Αρχείο
-
Παρασκευή, 03 Απριλίου 2015
Του Σίμου Ανδρονίδη
Η επίθεση 'οπαδών' της ΑΕΚ σε δημοτικούς συμβούλους της παράταξης του δημάρχου Νέας Φιλαδέλφειας Άρη Βασιλόπουλου αποδεικνύει την ένταση που σοβεί στην περιοχή της Νέας Φιλαδέλφειας με αφορμή την κατασκευή του νέου γηπέδου της ΑΕΚ.
Φυσικά και η συγκεκριμένη ενέργεια καταδικάζεται απερίφραστα. Η κατασκευή του νέου γηπέδου της ΑΕΚ 'εγγίζει' το ίδιο το πλαίσιο της ταξικής διαχείρισης και ρύθμισης των 'ροών' της οικονομικής-κεφαλαιοκρατικής κρίσης. Μάλιστα, η προηγούμενη περιφερειακή αρχή (Γιάννης Σγουρός) εξασφάλισε ποσό 20 εκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή του γηπέδου στην περιοχή της Νέας Φιλαδέλφειας, περιοχή που συνδέεται άρρηκτα με την ιστορία και την ποδοσφαιρική παράδοση της ΑΕΚ.
Η συγκεκριμένη κίνηση κατέδειξε το ποιοτικό εύρος διαχείρισης της οικονομικής κρίσης, μία διαχείριση η οποία αίρει τους όρους συγκρότησης του μπλοκ των λαϊκών-κυριαρχούμενων τάξεων. Το λαϊκό-εργατικό μπλοκ αρθρώνεται μόνο στο επίπεδο της ‘φιλανθρωπικής’ διάστασης, ενώ συγκεκριμένες πρωτοβουλίες δημάρχων (βλέπε Απόστολος Γκλέτσος) φέρουν ένα διαταξικό πρόσημο. Η 'κρισιακή' Τοπική Αυτοδιοίκηση διαμορφώνει ένα νέο-ποιοτικό πλέγμα ταξικής 'υλικότητας', εκεί όπου η ανάγκη διαχείρισης των κοινοτικών κονδυλίων (βλέπε ΕΣΠΑ) συμβάλλει στη συγκρότηση νέων κοινωνικών συμμαχιών που 'υποκαθιστούν' τις λογικές της χωρικής-πελατειακής συγκρότησης. Η ολική δομή της 'κρισιακής' Τοπικής Αυτοδιοίκησης έτεινε στη δόμηση μίας νέας 'χωρικότητας' του πλούτου.
Θα μπορούσαμε να πούμε ότι (υπάρχουν φυσικά και εξαιρέσεις) η 'κρισιακή' Τοπική Αυτοδιοίκηση λειτούργησε ως κοινωνικός διαμεσολαβητής, συμβάλλοντας αφενός μεν στη 'μετατόπιση' πόρων προς την πλευρά του άρχοντος αστικού συγκροτήματος εξουσίας, αφετέρου δε στην εμπέδωση ενός νέου πλέγματος κοινωνικών συμμαχιών σε τοπικό επίπεδο, στο χώρο όπου η αποδόμηση των τοπικών-κομματικών 'φίλτρων' διαμεσολάβησης, (κύρια ΠΑΣΟΚ αλλά και Ν.Δ), παρήγαγε τους όρους και τις προϋποθέσεις για την ανάδυση και την αποκρυστάλλωση της μορφής μίας προσίδιας κομματικής 'ανεξαρτησίας', που όμως, εντάσσεται οργανικά στο πλέγμα και στο πλαίσιο διαμόρφωσης συμμαχιών και συνάρθρωσης κοινωνικών συμφερόντων.
«Ο πολυκεντρισμός του εκτελεστικού αντανακλά στην πραγματική του λειτουργία, τις σύγχρονες σχέσεις ανάμεσα στο συνασπισμό της εξουσίας και τα μονοπώλια, ενώ το εκτελεστικό, στο σύνολο, ανταποκρίνεται στα συμφέροντα των μονοπωλίων». Αν επιχειρήσουμε να διευρύνουμε την σκέψη του Νίκου Πουλαντζά θα λέγαμε πως η «κρισιακή» σχεσιακή συγκρότηση του αστικού συγκροτήματος εξουσίας «φιλτράρεται» και διαμεσολαβείται στο πεδίο της τοπικής μικροεξουσίας, κάτι που του επιτρέπει να αρθρωθεί στο επίπεδο της τοπικής-κυριαρχικής άρθρωσης. Η κατανομή των σχέσεων μεταξύ εκτελεστικής εξουσίας και άρχοντος συγκροτήματος εξουσίας, ορίζει ως «διαμεσολαβητή» την νέα και κομματικά «αυτόνομη» Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Η νέα και «κρισιακή» Τοπική Αυτοδιοίκηση (μεταρρύθμιση ‘Καλλικράτη’) συγκροτεί το πλέγμα μίας νέας «χωρικής» κατανομής του κοινωνικά παραγόμενου προϊόντος, εκεί όπου το άρχον αστικό συγκρότημα εξουσίας επαναθεμελιώνει τα όρια της κυριαρχίας του. Η «κρισιακή» κοινωνική-ταξική «υλικότητα» τείνει να υπερβαίνει τα συμφέροντα και τις προτεραιότητες του μπλοκ των λαϊκών-κυριαρχούμενων τάξεων.
Στη Νέα Φιλαδέλφεια, υπάρχει ένα ευδιάκριτο κοινωνικό μπλοκ που αντιτίθεται στην κατασκευή του γηπέδου. Η κοινωνική συμμαχία που συγκροτήθηκε και ανέδειξε τον Άρη Βασιλόπουλο στη θέση του δημάρχου, επιδιώκει να φέρει στο προσκήνιο τις ανάγκες και τα συμφέροντα της πλειοψηφίας των κατοίκων.
Ο Άρης Βασιλόπουλος τάσσεται υπέρ της κατασκευής του γηπέδου αλλά με συγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους. Με αφορμή την κατασκευή του γηπέδου της ΑΕΚ, στο χωρικό πλαίσιο της Νέας Φιλαδέλφειας αποκρυσταλλώνεται η σύγκρουση συγκεκριμένων και αντιτιθέμενων κοινωνικών-ταξικών συμφερόντων. Η επιχειρηματική πλευρά (Δημήτρης Μελισσανίδης) συγκροτείται στον αντίποδα των λαϊκών συμφερόντων. Κι ο δήμαρχος θα κληθεί σύντομα να λάβει θέση. Και προφανώς, αν κρίνουμε από την μέχρι τώρα στάση του, θα ταχθεί με την πλευρά του κοινωνικού μπλοκ που προτάσσει το ζήτημα της ανθρώπινης διαβίωσης στην πόλη. Μέσω της προσίδιας επαναδραστηριοποίησης του στα πεπραγμένα της ιστορικής ΑΕΚ, ο Δημήτρης Μελισσανίδης επιχειρεί να αναδείξει το 'εύρος' της 'οικονομικής' του ισχύος, χαράσσοντας (μέσω της ΑΕΚ), τα όρια της επαναδραστηριοποίησης και της ισχύος του. Επί μήνες, 'οπαδοί' της ΑΕΚ υβρίζουν, τρομοκρατούν και απειλούν τους κατοίκους της περιοχής ταυτιζόμενοι απροκάλυπτα με συγκεκριμένα ταξικά συμφέροντα.
Μάλιστα, σε μία κίνησης απροκάλυπτης επίδειξης κυνισμού και ισχύος, η ΠΑΕ ΑΕΚ δημοσιοποίησε στην επίσημη ιστοσελίδα της τα ονόματα των κατοίκων της περιοχής που προσέφυγαν στο συμβούλιο της επικρατείας, ζητώντας την ουσιαστική κατάπτωση των όρων κατασκευής του γηπέδου. Ήδη οπαδοί της ομάδας προκάλεσαν φθορές στο αυτοκίνητο ενός κατοίκου, προετοιμάζοντας το έδαφος για τα χειρότερα.
Το κοινωνικό κίνημα στην περιοχή μάχεται και θα συνεχίσει να μάχεται. Οι εκβιασμοί, οι απειλές και οι 'ξυλοδαρμοί΄' θα καταπέσουν. Και ακριβώς το κίνημα που έχει συγκροτηθεί, δημοκρατικά και 'από τα κάτω' οργανωμένο, προτάσσει τις κοινωνικές ανάγκες και τα συμφέροντα των πληττόμενων κατοίκων-εργαζομένων. Ο Άρης Βασιλόπουλος οφείλει να ενδυναμώσει ακόμη περισσότερο την δύσκολη μάχη που δίνουν οι κάτοικοι κόντρα και ενάντια σε αδηφάγα επιχειρηματικά συμφέροντα.