Αρχείο
- Σάββατο, 04 Απριλίου 2015
Μέλη της Πανποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΠΟΕ) με επικεφαλής τον πρόεδρο Γ. Παρχαρίδη, επισκέφθηκαν σήμερα τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας. Τον συνεχάρησαν για την εκλογή του και υποσχέθηκαν πλήρη στήριξη στο δύσκολο έργο του για ντο λαό του λαού της Κεντρικής Μακεδονίας. Αναφέρθηκαν από τον κ. Παρχαρίδη οι στόχοι της ΠΟΕ και ζητήθηκε η στήριξη του περιφερειάρχη σε τρεις βασικούς στόχους.
Πρώτον, στην αλλαγή του νομικού και διοικητικού καθεστώτος του Ιερού Ιδρύματος της Παναγίας Σουμελά, για το οποίο, σύμφωνα με τον κ. Παρχαρίδη, ήδη δρομολογείται νομοσχέδιο από την υπουργό Παιδείας Α. Διαμαντοπούλου στο οποίο προβλέπεται η πλειοψηφία του Ιδρύματος να εκλέγεται από το κοινό των Ποντίων.
Δεύτερον, η υποστήριξη των νεοπροσφύγων από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και, τρίτον, η ανταλλάξιμη περιουσία που ανήκει στον προσφυγικό ελληνισμό.
Ο κ. Ψωμιάδης, από την πλευρά του, εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την επίσκεψη των μελών της ΠΟΕ αλλά και την υποστήριξη στις διεκδικήσεις τους, ιδιαίτερα στην υποστήριξη των νεοπροσφύγων.
Δήλωση του Π. Ψωμιάδη για τις συγχωνεύσεις σχολείων
Σχετικά με την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης, να προχωρήσει σε καταργήσεις και συγχωνεύσεις υπαρχουσών μικρών και μεσαίων σχολικών μονάδων, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Π. Ψωμιάδης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Είναι μια απόφαση απαράδεκτη και αδικαιολόγητη. Η προχειρότητα και η παντελής έλλειψη ουσιαστικού διαλόγου και ενημέρωσης των αρμοδίων οργάνων της εκπαιδευτικής κοινότητας προκαλούν ερωτηματικά. Αγωνιστήκαμε εδώ και χρόνια να μειώσουμε τη διπλοβάρδια και πετύχαμε να την κατεβάσουμε από το 38% στο 10%. Αγωνιστήκαμε να βελτιώσουμε τις συνθήκες διδασκαλίας για γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς. Τώρα έρχεται η κυβέρνηση και ακυρώνει αυτόν τον αγώνα. Χωρίς να ρωτήσει κανέναν, ζητά απλώς να γίνουμε συνένοχοι σε μια απόφαση με την οποία διαφωνούμε κάθετα. Δεν πρόκειται να συναινέσουμε στην υποβάθμιση του ελληνικού σχολείου και της παιδείας γενικότερα».
Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Ευθύμιος Φωτόπουλος, τόνισε:
«Στο βωμό της εξοικονόμησης πόρων που επιβάλει το ΔΝΤ, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε α) αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα, β) κατάργηση χρηματοδοτήσεων για υλικοτεχνικές υποδομές ? εργαστήρια ? αίθουσες, γ) κίνδυνο για την ασφάλεια των μαθητών, δ) δυσκολία στη μετακίνηση τους, ε) επιβάρυνση και προβλήματα στην εφαρμογή της διδασκαλίας, στ) ερωτηματικά για την «τύχη» των εκπαιδευτικών ?μονίμων και αναπληρωτών-, ζ) επιβάρυνση του οικογενειακού προϋπολογισμού για την κάλυψη και κατανόηση των μαθημάτων, η) επιστροφή στη διπλοβάρδια, θ) υποβάθμιση της ελληνικής παιδείας.
Τα κονδύλια για την παιδεία, αντί να αυξηθούν, κόβονται. Με τέτοιες τακτικές προσχηματικής διαβούλευσης και τέτοιες πολιτικές υποβάθμισης της παιδείας, να είναι σίγουροι ότι θα μας βρουν απέναντί τους».