Αρχείο
- Παρασκευή, 03 Απριλίου 2015
Σε κατάληψη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας προχώρησαν σήμερα το πρωί (1/2) εργαζόμενοι της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας.
Όπως τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Σωματείου Κλωστηρίων Γ΄ (Νάουσα), Ηλίας Χαρίσης οι εργαζόμενοι της ΕΝ.ΚΛΩ, δεν θα επιτρέψουν σε κανένα εργαζόμενο της περιφέρειας να εισέλθει στον χώρο εργασίας τους.
Διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους και κυρίως την ενεργοποίηση της διοικητικής πράξης που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ και συμφωνήθηκε από τράπεζες, κράτος και εταιρία. Η πράξη αυτή, αφορά τη χρηματοδότηση της εταιρίας, ύψους 27 εκατομμυρίων ευρώ, από πέντε τράπεζες, με την εγγύηση του δημοσίου.
Υπενθυμίζεται ότι η εκταμίευση των κονδυλίων δεν προχωρούσε λόγω άρνησης της μιας εκ των πέντε τραπεζών να συμμετέχει στο σχήμα, ενώ σύμφωνα με τον κ. Χαρίση, σήμερα ανέρχονται σε δύο τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που δεν συμμορφώνονται με τη διοικητική πράξη που έχει ήδη δημοσιευτεί στο ΦΕΚ. Οι οφειλές της εταιρίας προς τους εργαζομένους της υπερβαίνει τα 15 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τον κ. Χαρίση, ο οποίος γνωστοποίησε ότι την Πέμπτη πρόκειται να μεταβούν στον Έβρο, προκειμένου να ενισχύσουν την κινητοποίηση που σχεδιάζουν οι συνάδελφοί τους και αφορά το κλείσιμο του μεθοριακού σταθμού στους Κήπους.
Συνάντηση με Ψωμιάδη
Οι εργαζόμενοι στην κλωστοϋφαντουργία είχαν συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτη Ψωμιάδη, με τον οποίο συζήτησαν τα σοβαρά προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν και ζήτησαν την παρέμβασή του για τη γνωστοποίηση του θέματος της ΕΝ.ΚΛΩ. και την άμεση επίλυσή του. «Είναι αδιανόητο οι εργαζόμενοι στην ΕΝ.ΚΛΩ. να βρίσκονται ακόμη σε καθεστώς ομηρίας. Δεν μπορεί η κυβέρνηση και τα υπουργεία να εμπαίζουν τους εργαζομένους στην κλωστοϋφαντουργία, οι οποίοι έχουν φτάσει πια στα όρια της επιβίωσης, αφού παραμένουν απλήρωτοι εδώ και 2 χρόνια», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Ψωμιάδης, μετά τη συνάντησή του με τους εκπροσώπους του σωματείου των εργαζομένων.
«Σε μια οικονομική συγκυρία που οι πολίτες στενάζουν από τις περικοπές εισοδημάτων, την ακρίβεια, την ανεργία, δεν μπορεί η κυβέρνηση να θέτει διαρκώς εμπόδια για την επίλυση του προβλήματος, τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη δώσει λύση, με την οποία έχουν συμφωνήσει και οι τρεις από τις πέντε πιστώτριες τράπεζες. Οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να ανεχτούν άλλο την κυβερνητική αδράνεια και ανεπάρκεια, που κατέστησαν τη Νάουσα, τη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία πρωταθλήτριες στην ανεργία. Κάθε περαιτέρω κωλυσιεργία θα εντείνει την κοινωνική αναταραχή και θα θέσει την Πολιτεία στο στόχαστρο των πολιτών», κατέληξε ο κ. Ψωμιάδης.
Το ψήφισμα που επέδωσαν οι εργαζόμενοι στον κ. Ψωμιάδη αναφέρει: «Εμείς οι εργαζόμενοι της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας που ζούμε εδώ και 32 μήνες σε ένα καθεστώς πλήρους ανασφάλειας, αβεβαιότητας και δυστυχώς εξακολουθούμε μέχρι και σήμερα να βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν.
Ο εμπαιγμός που βιώνουμε όλους αυτούς τους μήνες γεμίζει με απόγνωση και αγανάκτηση τόσο εμάς όσο και τις οικογένειές μας, μιας και είμαστε απλήρωτοι τους τελευταίους 24 μήνες. Και επανερχόμαστε και πάλι σήμερα αβέβαιοι και πάλι απογοητευμένοι, διότι η κυβέρνηση για μια ακόμη φορά μας έχει αφήσει με πολλές υποσχέσεις και τα προβλήματά μας άλυτα! Είμαστε όμως υποχρεωμένοι να θυμίσουμε ότι στις 29 Μαΐου 2010 προσωπικά ο ίδιος ο πρωθυπουργός μας ανακοίνωσε την οριστική λύση του προβλήματός μας.
Να θυμίσουμε ότι στις 30 Ιουνίου 2010 υπάρχει απόφαση τριών υπουργών και ΦΕΚ για τη χρηματοδότηση της ΕΝ.ΚΛΩ. Να θυμίσουμε τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων υπουργών διαχρονικά τόσο της κ. Κατσέλη όσο και του κ. Χρυσοχοΐδη και κ. Ξυνίδη σήμερα ότι το πρόβλημά μας θα λυθεί.
Και μετά από όλες αυτές τις υπενθυμίσεις που καταγράφουμε στη διάρκεια πολλών μηνών καθυστερήσεως, ανέχειας και συναντήσεων επί των συναντήσεων υπουργείων, τραπεζών και εταιρείας, πληροφορούμαστε ότι παραμένουμε και πάλι στο ΣΗΜΕΙΟ ΜΗΔΕΝ.
Όλα αυτά ποιους αφήνουν αδιάφορους; Πώς είναι δυνατόν οι τράπεζες να αγνοούν προκλητικά αποφάσεις της Ελληνικής κυβέρνησης και του ίδιου του Πρωθυπουργού της χώρας; Πώς περιμένουμε να αγωνιστούμε και να επιβιώσουμε κόντρα στην κρίση, όταν βλέπουμε προκλητικά να μας περιφρονεί η ίδια η πολιτεία;
Ποιος είναι ο λόγος που επιτρέπετε να συρόμαστε μέσα στην αβεβαιότητα και στη συνέχεια και δεν βγαίνετε ξεκάθαρα να μας δηλώσετε πως οι υποσχέσεις και οι δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού δεν μπορούν να υλοποιηθούν, διότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν τις εγκρίνει;»
Πηγές: ΑΠΕ ? ΜΠΕ, pliroforiodotis.gr