Αρχείο
- Παρασκευή, 03 Απριλίου 2015
Τη φόρμουλα ώστε να κατάσχονται από δανειστές για οφειλή προς τρίτους οι άυλες μετοχές και άλλα χρηματοπιστωτικά μέσα που είναι διαπραγματεύσιμα στο Χρηματιστήριο δίνει το νομοσχέδιο για την επιτάχυνση της πολιτικής δίκης που ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης.
Το σχέδιο νόμου που σύντομα θα φτάσει στη Βουλή ξεπερνά το σκόπελο του γεγονότος ότι μέχρι σήμερα ήταν μεν επιτρεπτή η κατάσχεσή τους άλλα αδύνατη η πρακτική εφαρμογή του αφού δεν ήταν προσδιορισμένο σε ποια κατηγορία ανήκουν. Με το νομοσχέδιο καθίσταται σαφής η δυνατότητα, ενώ το μέτρο επεκτείνεται και στα μερίσματα μετόχων από μετοχές τραπεζών.
Το μέτρο θα εφαρμοστεί κατ΄ αρχάς σε ιδιωτικές διαφορές, αλλά θεωρείται δεδομένο από νομικές πηγές πώς θα επεκταθεί σύντομα και για τις οφειλές προς το Δημόσιο ώστε να δοθεί η δυνατότητα να εντοπιστούν και να κατασχεθούν άυλοι τίτλοι μεγαλοοφειλετών του δημοσίου.
Μέχρι σήμερα για τις οφειλές προς το Δημόσιο ισχύει ό,τι προβλέπει ο κώδικας περί δημοσίων εσόδων, και ο οποίος αναμένεται να τροποποιηθεί.
Δεν θα μειωθούν οι μισθοί δικαστών
Ο κ. Καστανίδης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ξεκαθάρισε πώς δεν θα πειραχθούν από το Ενιαίο Μισθολόγιο του Δημοσίου οι δικαστικοί λειτουργοί: "Οι δικαστές έχουν ειδικό καθεστώς από το Σύνταγμα. Δεν είναι δυνατόν λοιπόν να αφορά και τους δικαστές το ειδικό μισθολόγιο", είπε.
Όσον αφορά τις δηλώσεις Ραγκούση περί συνταγματικής πρόβλεψης για το ύψος του χρέους (και τη σχετική πρόταση Μέρκελ) κράτησε σαφείς αποστάσεις λέγοντας πώς "όλες οι απόψεις είναι σεβαστές, αλλά η σωφροσύνη επιβάλλει να περιμένουμε τη σύνοδο κορυφής του Μαρτίου. Έχουμε χρόνο μέχρι την συνταγματική αναθεώρηση του 2015 για να ξεδιπλώσουμε όλοι τις αρετές της σκέψης μας. Άλλωστε να περιμένουμε να δούμε αν θα κυβερνά η κ. Μέρκελ μέχρι το 2012-2013 και να δούμε αν οι άλλοι ηγέτες έχουν την ίδια δημοσιονομική άποψη".
Το νομοσχέδιο
Το νομοσχέδιο για την πολιτική δίκη, κατά τον υπουργό, θα επιφέρει εντός 4-5 μηνών την αναγκαία σημαντική επιτάχυνση της δικαιοσύνης. Έτσι στα Ειρηνοδικεία θα υπάγονται διαφορές με χρηματικό αντικείμενο έως 20.000 ευρώ από 12.000 ευρώ σήμερα, στα Μονομελή Πρωτοδικεία έως 120.000 ευρώ και στα Πολυμελή Πρωτοδικεία από 120.000 και πάνω.
Όσον αφορά την εξωδικαστική επίλυση διαφορών αυτή πλέον θα μπορεί να γίνεται σε κάθε στάδιο της διαδικασίας.
Φιλόδοξος στόχος του νομοσχεδίου είναι πλέον να καθιερωθεί η ηλεκτρονική υποβολή δικογράφων και ενδίκων μέσων.
Πηγή:www.capital.gr, του Παναγιώτη Στάθη