Αρχείο
- Παρασκευή, 03 Απριλίου 2015
Η «Ν» σας παρουσιάζει την ομιλία ? απολογισμό της Γενικής Γραμματέας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Μαρίας Λιονή.
«Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας λειτούργησε και λειτουργεί με γνώμονα την ενίσχυση της αναπτυξιακής διαδικασίας και στους επτά νομούς ευθύνης της, μέσα από διαδικασίες απολύτως διαφανείς, ανοιχτές σε κάθε έλεγχο και σε όλους τους πολίτες. Αυτό αποτέλεσε αδήριτη ανάγκη από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων μας ως διοίκηση πριν από ένα χρόνο.
Αιτία ήταν η μεγάλη υστέρηση που παρατηρήθηκε στα αναπτυξιακά δεδομένα κάτι που αποδεικνύεται από την ισχνή απορροφητικότητα των κοινοτικών κονδυλίων του ΕΣΠΑ και από τις μεγάλες καθυστερήσεις στις πληρωμές των εγκεκριμένων επενδυτικών σχεδίων του Αναπτυξιακού Νόμου. Είναι μόνο δυο παραδείγματα μιας κατάστασης που έπρεπε να βελτιωθεί προκειμένου να μπει σε μια σωστή ρότα η λειτουργία του συνόλου της περιφερειακής διοίκησης.
Επενδύσαμε στην προσπάθεια βελτίωσης αυτών των μεγεθών, θέτοντας συγκεκριμένους στόχους, τους οποίους και πετύχαμε. Σε ορισμένες περιπτώσεις σημειώσαμε μάλιστα αξιόλογη πρόοδο, χάρη στην προσπάθεια τόσο της διοίκησης, όσο και των εργαζομένων στην περιφερειακή διοίκηση.
Το ΕΣΠΑ
Για παράδειγμα είχαμε απορρόφηση στο ΕΣΠΑ που ήταν κοντά στο 3% στο τέλος του προηγούμενου έτους. Με μεθοδικότητα και οργάνωση θέσαμε ως στόχο, όπως άλλωστε και σε επίπεδο Κυβέρνησης, να φτάσουμε το συγκεκριμένο δείκτη στο 15% ως το τέλος του τρέχοντος έτους. Όχι μόνο το επιτύχαμε, αλλά θα κλείσουμε το 2010 με απορρόφηση περίπου 21% (μαζί με τις ιδιωτικές ενισχύσεις), που αποτελεί σημαντικό γεγονός, δεδομένου ότι το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονίας ? Θράκης 2007 ? 2013 είναι το μεγαλύτερο της χώρας και κάθε ποσοστιαία μονάδα αντιστοιχεί σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Κονδύλια, τα οποία διατίθενται για αναπτυξιακές δράσεις και έργα σε κάθε γωνιά της Μακεδονίας και της Θράκης.
Θα ήθελα να αναφέρω ορισμένα στοιχεία για το ΕΣΠΑ, ενδεικτικά της πορείας υλοποίησής του. Πρωτίστως φροντίσαμε να αξιολογήσουμε το Πρόγραμμα για την Κεντρική Μακεδονία, να διασφαλίσουμε τα κονδύλια και να προχωρήσουμε στην ορθολογική κατανομή τους, με βάση τις αρχές της ισοτιμίας, της αντιμετώπισης των σημαντικότερων προβλημάτων και των χρόνιων ελλειμμάτων της περιοχής και της ενίσχυσης της αναπτυξιακής διαδικασίας σε όλα τα επίπεδα. Πραγματοποιήσαμε ελέγχους σε μεγάλα έργα, ώστε να διασφαλίσουμε την ποιότητα και την επάρκειά τους. Είχαμε μια αξιοπρεπή παρουσία στην 75η Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, όπου προβάλαμε το πρόγραμμα και δώσαμε την ευκαιρία στους πολίτες να ενημερωθούν για τη σπουδαιότητα εκτέλεσής του. Παράλληλα, δημοσιεύσαμε το σύνολο των πράξεων στο διαδίκτυο, όπου είναι προσβάσιμες από όλους τους πολίτες.
Η συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη για την Κεντρική Μακεδονία ανέρχεται σε 2,138 δισεκατομμύρια ευρώ. Σήμερα έχει εκχωρηθεί σε διάφορους φορείς ποσό 2.120.536.424 ευρώ, εκ των οποίων 1.476.468.154 ευρώ στην Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, για τα οποία έχει και την ευθύνη διαχείρισης. Το υπόλοιπο ποσό (644.068.270 ευρώ) έχει κατανεμηθεί σε φορείς όπως οι Ειδικές Υπηρεσίες Διαχείρισης Μεταφορών, Ενίσχυσης της Προσπελασιμότητας, Ανταγωνιστικότητας και Επιχειρηματικότητας, Ψηφιακής Σύγκλισης, Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης, αλλά και σε ενδιάμεσους φορείς πράξεων ιδιωτικών ενισχύσεων και σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Εντός του 2010 σημειώθηκε σημαντική επιτάχυνση των ρυθμών υλοποίησης του ΕΣΠΑ αμιγώς στην Κεντρική Μακεδονία. Δημοσιεύτηκαν 19 προσκλήσεις ύψους 441,2 εκ. ευρώ (29,9% της εκχώρησης) και ενταχθήκαν 130 νέες πράξεις, ύψους 336,7 εκ. ευρώ (22,8% της εκχώρησης). Συμβασιοποιήθηκαν έργα προϋπολογισμού 443,9 εκ. ευρώ (30,1% της εκχώρησης) και καταχωρήθηκαν πληρωμές ύψους 123,5 εκ. ευρώ (8,4% της εκχώρησης).
Οι «τρύπες» του Αναπτυξιακού Νόμου
Αντιστοίχως επιχειρήσαμε να κλείσουμε τις «τρύπες» του Αναπτυξιακού Νόμου και ταυτόχρονα να μην απορρίψουμε και να μην καθυστερήσουμε τις διαδικασίες για την υπαγωγή και νέων επενδυτικών σχεδίων. Οι πληρωμές έχουν βελτιωθεί σημαντικά. Καλύψαμε ελλείμματα και χρέη που εκκρεμούσαν επί μακρό χρονικό διάστημα, φέρνοντας τις υπηρεσίες μας αντιμέτωπες με την επιχειρηματική κοινότητα. Είναι ενδεικτικό ότι η Γνωμοδοτική Επιτροπή του Αναπτυξιακού Νόμου μέσα στο 2010 συνεδρίασε 17 φορές. Μέσα στο 2010 αξιολογήσαμε 144 νέα επενδυτικά σχέδια και εγκρίναμε τα 97, συνολικού προϋπολογισμού 90 εκατομμυρίων ευρώ, που όπως αντιλαμβάνεστε σε περίοδο οικονομικής κρίσης είναι από τις σημαντικότερες παραμέτρους κοινωνικής συνοχής, διότι ουσιαστικά αποτελούν και απάντηση στη διόγκωση της ανεργίας, διασφαλίζοντας θέσεις εργασίας και δημιουργώντας νέες. Συγκεκριμένα από τα εγκεκριμένα σχέδια δημιουργούνται 218 νέες θέσεις εργασίας. Παράλληλα, ολοκληρώσαμε και πιστοποιήσαμε την έναρξη παραγωγικής λειτουργίας για 106 επενδυτικά σχέδια με κόστος επένδυσης 112,5 εκ. ευρώ και επιχορήγηση 45 εκ. ευρώ, τα οποία δημιούργησαν 205 νέες θέσεις εργασίας. Και ταυτόχρονα κάναμε και 130 ελέγχους, προχωρώντας παράλληλα και τις διαδικασίες καταβολής των επιδοτήσεων. Καταβάλαμε σε 176 επιχειρήσεις τις επιχορηγήσεις που ανήλθαν σε 48 εκ. ευρώ και εκκρεμούν οι καταβολές σε άλλες 84 επιχειρήσεις (21 εκ. ευρώ). Τέλος, ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες ένταξης στο ΕΣΠΑ 22 επενδύσεων συνολικού επιχορηγούμενου προϋπολογισμού 16 εκ, ευρώ (από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης).
Μεγάλη βαρύτητα δώσαμε στη διαφάνεια σε όλες μας τις ενέργειες, διότι έτσι μόνο μπορούμε να διασφαλίσουμε υγιείς συνθήκες ανάπτυξης και να ξεπεράσουμε νοοτροπίες συναλλαγών κάτω από το τραπέζι ή αρεστών και ημετέρων. Η συμμετοχή μας στο πρόγραμμα Διαύγεια, αλλά και ο ενδελεχής έλεγχος στη διάθεση των όποιων κονδυλίων αποτέλεσαν θεμέλια της αναπτυξιακής προσπάθειας για όλους, χωρίς ταμπέλες, χωρίς εξαιρέσεις.
Δώσαμε μεγάλη βαρύτητα στην ενίσχυση των υποδομών, ώστε να δημιουργήσουμε το καλύτερο δυνατό πλαίσιο άσκησης της επιχειρηματικότητας, ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας στην περιοχή μας και να δώσουμε τα κίνητρα για προσέλκυση επενδύσεων και για την εδραίωση ενός σταθερού πλαισίου λειτουργίας. Παράλληλα, επενδύσαμε στην ανάπτυξη της καινοτομίας, της έρευνας και της τεχνολογίας. Ενισχύσαμε τα εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα, επενδύσαμε στη σύνδεση της παραγωγής με τη γνώση, εξοπλίσαμε τα εργαστήρια και διαθέσαμε σημαντικά κονδύλια για τις υποδομές.
Γραφείο Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων
Επενδύσαμε στην εξωστρέφεια και ιδρύσαμε Γραφείο Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, το οποίο αξιολόγησε 13 νέες προτάσεις και είχε ενεργό συμμετοχή σε ευρωπαϊκά δίκτυα. Συνεχίσαμε την υλοποίηση άλλων 11 ευρωπαϊκών προγραμμάτων και εγκρίθηκε η πρόταση που υποβάλαμε στο πρόγραμμα «Μαύρη Θάλασσα». Παράλληλα, συνεχίζουμε την εφαρμογή του Κοινού Πλαισίου Αξιολόγησης και την αυταξιολόγηση του συνόλου των υπηρεσιών της Περιφέρειας, προκειμένου να προσφέρουμε ποιοτικές υπηρεσίες στους πολίτες και τους συναλλασσόμενους φορείς στη λογική της εφαρμογής μιας σειράς καλών πρακτικών.
Όπως γνωρίζετε οι περισσότεροι ολοκληρώσαμε ένα από τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά έργα για το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, με την υλοποίηση του προγράμματος Προστασίας και Αναβάθμισης του Περιαστικού Δάσους του Σέιχ Σου. Οφείλω να επισημάνω πως είχε γίνει σημαντική προεργασία και είχε προχωρήσει σε καλό επίπεδο το συνολικό έργο, με κόστος 12 εκατομμυρίων ευρώ, από το Ταμείο Συνοχής. Αυτό το έργο αποτελεί παράδειγμα ώστε να κατανοήσει η διοίκηση και η αυτοδιοίκηση πως κάθε ενέργεια έχει αντίκτυπο στο μέλλον. Και το μέλλον ενός τόπου κανείς δεν έχει δικαίωμα να το υποθηκεύσει με ενέργειες και αποφάσεις που δεν έχουν ως θεμέλιο την εξυπηρέτηση του συλλογικού συμφέροντος. Γι? αυτό και προσπαθήσαμε ως διοίκηση να προετοιμάσουμε το έδαφος για τη διάδοχη κατάσταση, ώστε να βρει ομαλές συνθήκες και να προάγει την αναπτυξιακή διαδικασία.
Η οικονομική κρίση δε στάθηκε για εμάς τόσο μεγάλο εμπόδιο και παρά τις δυσκολίες δεν αποτέλεσε τροχοπέδη στην εξέλιξη της Κεντρικής Μακεδονίας, σε επίπεδο περιφερειακής διοίκησης. Αντιμετωπίσαμε έκτακτα προβλήματα, στα οποία θέλω να πιστεύω πως ανταποκριθήκαμε με υψηλό αίσθημα ευθύνης. Αναφέρω ενδεικτικά την επιδημία του ιού του Δυτικού Νείλου, που το προηγούμενο καλοκαίρι έπληξε την περιοχή μας και παρά την έλλειψη εμπειρίας είχαμε πολύ καλά αποτελέσματα, συγκρινόμενα βέβαια με ανάλογες καταστάσεις σε όλο τον κόσμο. Μετά την αντιμετώπιση της επιδημίας δεν εγκαταλείψαμε τις προσπάθειες, αλλά συνεχίσαμε και συνεχίζουμε να ενδιαφερόμαστε για να μην επαναληφθεί ανάλογη κατάσταση το 2011, με συγκεκριμένες ενέργειες, οι οποίες σας είναι γνωστές. Προετοιμάζουμε την αιρετή περιφέρεια και την αυτοδιοίκηση ώστε να είναι πανέτοιμες σε επίπεδο πρόληψης και αντιμετώπισης του προβλήματος.
Ο οδικός άξονας Βέροια ? Νάουσα - Έδεσσα
Να αναφερθώ στην απεμπλοκή και δρομολόγηση σημαντικών έργων, που με τους στενούς μου συνεργάτες κατορθώσαμε να τα βάλουμε σε τροχιά οριστικής υλοποίησης, δίνοντας την ευκαιρία στους πολίτες να αποκτήσουν υποδομές που εκκρεμούν επί πολλά χρόνια. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του δρόμου Πατρίδα ? Νάουσα, που δώσαμε μάχη για να το σώσουμε ως έργο και να μην επιβαρυνθεί ο Ελληνας φορολογούμενος με δυσβάσταχτα και δυσθεώρητα ποσά. Επειτα από αγώνα επιτύχαμε να γίνει ένας ολοκληρωμένος δρόμος, που θα συνδέσει τους Νομούς Πέλλας και Ημαθίας με την Εγνατία Οδό, δίνοντας αναπτυξιακή ώθηση και αίροντας τον αποκλεισμό τους.
Προετοιμάσαμε και διεξήγαμε επιτυχώς τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ενώ δημιουργήσαμε τις κατάλληλες συνθήκες ώστε να εισέλθει η περιοχή στη νέα εποχή του Καλλικράτη με την πιο καλή προετοιμασία για να λειτουργήσει υπό τα νέα δεδομένα.
Παρά την οικονομική κρίση, το ύψος των πιστώσεων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, που διαχειρίστηκε το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας, για το 2010 ανήλθε σε 48,42 εκατ. ευρώ, έναντι 33,15 εκατ. ευρώ το 2009. Έργα κάθε μορφής, όπως μελέτες, κατασκευές, κατάρτιση ανέργων, αγροτικές ενισχύσεις, τοπικές πρωτοβουλίες απασχόλησης, έργα ανάπτυξης κοινωνικών υπηρεσιών υποστήριξης καθώς και Ολυμπιακά Έργα, ελέγχθηκαν από το Τμήμα Οικονομικής Διαχείρισης Προγραμμάτων και οι πληρωμές τους διεκπεραιώθηκαν από το Τμήμα Οικονομικών Υπηρεσιών, με άμεση εξυπηρέτηση των ενδιαφερόμενων και των φορέων εκτέλεσης των έργων, σε πλήρη συνεργασία με τις αρμόδιες Διευθύνσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Παράλληλα το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης συνέχισε και το 2010 την προσπάθεια χρηματοδότησης αναπτυξιακών παρεμβάσεων που υποβοηθούν το έργο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς και τη διαχείριση και υλοποίηση έργων που έχουν εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση, σε ευρωπαϊκά ανταγωνιστικά προγράμματα Εδαφικής Συνεργασίας του Στόχου 3, της νέας προγραμματικής περιόδου 2007-2013, όπως το Programme MED, INTERREG IVC, Black Sea, LIFE+, Europe Innova, κλπ.
Οφείλω να επισημάνω τη μεγάλη προσπάθεια που έγινε από το σύνολο των υπηρεσιών μας στην κατεύθυνση της μείωσης των δαπανών τους, που σε περιπτώσεις ξεπέρασε ακόμη και το 30%, δίνοντας έτσι μεγάλη ανάσα στην παρούσα συγκυρία στον κρατικό προϋπολογισμό. Ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι λειτουργικές δαπάνες του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης, οι οποίες μέχρι το κλείσιμο του έτους, υπολογίζεται ότι θα ανέλθουν στο ποσό των 482.133,35 ευρώ, μειωμένες κατά περίπου 25% ή περίπου 180.000 ευρώ σε σχέση με αυτές του 2010 που ανήλθαν σε 665.695,40 ευρώ. Το συμμάζεμα των οικονομικών πρέπει να συνεχιστεί, για να έχουμε μια περιφερειακή διοίκηση και αυτοδιοίκηση που λειτουργεί δίχως σπατάλες, με διαφάνεια και σεβασμό στο δημόσιο και κοινοτικό χρήμα, που μέχρι το τελευταίο ευρώ οφείλει να χρησιμοποιείται σε όφελος των πολιτών και του τόπου.
Τα ενταγμένα έργα
Μεταξύ των ενταγμένων έργων στο ΕΣΠΑ ορισμένα από τα σπουδαιότερα είναι: οδικό τμήμα Ποτίδαιας ? Κασσανδρείας, οδικός άξονας Θεσσαλονίκη ? Κιλκίς ? Δοϊράνη (από Ασσηρο μέχρι Ν. Σάντα), οδικός άξονας Σέρρες ? Αμφίπολη, αποπεράτωση παράκαμψης Εδεσσας, αποπεράτωση τμήματος Παραλίμνης, σιδηροδρομική γραμμή Πολύκαστρο ? Ειδομένη, περιμετρική Πολυγύρου, κόμβοι Μυγδονίας, σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων Βορειοδυτικής Θεσσαλονίκης, ΧΥΤΑ Αλμωπίας, αποκατάσταση ΧΑΔΑ Νομού Πέλλας, μετρό Θεσσαλονίκης, έργα σε μεγάλα νοσοκομεία και κέντρα υγείας, ανάπλαση της Βασιλικής Νεκρόπολης και του Ανακτόρου των Αιγών, όπως και του Αρχαιολογικού Χώρου Πέλλας. Επίσης σημαντικά έργα είναι η κατασκευή του ανισόπεδου κόμβου Κ16 στη συμβολή της εσωτερικής περιφερειακής οδού Θεσσαλονίκης με τον άξονα ΠΑΘΕ και η βελτίωση και αναβάθμιση του ανισόπεδου κόμβου στο Κλειδί Ημαθίας (Εγνατία Οδός), τα οποία προετοιμάζονται σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες. Εχουμε διαθέσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στον Πολιτισμό, την Παιδεία, την Υγεία, τις Κοινωνικές και Προνοιακές δομές, το Περιβάλλον, αλλά και τις μεταφορές. Σημειώνω ότι έχουμε υπερκαλύψει τους διατιθέμενους πόρους σε ό,τι αφορά τις οδικές και μεταφορικές υποδομές, σε συνδυασμό με τις αναπλάσεις σε αστικό και ημιαστικό ιστό (Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης, Εδεσσα, Καλαμαριά κτλ.), που δημιουργούν ένα καλύτερο αναπτυξιακό περιβάλλον, με σεβασμό στον άνθρωπο και στη φύση. Στις σημαντικές πρωτοβουλίες μας πρέπει να αναφέρω την αποξήλωση των παράνομων διαφημιστικών πινακίδων και τα σημαντικότατα κονδύλια που διαθέτουμε για την αντιπλημμυρική θωράκιση περιοχών της Κεντρικής Μακεδονίας, που αποτέλεσαν παρεμβάσεις με ουσία και αντίκτυπο στην καθημερινότητα των πολιτών. Παρεμβάσεις που πρέπει να έχουν και συνέχεια για να γίνει η περιοχή μας πιο βιώσιμη, πιο ανθρώπινη, πιο σύγχρονη και ελκυστική.
Πέρα από τα χαρακτηριστικά αυτά έργα θα ήθελα να σας δώσω και ορισμένους ακόμη αριθμούς, που σε έναν απολογισμό έχουν πάντοτε τη σημασία τους. Για τους Αυτοκινητοδρόμους εκδώσαμε πρόσκληση 63 εκ. ευρώ. Διαθέτουμε 5,5 εκ. ευρώ για την ενίσχυση υφιστάμενων υποδομών έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης. Εντάξαμε στο ΕΣΠΑ το «Πρόγραμμα τουριστικής προβολής Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας», προϋπολογισμού 610.000 ευρώ. Εντάχθηκαν πέντε έργα διαχείρισης αποβλήτων ύψους άνω των 9 εκ. ευρώ κι από τον Οκτώβριο έχουμε ανοιχτή δεύτερη πρόσκληση ύψους 46 εκ. ευρώ. Φροντίσαμε να αξιοποιήσουμε τα κοινοτικά κονδύλια για να βελτιώσουμε την ποιότητα και ποσότητα του πόσιμου νερού, όπου υπάρχουν πολλά προβλήματα σε όλη την Κεντρική Μακεδονία. Εντάξαμε δέκα έργα 12,3 εκ. ευρώ το 2010 και έχουμε νέα ανοιχτή πρόσκληση ύψους 15 εκ. ευρώ. Θεωρώ πως με αυτά τα έργα για το πόσιμο νερό θα δώσουμε τη δυνατότητα πρόσβασης στο πολύτιμο αυτό κοινωνικό αγαθό από όλους τους πολίτες. Ενισχύουμε με σημαντικότατα ποσά τους φορείς διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών μας. Περισσότερα από 100 εκ. ευρώ διαθέσαμε μέσα σε ένα χρόνο για τις πολιτιστικές υποδομές και τους πολιτιστικούς θεσμούς. Περίπου 130 εκ. ευρώ διαθέτουμε μέσω του ΕΣΠΑ για ολοκληρωμένα σχέδια αστικής και αγροτικής αναγέννησης, δημιουργώντας ένα νέο τοπίο για την καθημερινότητα των κατοίκων. Εντάξαμε 17 σχολεία και έργα Παιδείας με προϋπολογισμό 56 εκ. ευρώ και οι εντάξεις για την εκπαίδευση συνεχίζονται. Διαθέτουμε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για τις υποδομές Υγείας και Πρόνοιας, αλλά και για τις κοινωνικές υποδομές. Δώσαμε ιδιαίτερη βαρύτητα και σημαντικές χρηματοδοτήσεις για να κλείσουν οι ανεξέλεγκτες χωματερές και να δημιουργηθούν ΧΥΤΑ εκεί που υπάρχουν εκκρεμότητες. Προωθήσαμε γενικά πολεοδομικά σχέδια που παρέμεναν επί χρόνια σε εκκρεμότητα. Κάναμε σημαντική προεργασία σε επίπεδο μελετών και έργων για να προστατεύσουμε τα επιφανειακά νερά (λίμνες και ποτάμια, όπως Αλιάκμονας, Λουδίας, Τάφρος 66, Κορώνεια, Στρυμόνας κτλ.).
Ταυτόχρονα υπήρξαν σημαντικότατες πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης με αναπτυξιακή στόχευση, όπως η προώθηση των έργων του μετρό, οι μελέτες για τη βελτίωση της εσωτερικής περιφερειακής Θεσσαλονίκης και για την έναρξη κατασκευής του εξωτερικού περιφερειακού δακτυλίου, για τη μετεγκατάσταση της ΔΕΘ, για την ανάπτυξη του λιμανιού, για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου κτλ. Ηδη όπως γνωρίζετε ειδικά για την ανάπτυξη του κόμβου της Θεσσαλονίκης έχουν συνταχθεί το σχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής «Θεσσαλονίκη 2012» και το Ενιαίο Στρατηγικό Σχέδιο Υποδομών Μεταφορών Ευρύτερης Περιοχής Θεσσαλονίκης 2020.
Θεωρώ πως έχουμε βάλει το αναπτυξιακό τρένο της Κεντρικής Μακεδονίας στις ράγες, με γνώμονα πάντα το συλλογικό συμφέρον και το συμφέρον του τόπου, μακριά από γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και προτιμήσεις. Για την Τέταρτη Προγραμματική Περίοδο υπάρχει πλέον δεδομένη πορεία, η οποία θεωρώ ότι θα είναι επιτυχημένη και μπορεί να καλύψει μια σειρά από χρόνια ελλείμματα, τα οποία λειτούργησαν ως τροχοπέδη στην εξελικτική διαδικασία και ειδικότερα στη διαδικασία σύγκλισης με τις αναπτυγμένες περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Η αναπτυξιακή προσπάθεια πρέπει να περάσει μέσα από τη συνέχιση της ενίσχυσης των υποδομών, την ορθή και διαφανή υλοποίηση του ΕΣΠΑ, την ανταπόκριση στις προκλήσεις του νέου Αναπτυξιακού Νόμου και του Καλλικράτη, στον περιορισμό της σπατάλης και στην εκμετάλλευση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Κεντρικής Μακεδονίας.
Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συνεργάτες μου στην Περιφέρεια, όλους όσοι συνέβαλαν να έχουμε ένα αποδοτικό έτος για όλους τους πολίτες της Κεντρικής Μακεδονίας και για την Ελλάδα. Θέλω να ζητήσω από όλους να συνδράμουν τις νέες διοικήσεις, είτε στο νέο θεσμό της αιρετής περιφέρειας, είτε στη γενική διοίκηση, στο έργο τους που οφείλει να είναι έργο για τη χώρα και τους πολίτες.
Φεύγω από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας πλήρης εμπειριών και θεωρώ πως το μέλλον ανήκει στη Θεσσαλονίκη και στην Κεντρική Μακεδονία, αρκεί όλοι να αγαπήσουμε αυτόν τον προικισμένο τόπο και να βάλουμε ένα λιθαράκι για να προχωρήσει. Μην ξεχνάτε πως η περιοχή είναι η ατμομηχανή της χώρας και αξίζει την καλύτερη θέση, τον κομβικό και πρωταγωνιστικό ρόλο που ονειρεύονται οι πολίτες της.
Θέλω τέλος να ευχαριστήσω και τους εκπροσώπους του Τύπου για την εποικοδομητική συνεργασία που είχαμε όλο το διάστημα της θητείας μου και να γνωρίζετε όλοι πως η πόρτα μου θα είναι ανοιχτή για να παράσχω όποια βοήθεια μπορώ ώστε αυτός ο ευλογημένος τόπος να προοδεύσει και να εξελιχθεί».