Αρχείο
- Παρασκευή, 03 Απριλίου 2015
"Η Ημαθία σήμερα εντάσσεται στη Γ' ζώνη κινήτρων ικανοποιώντας έτσι ένα αίτημα ετών. Όλοι γνωρίζουμε τα μεγάλα προβλήματα και την υψηλότατη ανεργία στην περιοχή αλλά και την αγροτική παραγωγή που στηρίχθηκε δυστυχώς σε επιδοματικές πολιτικές και όχι σε αναδιάρθρωση της παραγωγής.
Σήμερα αποκτούμε ένα ισχυρό πολύτιμο εργαλείο ανάπτυξης για την Ημαθία, για τη χώρα μας", δήλωσε ο βουλευτής Ημαθίας και Γραμματέας του Τομέα Δικαιοσύνης του ΠΑΣΟΚ Άγγελος Τόλκας, κατά τη συζήτηση στη Βουλή για τον νέο εθνικό αναπτυξιακό νόμο.
Στο πλαίσιο της ομιλίας του ο Άγγελος Τόλκας τόνισε ότι μέχρι σήμερα η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου όφειλε να κάνει τα πάντα ώστε να αποφύγουμε την χρεοκοπία και να διορθώσει τα δημοσιονομικά της χώρας, ως απαραίτητη προϋπόθεση για να οδηγηθούμε πλέον σε ανάπτυξη και επενδύσεις.
Επίσης, ζήτησε ιδιαίτερη στήριξη της νεανικής επιχειρηματικότητας. "Η αλλαγή που θέλουμε να δούμε για τη χώρα μας μπορεί να έρθει από τους νέους που σήμερα με γνώσεις, μόρφωση, εμπειρίες και ανοιχτό πνεύμα ανησυχούν και βλέπουν το μέλλον τους ζοφερό. Να στηρίξουμε αυτές τις ιδέες που καινοτομούν, που ενισχύουν την οικονομία, που δίνουν θέσεις εργασίας".
Τέλος, ο βουλευτής Ημαθίας επισήμανε ότι με το νέο επενδυτικό νόμο ενισχύονται τα κίνητρα για την ιδιωτική πρωτοβουλία που σήμερα είναι απαραίτητη και έθεσε το αίτημα να στηριχθούν επιχειρήσεις υγιείς, δυναμικές, που προοδεύουν σε κάθε περιοχή με έμφαση στην τοπική οικονομία και τη γεωργία.
Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του βουλευτή Ημαθίας το οποίο είναι διαθέσιμο και στο www.tolkas.gr, έχει ως εξής:
«Διανύουμε μια κρίσιμη οικονομική περίοδο η οποία πέρα από την αναζήτηση ευθυνών και την πολιτική σύγκρουση που δημιουργεί, απαιτεί από εμάς εντατική προσπάθεια, συνεχή αγώνα και υψηλή ευσυνειδησία.
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έπρεπε να δώσει όλες της τις δυνάμεις ώστε να αποφύγουμε τα χειρότερα, την πτώχευση, την χρεοκοπία. Και το κάναμε. Το κάναμε με την συμπαράσταση, την ανοχή, την κατανόηση των Ελλήνων πολιτών. Περνάμε μια δύσκολη πραγματικά περίοδο, με ιδιαίτερη οικονομική στενότητα και πίεση.
Όλη αυτήν την περίοδο διεξάγεται κι ένας έντονος διάλογος με πρόταγμα την ανάγκη για ανάπτυξη, την επιλογή ανάπτυξης κι όχι μέτρων προσαρμογής και άλλες ενδιαφέρουσες προτάσεις. Το να προτείνεις ανάπτυξη κι επενδύσεις είναι εύκολο και είναι φυσικά ο πραγματικός στόχος. Απαραίτητη προϋπόθεση όμως είναι πρώτα απ' όλα να έχεις εξασφαλίσει την πιστότητα των δημοσιονομικών, την σταθερότητα των μεγεθών, την δημοσιονομική προσαρμογή και φυσικά την αξιοπιστία της χώρας μας ώστε να μπορεί να απευθυνθεί στις αγορές. Χαρακτηριστικά που η χώρα μας είχε απολέσει.
Με το σημερινό νομοσχέδιο αποκτούμε ένα ισχυρό όπλο, την προμετωπίδα ίσως στην προσπάθεια που έχει ξεκινήσει για την ανάκαμψη της οικονομίας και τη νέα ανάπτυξη για τον τόπο μας. Ο αναπτυξιακός / επενδυτικός νόμος αποτελεί την πλατφόρμα στήριξης της πραγματικής ανάπτυξης.
Σήμερα απαντούμε σε ένα ερώτημα. Δίνει ο νέος επενδυτικός νόμος προοπτική ανάπτυξης στη χώρα μας; Η απάντηση είναι πως "Ναι, ο νέος επενδυτικός νόμος είναι ένα πολύτιμο εργαλείο ανάπτυξης για την Ελλάδα".
Οι καινοτομίες που φέρνει συμβαδίζουν απόλυτα με το νέο κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον και τις ιδιαίτερες συνθήκες κρίσεις που βιώνουμε και στις ανάγκες για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, προχωράμε με συγκεκριμένα μέτρα και προτάσεις.
Θα τονίσω τρία σημαντικά στοιχεία που εισάγονται σήμερα.
Στηρίζουμε τα σχέδια που αξιοποιούν τοπικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και στηρίζουν την παραδοσιακή τοπική οικονομία. Με αυτήν την επιλογή στηρίζουμε την οικονομία κάθε περιοχής, προάγουμε την τεχνογνωσία και την παράδοση παραγωγής τοπικών προϊόντων, αξιοποιούμε το ανθρώπινο δυναμικό που κατέχει τη γνώση και δημιουργείται εντέλει προστιθέμενη αξία στα τοπικά μας προϊόντα. Το κυριότερο παράδειγμα αφορά αγροτικά προϊόντα καθώς η γεωργία είναι ίσως η μόνη δραστηριότητα που πολύ άμεσα μπορεί να γίνει και πάλι κύριος παραγωγικός πυλώνας για τη χώρα με άλλη αντίληψη όμως και σύγχρονα μέσα.
Ενισχύουμε επίσης την επιχειρηματικότητα των νέων, με σκοπό να κρατήσουμε στη χώρα το μεγάλο ανθρώπινο κεφάλαιο της νέας γενιάς, της οποίας την ορμή, την παραγωγικότητα και τη δυναμική χρειαζόμαστε όσο τίποτα άλλο. Σήμερα ανατρέπουμε αυτό που στη νέα γενιά είχε περάσει ως πρότυπο δηλαδή την επιδίωξη να διορισθεί ο κάθε νέος ή νέα στο δημόσιο. Μια νοοτροπία που καλλιεργήθηκε με ακραίο τρόπο επί ΝΔ με τα προγράμματα STAGE.
Τη νεανική επιχειρηματικότητα κύριε Υπουργέ σας ζητούμε να στηρίξετε με όλες σας τις δυνάμεις και με επιπλέον προγράμματα και άλλων υπουργείων. Η αλλαγή που θέλουμε να δούμε για τη χώρα μας μπορεί να έρθει από τους νέους που σήμερα με γνώσεις, μόρφωση, εμπειρίες και ανοιχτό πνεύμα ανησυχούν και βλέπουν το μέλλον τους ζοφερό και την ξενιτιά πολύ κοντά. Να στηρίξουμε αυτές τις ιδέες που καινοτομούν, που ενισχύουν την οικονομία, που δίνουν θέσεις εργασίας. Και είχατε ήδη μια καλή πρωτοβουλία να καλέσετε και να ακούσετε καινοτόμες εταιρίες. Οφείλουμε να το συνεχίσουμε και να δημιουργήσουμε μια δεξαμενή άντλησης πρωτότυπων επιχειρηματικών ιδεών και καλών πρακτικών στις επιχειρήσεις με την παροχή συμβουλών σε νέους επιχειρηματίες.
Ακόμη, προωθούμε και στηρίζουμε ειδικά επενδυτικά σχέδια Συνέργειας και Δικτύωσης, μια πρωτοβουλία που επίσης έχει ιδιαίτερη σημασία σήμερα. Έχουμε επιχειρήσεις σε κάθε περιοχή που είναι υγιείς, δυναμικές, προοδεύουν. Δημιουργούμε το περιβάλλον ώστε να συνεργαστούν, να συμπράξουν και να προωθήσουν τα προϊόντα τους με σημαντικά οφέλη για όλους. Είναι για παράδειγμα προς κέρδος όλων επιχειρήσεις αγροτικών προϊόντων, κρασιού, τοπικών παραδοσιακών εδεσμάτων να συνεργαστούν σε επίπεδο διαδικασίας παραγωγής, προώθησης των προϊόντων, διακίνησης στις αγορές, διαφήμιση και κοινωνική επιχειρηματικότητα.
Μέσα από το σημερινό ΝΣ καθένας αναζητά τις καλύτερες προϋποθέσεις αλλά και εφαρμογές για τον τόπο του. Το ίδιο αναζητούμε και για την Ημαθία η οποία σήμερα εντάσσεται στη Γ' ζώνη κινήτρων ικανοποιώντας έτσι ένα αίτημα ετών. Όλοι γνωρίζουμε τα μεγάλα προβλήματα και την υψηλότατη ανεργία που επέφερε τα τελευταία χρόνια η αποβιομηχάνιση της περιοχής, ιδιαίτερα στη Νάουσα με τα εργοστάσια της Κλωστοϋφαντουργίας. Αλλά και ως νομός που στηρίζεται κατ' εξοχήν στην αγροτική παραγωγή, η Ημαθία στηρίχθηκε δυστυχώς σε επιδοματικές πολιτικές και όχι σε αναδιάρθρωση της παραγωγής. Σήμερα βλέπουμε ότι νέες δράσεις προβλέπονται.
Με το νέο επενδυτικό νόμο ενισχύουμε τα μέχρι τώρα ελλιπή κίνητρα για την ιδιωτική πρωτοβουλία, απομυθοποιούμε την κακοδαιμονία της ιδιωτικής οικονομίας που τόσα χρόνια παραμελήθηκε. Στηρίζουμε εμπράκτως τη νέα γενιά για να κρατήσουμε τους ανθρώπους στον τόπο τους.
ο νέος επενδυτικός νόμος βοηθά στην ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων που ο κάθε τόπος διαθέτει, αλλά δεν αξιοποιούνται. Στηρίζοντας τον επενδυτικό νόμο, στηρίζουμε τον τόπο μας, τους ανθρώπους μας. Στηρίζουμε την ανάπτυξη».