Αρχείο
-
Παρασκευή, 03 Απριλίου 2015
Γράφει ο Βαλάντης Λιόλιος
Με απλό και κατανοητό τρόπο παρουσιάστηκε η παραγωγή ενέργειας από πυρηνική σύντηξη και ο τρόπος με τον οποίο δύναται να δοθεί λύση στο παγκόσμιο ενεργειακό πρόβλημα, από τη Ναουσαία επιστήμονα Αθηνά Καππάτου, το βράδυ του Σαββάτου στην «Βέτλανς».
Η ομιλία της διακεκριμένης Διδάκτωρ του Τεχνικού Πανεπιστημίου του Αϊντχόφεν (Technische Universiteit Eindhoven, πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της σειράς ομιλιών «Αστέρια και Άνθρωποι στη νέα χιλιετία» που διοργανώνουν το Γραφείο Πολιτισμού και Τουρισμού Δήμου Νάουσας και η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου - παράρτημα Νάουσας.
Προλογίζοντας την ομιλία ο
Χαρίτων Τομπουλίδης δήλωσε πως είναι χαρά να παρουσιάζει μια πρώην μαθήτρια του η οποία διαπρέπει στο εξωτερικό υπενθυμίζοντας πως δυστυχώς η Ελλάδα τρώει τα παιδιά της, τα λαμπρά μυαλά που μένουν και κάνουν μεγάλη καριέρα στο εξωτερικό.
Τι είναι η πυρηνική σύντηξη
Η
Αθηνά Καππάτου εξήγησε μέσω βιντεοπροβολέα σε μια μεστή παρουσίαση, τι είναι η πυρηνική σύντηξη.
Είπε πως είναι η συνένωση δύο ελαφρών πυρήνων, παραδείγματος χάριν υδρογόνου, σε έναν βαρύτερο: μια διαδικασία που απελευθερώνει σημαντικά ποσά ενέργειας.
Είπε ακόμη πως δεν χρειάζεται να ψάξουμε πολύ για να βρούμε αντιδράσεις σύντηξης. Ο ήλιος,, τροφοδοτείται από αντιδράσεις σύντηξης. Για να συνενωθούν οι δύο πυρήνες όμως, πρέπει να έρθουν πολύ κοντά μεταξύ τους. Για να επιτευχθεί το τελευταίο, οι πυρήνες είναι απαραίτητο να βρίσκονται σε συνθήκες πολύ υψηλών θερμοκρασιών (εκατοντάδες εκατομμύρια βαθμοί Κελσίου).
Υπογράμμισε πως σε αυτές τις συνθήκες οι πυρήνες υδρογόνου είναι σε μορφή πλάσματος και , για να καταφέρουμε την παραγωγή εκμεταλλεύσιμης ηλεκτρικής ενέργειας από πυρηνική σύντηξη, χρειάζεται να μάθουμε πως να συγκρατούμε και να ελέγχουμε αυτό το πλάσμα σε ειδικούς αντιδραστήρες. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιου αντιδραστήρα παρουσίασε τον ITER που κατασκευάζεται τώρα στη νότια Γαλλία.
«Η επίτευξη της πυρηνικής σύντηξης στη Γη για την παραγωγή εμπορικά εκμεταλλεύσιμης ηλεκτρικής ενέργειας ερευνάται εδώ και δεκαετίες. Υπόσχεται μια καθαρή, ασφαλή και ανεξάντλητη πηγή ενέργειας, χωρίς ραδιενεργά απόβλητα και χωρίς να επιβαρύνει το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Η παραγωγή ενέργειας από πυρηνική σύντηξη φιλοδοξεί να παρέχει τη λύση στο παγκόσμιο ενεργειακό πρόβλημα. Αποτελεί ωστόσο ένα δύσκολο εγχείρημα, οπότε το βασικό ερώτημα συνίσταται στο κατά πόσο είναι εφικτή, ποιές είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η έρευνα στον τομέα αυτό και κυρίως αν αξίζει τον κόπο» είπε χαρακτηριστικά για να απαντήσει η ίδια μετά την παρουσίαση λέγοντας πως «ναι αξίζει τον κόπο».
Ποια είναι η Αθηνά Καππάτου
Γεννήθηκε στη Νάουσα ( κόρη της δημοσιογράφου Κικής Καππάτου και του καθηγητή φυσικής Παύλου Καππάτου), και σπούδασε στη Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της, επισκέφθηκε το ερευνητικό κέντρο JET στο Ηνωμένο Βασίλειο για την πρακτική άσκηση και τη διπλωματική της εργασία, όπου εργάστηκε με διάφορες διαγνωστικές τεχνικές πλάσματος. Ξεκίνησε το διδακτορικό της στην Ολλανδία, όπου και διέμεινε για ένα χρόνο, ενώ τα υπόλοιπα τρία χρόνια του διδακτορικού της εργάστηκε στο Ινστιτούτο Max-Planck στο Μόναχο. Απέκτησε το διδακτορικό της δίπλωμα το 2014 από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Eindhoven.