Αρχείο
- Παρασκευή, 03 Απριλίου 2015
Στη Γενική Θεωρία της Σχετικότητας, που διατύπωσε ο Αϊνστάιν το 1915 και πάνω σ? αυτή στηρίζονται - εδώ και σχεδόν έναν αιώνα - οι εξηγήσεις για τις κινήσεις των ουρανίων σωμάτων, για τους νόμους που επικρατούν στο Σύμπαν και στην εξέλιξή του, αναφέρθηκε στην ομιλία του στη Νάουσα ο Καθηγητής Φυσικής του Α.Π.Θ. κ. Κώστας Κόκκοτας.
Σαν «τον πιο ειδικό Έλληνα στα θέματα της Θεωρίας της Σχετικότητας» σύστησε στο κοινό τον ομιλητή ο υπεύθυνος του κύκλου κ. Χαρίτων Τομπουλίδης, σημειώνοντας ότι ο φιλοξενούμενος είναι επίσης καθηγητής στο πανεπιστήμιο Τύμπιγκεν της Γερμανίας αλλά και στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Τζώρτζια των ΗΠΑ.
Ο καθηγητής μίλησε για τον τρόπο που βλέπουμε το Σύμπαν, σαν σύνολο και εν μέρει, με βάση τη Θεωρία της Σχετικότητας του Αϊνστάιν.Αναφέρθηκε στην ενασχόληση του Αϊνστάιν με τη βαρύτητα και το χωροχρόνο, στις θεωρίες που ανέτρεψε ο μεγάλος φυσικός (Γαλιλαίου, Νεύτωνα), στις επιβεβαιώσεις της θεωρίας του. Όπως σημείωσε, οι εφαρμογές της Γενικής Θεωρίας της Σχετικότητας ισχύουν όχι μόνο στο Σύμπαν, αλλά και στην καθημερινή μας ζωή (GPS κ.ά.).
«Εκατό χρόνια μετά τη διατύπωση της θεωρίας του Αϊνστάιν, οι νόμοι του Σύμπαντος και η βαρύτητα βασίζονται πλήρως σ? αυτήν. Σήμερα, αλλά μάλλον και για πολλά χρόνια, θα στηριζόμαστε στη θεωρία του Αϊνστάιν. Είναι η μόνη θεωρία που περνά το κάθε τεστ με επιτυχία και όλα τα πειράματα την επιβεβαιώνουν», τόνισε κλείνοντας ο κ. Κόκκοτας.
Πηγή: εφημερίδα «Μακεδονική», ρεπορτάζ Κική Καππάτου