Αρχείο
- Παρασκευή, 03 Απριλίου 2015
Απάντηση έδωσε το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού στην Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο Βουλευτής Ημαθίας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μιχάλης Χαλκίδης, μαζί με άλλους Βουλευτές του Κόμματος αναφορικά με τις : «Ασάφειες και κομματικές ερμηνείες στο θέμα της παράλληλης απασχόλησης των εργαζόμενων στην ΕΡΤ». Στην απάντηση που έδωσε το Υπουργείο με βάση το απαντητικό σημείωμα του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΡΤ Α.Ε., κ. Λ. Ταγματάρχη, αναφέρονται τα εξής :
« Σε απάντηση της υπ? αρίθμ. πρωτ.: 7813/14-12-2010 ερώτησης των Βουλευτών της ΝΔ με την οποία ερωτάται με βάση ποια διάταξη του νόμου το Διοικητικό Συμβούλιο ΕΡΤ ΑΕ απαγορεύει την απασχόληση των δημοσιογράφων σε ανταγωνιστικά μέσα (όπως ορίζεται στην από 4.8.2010 απόφασή του) και πως ορίζεται το «ανταγωνιστικό μέσο», παρακαλούμε να σημειωθούν τα εξής :
1. Θα πρέπει κατ? αρχάς να σημειωθεί ότι την παράλληλη απασχόληση, όχι μόνο των δημοσιογράφων, αλλά και των λοιπών εργαζομένων στην ΕΡΤ, σε ανταγωνιστικά μέσα, δεν απαγορεύει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΡΤ, όπως εσφαλμένα αναφέρεται στο κείμενο της ερώτησης, αλλά ο ίδιος ο νόμος.
Όπως ορίζεται στη διάταξη του νόμου 14 παρ. 18 του Νόμου 2328/1995 (ΦΕΚ Α΄159), ύστερα από αίτησή τους και απόφαση του Δ.Σ. της ΕΡΤ Α.Ε., επιτρέπεται κατ? εξαίρεση η παράλληλη απασχόληση των δημοσιογράφων και των λοιπών εργαζομένων στην ΕΡΤ Α.Ε. σε μη ανταγωνιστικές προς την ΕΡΤ Α.Ε. επιχειρήσεις.
Στην ίδια διάταξη ορίζεται ότι η σχετική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΡΤ πρέπει να εκδίδεται σε χρονικό διάστημα 45 ημερών από την υποβολή της αίτησης. Ορίζεται μάλιστα ότι «κατά το χρονικό διάστημα από την υποβολή της αίτησης μέχρι την έκδοση της σχετικής απόφασης του Δ.Σ. η άδεια θεωρείται ότι δεν έχει χορηγηθεί.
2. Σε εφαρμογή της παραπάνω διάταξης του νόμου, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΡΤ εξέδωσε την υπ? αρίθμ. ΑΔΣ 397/26.6.1997 (Θ. 1ο) απόφασή του με θέμα «πλαίσιο παράλληλης απασχόλησης», στην οποία εξειδικεύεται η απαγορευτική διάταξη του Ν. 2328/1995.
Σύμφωνα με την παραπάνω απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΡΤ, η χορήγηση της άδειας παράλληλης απασχόλησης γίνεται κατ? εξαίρεση της απαίτησης του Ν. 1730/1987 που προβλέπει την αποκλειστική απασχόληση όλων των εργαζομένων στην ΕΡΤ και εφ? όσον προκύπτει αποδεδειγμένα ότι μα αυτή δεν ζημιώνονται ? αλλά και δεν κινδυνεύουν να ζημιωθούν ? τα συμφέροντα της ΕΡΤ, όπως αυτά αναφέρονται στο νόμο.
Η ίδια παραπάνω απόφαση επαναλήθφηκε τον περασμένο Ιούνιο με την υπ? αρίθμ. ΑΔΣ 964/29.6.2010 (Θ. 4ο) απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΡΤ «εξειδίκευση του βασικού πλαισίου χορήγησης άδειας παράλληλης απασχόλησης».
Στην απόφαση αυτή προσδιορίστηκε ότι ως ανταγωνιστικά μέσα ? επιχειρήσεις νοούνται τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, εταιρίες παραγωγής και επεξεργασίας ραδιοτηλεοπτικού περιεχομένου και τα ραδιοτηλεοπτικά περιοδικά.
3. Με βάση τα παραπάνω, η άποψη που εκφράζεται στην παραπάνω Ερώτηση ότι «η σημερινή κυβέρνηση φαίνεται να προχωρά στη λήψη μέτρων οικονομικής και επαγγελματικής εξόντωσης των δημοσιογράφων που εργάζονται στην κρατική τηλεόραση» βασίζεται σε αναληθή και εσφαλμένη προϋπόθεση, εφ? όσον, η εφαρμογή των κανόνων για την παράλληλη απασχόληση του προσωπικού της ΕΡΤ βασίζεται στην προαναφερόμενη διάταξη νόμου, όπως αυτή εξειδικεύτηκε με τις προαναφερόμενες αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρίας » .