Αρχείο
-
Παρασκευή, 03 Απριλίου 2015
Απαιτούνται άμεσα μέτρα για τον Λουδία, την τάφρο 66 ( που είναι κοινό πρόβλημα σε Πέλλα και Ημαθία), το Λουτράκι, Άλωρο, Μάνδαλο, Άνυδρο, Σεβαστιανά, Γιαννιτσά και Κρύα Βρύση. Να μπορέσουν οι αγρότες να μπούν στα χωράφια τους για να καλλιεργήσουν και να συντηρηθούν οι υποδομές.
Μεσοπρόθεσμη πολιτική αντιπλημμυρικής προστασίας
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης του Γιάννη Σηφάκη:
Η εμφάνιση έντονων πλημμυρικών φαινομένων που προκλήθηκαν λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών της πρόσφατης περιόδου στην ευρύτερη περιοχή της Π.Ε. Πέλλας και Π.Ε. Ημαθίας, οδήγησε σε εκτεταμένες υπερχειλίσεις χειμάρρων και ποταμών με αποτέλεσμα να προκληθούν σημαντικές ζημιές σε υποδομές, καλλιέργειες και να κινδυνεύσουν και οικισμοί.
Η σημαντική άνοδος της στάθμης, σε συνδυασμό με τις στενώσεις που δημιούργησε η απόθεση σημαντικών ποσοτήτων φερτών υλών, προκάλεσε αποσαρθρώσεις πρανών, αστοχία και υποχώρηση αναχωμάτων, τεχνικών και προβόλων, καταστροφή αγροτικών δρόμων & αρδευτικών δικτύων σε πολλά σημεία, με αποτέλεσμα την κατάκλυση χιλιάδων στρεμμάτων γης υψηλής παραγωγικότητας ( ιδιαίτερα στην περιοχή του Λουδία) και την εκτεταμένη πρόκληση καταστροφών σε έργα υποδομής και αντιπλημμυρικής προστασίας.
Σημαντικά τμήματα του π. Λουδία και της τάφρου Τ66( που είναι κοινά προβλήματα Πέλλας και Ημαθίας), η Τ.Κ. Λουτρακίου, η Τ.Κ. Αλώρου, η Δ.Ε. Κρύας Βρύσης, η Δ.Ε. Γιαννιτσών (χειμ. Τσαϊναρλί, Τσεκρέ, Γράμμος), περιοχή Ε.Ο. Θες/κης –Έδεσσας στο τμήμα Χαλκηδώνας-Γιαννιτσών), οι Τ.Κ. Άνυδρου & Μάνδαλου της Δ.Ε. Σκύδρας, οι Τ.Κ. Σκύδρας & Σεβαστιανών της Δ.Ε. Σκύδρας, ήταν από τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο και ήδη, με απόφαση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, έχουν κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Για όλες τις παραπάνω περιοχές, είναι επιτακτική ανάγκη η λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκλήθηκαν (καθαρισμός κοίτης χειμάρρων, ενίσχυση αναχωμάτων, ανακατασκευή τεχνικών & υποδομών, αποκατάσταση αγροτικής οδοποιίας, κ.α.) καθώς και για την βελτίωση και ενίσχυση των αντιπλημμυρικών έργων (αποστραγγιστικές τάφροι, στηθαία ανάσχεσης αντίστροφης ροής και αντλιοστάσια στον Λουδία κ.α.).
Το γεγονός ότι την προσεχή περίοδο Μαΐου-Ιουνίου, που αυξάνονται οι απορροές των ποταμών, αναμένεται η εμφάνιση νέων ακραίων καιρικών φαινομένων, κάνει ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη για λήψη άμεσων μέτρων, έτσι ώστε να αποφευχθεί η εμφάνιση χειρότερων ακόμη προβλημάτων που θα θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή, τις περιουσίες, τις καλλιέργειες και τις υποδομές της περιοχής.
Με δεδομένο ότι το εκτιμούμενο κόστος για την αποκατάσταση των ζημιών εκτιμάται να είναι της τάξεως περίπου των 4 εκατ. €, και ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες της Π.Ε. Πέλλας στερούνται των απαραίτητων κονδυλίων για την χρηματοδότηση των απαιτούμενων μέτρων,
Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός:
1. Ποιες είναι οι άμεσες ενέργειες στις οποίες προτίθεστε να προβείτε έτσι ώστε να χρηματοδοτηθούν οι απαραίτητες εργασίες και να αντιμετωπιστούν έγκαιρα τα παραπάνω προβλήματα;
2. Προτίθεται το υπουργείο να εξετάσει και να εφαρμόσει πολιτικές μεσοπρόθεσμης οριστικής λύσης που σχετίζονται με την αντιπλημμυρική θωράκιση της Πέλλας, όπως αυτές έχουν προταθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες της περιφερειακής ενότητας και άλλους φορείς;
Ο ερωτών Βουλευτής
Σηφάκης Γιάννης