Αρχείο
- Παρασκευή, 03 Απριλίου 2015
Σύμφωνα με την πρόσφατη ανακοίνωση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), οι ελληνικές εξαγωγές εμπορευματικών συναλλαγών, έπειτα από δεύτερη διαδοχική σημαντική άνοδο τον Οκτώβριο (κατά 24,6%) και τον Νοέμβριο (κατά 39,8%), στο διάστημα Ιαν-Νοέμβριος 2010 αυξήθηκαν συνολικά κατά 7,1% ή σε απόλυτες τιμές κατά ?948 εκατ.
Ωστόσο, παραμένουν χαμηλότερα από τα επίπεδα του 2008 κατά 13,7%.
Εξετάζοντας κλαδικά τις ελληνικές εξαγωγές διαπιστώνεται ότι τα βιομηχανικά είδη, τα τρόφιμα ποτά και τα χημικά προϊόντα, που παραδοσιακά αποσπούν μεγάλο μερίδιο της ελληνικής εξαγωγικής δραστηριότητας, παρουσίασαν αύξηση κατά μέσο όρο 10% και κατά συνέπεια, εκεί αποδίδεται και η αύξηση των ελληνικών εξαγωγών. Οι εξαγωγές πρώτων υλών αυξήθηκαν κατά 28,5%, ενώ κλάδοι με αρνητική τάση παρουσιάζονται τα μηχανήματα, τα ποτά & καπνός και τα λίπη & έλαια.
Στην ανάλυση της εξαγωγικής δραστηριότητας ανά χώρα, διαπιστώνουμε ότι κυριότερος πελάτης μας παραμένει η Γερμανία, με μερίδιο 11,3% και ακολουθούν η Ιταλία και η Κύπρος. Το Ηνωμένο Βασίλειο, με αύξηση των εισαγωγών του από την Ελλάδα κατά 37,6% βρίσκεται πλέον στην 5η θέση, ενώ οι εξαγωγές μας στην Τουρκία αυξήθηκαν κατά 40,4%. Ισχυρή κάμψη των εξαγωγών μας παρατηρείται στην Ελβετία, όταν το 2009 αυξάνονταν εντυπωσιακά. Συνολικά διαπιστώνεται ότι οι αγορές της ΕΕ συνεχίζουν να αποτελούν με διαφορά τον σημαντικότερο εξαγωγικό μας εταίρο και για το 2010.
Αναφορικά με την πορεία των ελληνικών εισαγωγών, σημειώθηκε μείωση κατά 21,5% ή κατά ?8,9 εκατ. σε απόλυτες τιμές. Κατά συνέπεια, το έλλειμμα εμπορευματικών συναλλαγών της χώρας μας μειώθηκε κατά 31,5% και στο διάστημα Ιαν-Νοέμβριος 2010 ανέρχεται σε ?18,3 δις.
Η μείωση αυτή του ελλείμματος, η οποία είναι απόρροια, αφενός του περιορισμού της εγχώριας κατανάλωσης και συνεπώς των ελληνικών εισαγωγών και αφετέρου της αύξησης των ελληνικών εξαγωγών, ενδέχεται να αποτελέσει την παράμετρο-κλειδί για τη δημοσιονομική εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας. Βάση της υπόθεσης των «δίδυμων ελλειμμάτων», το δημοσιονομικό έλλειμμα επηρεάζεται θετικά από το εμπορικό έλλειμμα και αρνητικά από τις επενδύσεις. Δηλαδή μια περαιτέρω μείωση του εμπορικού ελλείμματος και μία εισροή Άμεσων Ξένων Επενδύσεων, θα μειώσει αποτελεσματικά και το δημοσιονομικό έλλειμμα.
Συγκεκριμένα, η μείωση του εμπορικού ελλείμματος θα πρέπει να αποτελέσει ένα μείγμα περιορισμού των εισαγόμενων αγαθών και παράλληλα, υποκατάσταση τους από όμοια ποιοτικά αγαθά ελληνικής παραγωγής. Η επίδραση μίας τέτοιας πολιτικής στην οικονομική ανάκαμψη της χώρας είναι πολυεπίπεδη, καθώς εκτός από την επίτευξη διπλάσιου ρυθμού περιορισμού του εμπορικού ελλείμματος, ενισχύεται η εγχώρια παραγωγή, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της απασχόλησης και επεκτατικά σε ενίσχυση της εσωτερικής κατανάλωσης.
Σε κάθε μία από τις παραπάνω περιπτώσεις, καθίσταται σαφές ότι η εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας, αναδεικνύεται σε αναπτυξιακή στρατηγική «μονόδρομο» για την έξοδο της χώρας από την ύφεση.