΑΡΧΑΪΚΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΣΤΗΝ ΗΜΑΘΙΑ
Στο βιβλίο παρουσιάζονται όλα τα στοιχεία που συμβάλλουν στην πληρέστερη κατανόηση και στην, κατά το δυνατόν, ικανοποιητική ερμηνεία των ταφικών πρακτικών και εθίμων ενός νεκροταφείου της Αρχαϊκής εποχής κατά την οποία το Μακεδονικό Βασίλειο γνωρίζει μια περίοδο μεγάλης ακμής (6ος ? αρχές 5ου αι. π.Χ.). Πρόκειται για το νεκροταφείο μιας ηπειρωτικής κώμης στην ενδοχώρα της αρχαίας Μακεδονίας, πολύ κοντά στην τότε πρωτεύουσα του βασιλείου, τις Αιγές. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι παρά την πληθώρα των γνωστών, και ενίοτε ανασκαμμένων, αρχαιολογικών θέσεων των αρχαϊκών χρόνων, η εποχή αυτή χρειάζεται ακόμη αποκρυπτογράφηση σε πολλά επίπεδα.
Η εμπεριστατωμένη μελέτη των ανασκαφικών δεδομένων σε συνδυασμό με τον εξονυχιστικά παρουσιασμένο κατάλογο των ευρημάτων, δίνει ένα μοναδικό σύνολο της αρχαίας Μακεδονίας, εμπλουτίζει τις γνώσεις μας και συμβάλλει με τον καλύτερο τρόπο στην βελτίωση της κατανόησης των δεδομένων για την περιοχή και την εποχή.
Με αφορμή την παρουσίαση των αντικειμένων του Αρχαϊκού νεκροταφείου των Ασωμάτων, παρουσιάζονται θέματα ευρύτερου ενδιαφέροντος που αφορούν στο εμπόριο και στις συναλλαγές, στην τοπική παραγωγή, στα μετά θάνατον έθιμα και δοξασίες, αλλά και πληροφορίες για το οστεολογικό υλικό των σκελετών των τάφων, στοιχεία που δημιουργούν ένα ευρύτερο πλαίσιο γνώσεων για τον βίο των αρχαίων Μακεδόνων των αρχαϊκών χρόνων σε συνάρτηση και συσχετισμό με τις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας.