Αρχείο
- Παρασκευή, 03 Απριλίου 2015
Ο Βουλευτής Ημαθίας Αθανάσιος Γικόνογλου μίλησε χθες από το βήμα της Βουλής στο πλαίσιο της συζήτησης για τη ψήφιση του Νέου Επενδυτικού Νόμου. Αναφέρθηκε και επισήμανε ότι ο Νέος Αναπτυξιακός Νόμος θα δράσει καταλυτικά επιφέροντας καίριες αλλαγές και δραστικές τομές στην άκαρπη και επιπόλαια πολιτική των παρελθόντων ετών.
Υπογράμμισε ότι η καινοτομία, η ποιότητα , παράγωγο της δημιουργικής έμπνευσης, καθώς και η αποφασιστικότητα, θα πρέπει να αποτελούν στοιχεία κάθε ιδιωτικής και μη πρωτοβουλίας.
Επιπρόσθετα, ανέφερε ότι αυτός ο Αναπτυξιακός Νόμος ήρθε τη στιγμή ακριβώς που το έδαφος ήταν έτοιμο να δεχτεί τέτοιου είδους καινοτόμες, δραστικές και δημιουργικές ιδέες, αγκαλιάζοντας τις επενδυτικές πρωτοβουλίες των πολιτών.
Τέλος, έκλεισε την ομιλία του αναφέροντας ότι με αυτόν τον Επενδυτικό Νόμο ορίζονται νέοι και ειλικρινείς όροι των σχέσεων Κράτους ? Πολιτών. Των πολιτών στους οποίους ανήκει και αρμόζει μια καλύτερη διακυβέρνηση.
Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του έχει ως εξής:
«Αποτελεί κοινή παραδοχή ότι σε μια χώρα, όπου χρειάζονται βαθιές τομές για να απεμπλακεί η επιχειρηματική δραστηριότητα από τα πλοκάμια της γραφειοκρατίας και άλλα τινά βάσανα που προκαλεί το αναποτελεσματικό και εχθρικό κράτος, η εφαρμογή ενός Αναπτυξιακού Νόμου και μόνο ελάχιστα μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη των επενδύσεων.
Η σημερινή κυβέρνηση είναι η πρώτη μεταπολιτευτικά που αντιλήφθηκε αυτό το τεράστιο πρόβλημα και προχώρησε σε ριζικές διαρθρωτικές αλλαγές για να αλλάξει πρώτα το κράτος. Και η προσπάθεια αυτή ξεκίνησε και συνεχίζεται εν μέσω της πιο θυελλώδους περιόδου στη νεώτερη ιστορία της χώρας. Με τους δείκτες της ύφεσης να είναι στο κόκκινο σε ευρωπαϊκό επίπεδο και την Ελλάδα να βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα πληρώνοντας ακριβά τις ολιγωρίες και την ανεπάρκεια του παρελθόντος, η κυβέρνηση προχωρά και υλοποιεί βήμα - βήμα ένα ολοκληρωμένο σχέδιο εξόδου της χώρας από τα δεσμά της αναξιοπιστίας, της διαφθοράς και της αναποτελεσματικότητας.
Θα ήταν πολύ απλό και γραφειοκρατικά πιο εύκολο, να σπεύσει η κυβέρνηση από τους πρώτους κιόλας μήνες της διακυβέρνησης να ψηφίσει έναν αναπτυξιακό Νόμο στον οποίο θα περιγράφονταν όλα όπως πρέπει κι όπως έχουμε συνηθίσει στο παρελθόν, όταν όλη η συζήτηση περιορίζονταν στα στενά όρια του ποσοστού ενίσχυσης που θα λάβει η μια ή η άλλη Περιφέρεια της χώρας. Τα είδαμε αυτά και τα ζήσαμε όλοι στο πρόσφατο παρελθόν, με τους νομούς να διαγκωνίζονται στο ποιος θα έχει 5% πάνω - κάτω επιπλέον σε ενίσχυση για επενδύσεις. Και βέβαια όλοι είδαμε τι έχει συμβεί. Είδαμε και γνωρίζουμε ότι τελικά δεν είναι τα ποσοστά της ενίσχυσης των επενδύσεων εκείνα που επηρεάζουν κατά κύριο λόγο την αύξηση των επενδύσεων.
Ο επιχειρηματικός κόσμος ζητά κατά αρχάς να μπορούμε να διασφαλίσουμε ένα φιλικό περιβάλλον. Ζητά ένα κράτος αρωγό και όχι ένα κράτος εχθρικό στις επιχειρηματικές προσπάθειες.
Οι πολίτες ζητούν κατ αρχάς ένα κράτος αποτελεσματικό, πρόθυμο να βοηθήσει, να βρει λύσεις και να προωθήσει τις έξυπνες, καινοτόμες και κερδοφόρες επενδυτικές ιδέες.
Δεν είναι λοιπόν απλά και μόνο ένας Αναπτυξιακός Νόμος αυτός που λύνει όλα τα προβλήματα, αλλά ένας καλός συνδυασμός κυβερνητικών επιλογών που εκφράζονται μέσα από ευέλικτα νομοθετήματα τα οποία στοχεύουν στη διαμόρφωση μιας νέας αισιόδοξης και δημιουργικής Ελλάδας.
Αυτό έκανε από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση και αυτό συνεχίζει να κάνει με προσήλωση στον κεντρικό στόχο, που είναι, το να φτιάξουμε ένα κράτος δίπλα στον πολίτη, δίπλα στον επιχειρηματία, δίπλα στο νέο και τη νέα, με δυναμική προοπτική για το μέλλον καθώς η χώρα θα βγαίνει από την τρικυμία της παγκόσμιας ύφεσης.
Ο Συνάδελφος εισηγητής αναφέρθηκε σε μια πλειάδα νομοθετικών αλλαγών που έχουν συντελεστεί από την κυβέρνηση με στόχο το νέο αξιόπιστο κράτος, μέσα στο οποίο η εφαρμογή του παρόντος Αναπτυξιακού νόμου θα επιφέρει θετικά και ουσιαστικά αποτελέσματα για την προώθηση των επενδύσεων στη χώρα.
Πολύ εύστοχα αναφέρθηκε ήδη, ότι ως μέρος ενός συνολικότερου αναπτυξιακού συνδυασμού, μπορεί να λειτουργεί ως καταλύτης για την ώθηση της οικονομίας αυτός ο επενδυτικός νόμος. Εγώ θα προσθέσω στην πρόταση αυτή ότι ΜΟΝΟ έτσι μπορεί να έχει ουσιαστική και όχι θεωρητική εφαρμογή ο επενδυτικός νόμος.
Είναι ξεχωριστή λοιπόν και πρωτοφανής για τα Ελληνικά δεδομένα η προσπάθεια της κυβέρνησης, που δεν αρκέστηκε να συντάξει έναν Νόμο, αλλά με νηφαλιότητα, επέλεξε να θέσει ως προτεραιότητα τις δομικές αλλαγές στο κράτος πριν φέρει προς ψήφιση τον Επενδυτικό Νόμο. Εν τοις πράγμασι λοιπόν, η ίδια η κυβέρνηση δίνει το στίγμα ότι γυρίζουμε την πλάτη στις γραφειοκρατικές αντιλήψεις του παρελθόντος, δεν ψηφίζουμε απλά Νόμους αλλά βάζουμε τις προτεραιότητες εκείνες ως κράτος, που θα μας οδηγήσουν με ασφάλεια και συνέπεια σε αναπτυξιακούς δρόμους.
Από την αξιωματική αντιπολίτευση δεν σταμάτησαν να ακούγονται κλαυθμοί και οδυρμοί, ότι θα καταστραφεί η Ελλάδα εξ αιτίας της καθυστέρησης στην ψήφιση και εφαρμογή ενός νέου Επενδυτικού Νόμου.
Είναι λογικό!
Η αντίληψη της Ν.Δ. περί ανάπτυξης δεν ξεπερνά τα στενά πλαίσια της Ελλάδας που όλοι γνωρίζουμε και όλοι θέλουμε να αφήσουμε επιτέλους πίσω ανεπιστρεπτί.
Η Ν.Δ. εγκλωβισμένη στη λογική του καθήκοντος να ασκεί αρνητική έως και μηδενιστική αντιπολίτευση, θεωρεί ότι αυτοσκοπός της πολιτικής της λειτουργίας είναι να δημιουργεί πρόσκαιρες εντυπώσεις μήπως και δει στις δημοσκοπήσεις σημάδια ανάκαμψης της χαμένης αξιοπιστίας της στην κοινή γνώμη.
Έτσι ξέρει, αυτό μπορεί, αυτό κάνει κι αυτό την χαρακτηρίζει ως κόμμα.
Εδώ όμως πλέον καλούμαστε να συζητήσουμε και να ψηφίσουμε έναν συγκεκριμένο Επενδυτικό Νόμο, που θα τεθεί σε εφαρμογή σε ένα νέο περιβάλλον κι όχι στο εχθρικό περιβάλλον παρελθόντων ετών.
Εδώ σήμερα η Ν.Δ. καλείται να δείξει πως αντιλαμβάνεται την ανάπτυξη με προτάσεις και όχι μόνο κρίσεις και επικρίσεις.
Ο νέος Νόμος αλλάζει πολλά από αυτά που ξέραμε.
Βάζει φραγμούς στις πελατειακές σχέσεις, εισάγει καινοτόμες διαδικασίες διαφάνειας στον έλεγχο και την αξιολόγηση των επενδυτικών προτάσεων, άρει τις αδικίες του παρελθόντος, βοηθά στην υλοποίηση υγιών επενδυτικών προτάσεων και προστατεύει τα λεφτά των φορολογούμενων πολιτών κλείνοντας την πόρτα σε τυχόν έωλες και τυχοδιωκτικές προτάσεις που αποσκοπούν στην διασπάθιση δημοσίου χρήματος και μόνο.
Ο νέος Νόμος προωθεί τον υγιή ανταγωνισμό, τις καινοτόμες ιδέες, την ποιότητα και την δημιουργική έμπνευση, όπως πολύ εύστοχα επεσήμανε ο εισηγητής.
Μπαίνουν ασφαλιστικές δικλείδες για την αποτροπή της υπερτιμολόγησης και των υπόγειων διαδρομών.
Διασφαλίζεται το χρονικό πλαίσιο αξιολόγησης της επενδυτικής πρότασης και μπαίνει τέλος στην αναξιοπιστία ενός συστήματος που - επιτρέψτε μου την έκφραση - τσουβάλιαζε τους πάντες για να τους οδηγεί στα πολιτικά γραφεία προς επίλυση των αιτήσεων τους.
Ο Επενδυτικός Νόμος απευθύνεται στους δημιουργικούς πολίτες και στοχεύει στο να ενθαρρύνει την δημιουργική έφεση των πολιτών, που έως σήμερα ζούσαν με τη βεβαιότητα ότι το κράτος είναι αδιάφορο έως και εχθρικό απέναντι στις δημιουργικές ανησυχίες και ιδέες τους.
Κλείνοντας θα σταθώ στον επίλογο του εισηγητή και θα συμφωνήσω ότι και με αυτό το Νόμο η κυβέρνηση εισαγάγει όρους ειλικρινούς συνεργασίας κράτους - πολίτη, γεγονός που για μένα αποτελεί σημαντική κατάκτηση της κοινωνίας η οποία μας εμπιστεύτηκε τη διακυβέρνηση της χώρας σε αυτούς τους κρίσιμους καιρούς».