Αρχείο
- Παρασκευή, 03 Απριλίου 2015
Πέντε σημαντικούς πολιτιστικούς θεσμούς στην Κεντρική Μακεδονία, με απήχηση σε εθνικό και διεθνές επίπεδο χρηματοδοτεί η Περιφέρεια, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Μακεδονίας ? Θράκης 2007 ? 2013 (ΕΣΠΑ).
Η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μαρία Λιονή, υπέγραψε τις σχετικές αποφάσεις χρηματοδότησης των πολιτιστικών θεσμών, με συνολικό προϋπολογισμό 6.949.527 ευρώ.
Όπως τόνισε η κ. Λιονή, «οι εντάξεις έργων ενίσχυσης των πολιτιστικών θεσμών στην Κεντρική Μακεδονία συνεχίζονται με γοργούς ρυθμούς, δείγμα της ανάγκης που υπάρχει στην περιοχή για ενίσχυση και διατήρηση του παραγόμενου πολιτιστικού προϊόντος. Μετά τις ενισχύσεις που εγκρίθηκαν από το ΕΣΠΑ σε πρώτη φάση, αξιολογήθηκαν θετικά και άλλοι πέντε πολιτιστικοί θεσμοί, που είναι γνωστοί στο ευρύ κοινό και ιδιαίτερα σε όσους ασχολούνται με την παραγωγή και προβολή του Πολιτισμού στη χώρα μας. Τα έργα που εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ δεν αφορούν μόνο στη διατήρηση υφιστάμενων πολιτιστικών θεσμών, αλλά και στη δημιουργία νέων, με διεθνές ενδιαφέρον, που ενισχύουν την εξωστρέφεια της περιοχής σε έναν τομέα, στον οποίο μπορεί να διαπρέψει. Αλλωστε, η εξαγωγή πολιτισμού αποτελεί δείγμα προόδου της κοινωνίας μας, προσπάθεια ανάπτυξης και ενίσχυσης της δημιουργίας, αλλά συνάμα και σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση της μιζέριας και της εσωστρέφειας. Θέλω να επισημάνω στους φορείς, των οποίων τις δράσεις χρηματοδοτούμε, ότι πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους ώστε το πολιτιστικό προϊόν που προάγουν να φτάσει σε όλους τους πολίτες και να μην αποτελεί προνόμιο ?κλειστών? κύκλων. Τα κοινοτικά κονδύλια που διατίθενται για τον Πολιτισμό σε εποχές οικονομικής κρίσης δεν είναι πολυτέλεια, αλλά ανάγκη. Για να γίνει όμως κάτι τέτοιο κατανοητό οφείλουμε να δώσουμε την ευκαιρία σε κάθε πολίτη να έρθει σε επαφή και να αξιολογήσει τους πολιτιστικούς θεσμούς».
Οι πέντε πολιτιστικοί θεσμοί που εντάχθηκαν και θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ είναι:
«Ενίσχυση νέων προγραμμάτων - παράλληλων εκδηλώσεων και αναπτυξιακών δράσεων Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης» - Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: προϋπολογισμού 3.540.120 ευρώ. Η πράξη αφορά στην ενίσχυση νέων παράλληλων εκδηλώσεων και στην αναβάθμιση της «Αγοράς» και άλλων αναπτυξιακών δράσεων του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Ειδικότερα πρόκειται να ενισχυθούν:
1.Η δημιουργία ενός νέου παράλληλου προγράμματος ταινιών με την ονομασία «Ανοιχτοί Ορίζοντες» που θα παρουσιάζει περίπου 40 νέες πρωτοποριακές ταινίες από όλο τον κόσμο. Το νέο αυτό πρόγραμμα θα ενσωματωθεί στο βασικό κορμό του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (Διεθνές Διαγωνιστικό Πρόγραμμα, Ταινίες εκτός Συναγωνισμού, Ειδικές προβολές), τα αφιερώματα σε μεγάλους δημιουργούς και σε εθνικές κινηματογραφίες από όλο τον κόσμο αλλά και τα ήδη υπάρχοντα παράλληλα προγράμματα.
2.Εικαστικές και φωτογραφικές εκθέσεις που είτε θα αφορούν κάποιον δημιουργό - καλεσμένο του Φεστιβάλ είτε μια θεματική ενότητα του προγράμματος. Οι εκθέσεις θα πλαισιώνουν και θα ολοκληρώνουν με τον πλέον ιδανικό τρόπο τον κύριο κινηματογραφικό κορμό του Φεστιβάλ.
3.Μουσικές Εκδηλώσεις: το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα φιλοξενήσει συναυλίες και μουσικά δρώμενα, με οδηγό τις κινηματογραφικές μουσικές του χθες και του σήμερα, αλλά και με νέους ήχους που βρίσκουν τις ρίζες τους στην 7η Τέχνη. Οι μουσικές εκδηλώσεις αποτελούν απαραίτητη συμπληρωματική δράση κάθε επιτυχημένης διοργάνωσης του Φεστιβάλ.
4.Μετακίνηση των δραστηριοτήτων σε κεντρικό και καλύτερα προσβάσιμο χώρο (πλατεία Αριστοτέλους).
5.Οι εκδηλώσεις της Αγοράς κινηματογραφικών ταινιών, του φόρουμ συμπαραγωγών Crossroads και του Βαλκανικού Ταμείου Ενίσχυσης Σεναρίων.
6.Το ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό πρόγραμμα Salonica Studio ? Four Corners.
Αυτές οι δράσεις προγραμματίζεται να ξεκινήσουν στο πλαίσιο του 52ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου τον Δεκέμβριο 2011 και να επαναληφθούν το 2012 (53ο Φεστιβάλ) και το 2013 (54ο Φεστιβάλ).
«INSPIRE - Εικαστικό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης» - Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης: προϋπολογισμού 916.853 ευρώ. Η υποβαλλόμενη πρόταση του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης αφορά στη δημιουργία ενός νέου πολιτιστικού θεσμού, του εικαστικού φεστιβάλ με τίτλο «INSPIRE ? Thessaloniki art festival», που εστιάζει στην παραγωγή και προβολή σύγχρονου καλλιτεχνικού έργου μέσα από πρωτότυπες, συμμετοχικές και εκπαιδευτικές πρακτικές. Το σχεδιαζόμενο φεστιβάλ βασίζεται στην ετήσια πρόσκληση δύο διεθνώς καταξιωμένων καλλιτεχνών, οι οποίοι θα αναλάβουν κεντρικό ρόλο στην εκπαίδευσης νέων δημιουργών και στην παραγωγή νέου καλλιτεχνικού έργου. Η επιλογή τους θα πραγματοποιηθεί σε αυστηρό πλαίσιο, που καθορίζει ο τρόπος της καλλιτεχνικής τους εργασίας, η πορεία της διεθνούς καριέρας του και η προσωπικότητά τους στη βάση του θεματικού περιεχομένου κάθε φεστιβάλ. Κεντρικό γεγονός θα αποτελεί η έκθεση έργων των δύο καλλιτεχνών στο ΜΜΣΤ. Η διοργάνωση θα περιλαμβάνει δράσεις, όπως: εκπαιδευτικά προγράμματα, πολυήμερο workshop 100 νέων καλλιτεχνών με επικεφαλής τους προσκεκλημένους δημιουργούς, έκθεση του παραγόμενου στο workshop έργου των νέων καλλιτεχνών, διάλεξη, συνέδριο και παραγωγή ηχητικών καλλιτεχνικών έργων. Το φεστιβάλ θα επαναλαμβάνεται ετησίως από το 2012 έως το 2015.
«Διοργάνωση Διεθνούς Φεστιβάλ Προβολής Ευρωπαικής Τηλεόρασης - Circom» - ΕΡΤ 3 προϋπολογισμού 587.405 ευρώ. Η προτεινόμενη πράξη αφορά στη διοργάνωση του ετήσιου Φεστιβάλ Ευρωπαϊκής Τηλεόρασης για τρία έτη (2011, 2012 και 2013). Από το 2000 έως σήμερα η ΕΡΤ 3 διοργανώνει το ετήσιο Φεστιβάλ Ευρωπαϊκής Τηλεόρασης στη Θεσσαλονίκη, όπου παρουσιάζονται στο κοινό οι βραβευμένες από τη CIRCOM (Ευρωπαϊκή Ένωση Περιφερειακών Τηλεοπτικών Σταθμών) τηλεοπτικές εκπομπές και δίνονται βραβεία στις θεματικές ενότητες: ντοκιμαντέρ, βίντεο ? δημοσιογραφία, αθλητικά, μαγκαζίνο, δράμα ? μυθοπλασία, διεθνή, διαδικτυακή παρουσία ? Μεγάλο Βραβείο, Ζήσε στην Ευρώπη. Η προτεινόμενη πράξη αποσκοπεί στον εμπλουτισμό και την ενίσχυση του πολιτιστικού θεσμού με τρόπο που να ταυτίζεται με τον ηγετικό ρόλο της πόλης της Θεσσαλονίκης στην προώθηση της τέχνης και του πολιτισμού και παράλληλα με τρόπο που να ενισχύσει το διεθνή της χαρακτήρα. Προτείνεται η δημιουργία ενός ειδικού θεματικού διαγωνισμού με βάση την υποβολή υποψήφιων προγραμμάτων ? παραγωγών σε επίκαιρα θέματα που απασχολούν την παγκόσμια κοινωνία, καθώς και workshops για δημοσιογράφους και τεχνικό προσωπικό της τηλεόρασης σε σύγχρονα θέματα που επηρεάζουν την ποιότητα των τηλεοπτικών προγραμμάτων.
«Διοργάνωση Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης 2011-2014» - Εθνικό Κέντρου Βιβλίου προϋπολογισμού 1.865.200 ευρώ. Η Διεθνής Εκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης είναι η μόνη διεθνής έκθεση βιβλίου που πραγματοποιείται στην Ελλάδα αποτελώντας ένα πολιτιστικό σταυροδρόμι μεταξύ Ευρώπης, Βαλκανίων, Μεσογείου και Μέσης Ανατολής. Πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις της Helexpo στη Θεσσαλονίκη και διαρκεί τέσσερις μέρες εντός του Μαΐου. Η Εκθεση φιλοξενείται στα περίπτερα 13, 15 της ΔΕΘ, καλύπτοντας 10.000 τ.μ. Πρόκειται για μια έκθεση με πλούσιο πολιτιστικό περιεχόμενο, που επεκτείνεται πέραν των ορίων του βιβλίου. Στο πλαίσιο της έκθεσης, το ΕΚΕΒΙ οργανώνει κάθε χρόνο θεματικά περίπτερα και εκδηλώσεις που έχουν σκοπό την ανάδειξη των τομέων αιχμής της επικαιρότητας που συνδέονται με το ελληνικό βιβλίο, με πολυπληθές κοινό:
-Θεματικό περίπτερο: Ενα θέμα για κάθε διοργάνωση όπως «Τα Πολιτικά Βιβλία», «Τα Ιστορικά Βιβλία», «Τα Βιβλία Τέχνης» κτλ.. Συγκεντρώνονται, σε συνεργασία με τους εκδότες, τα βιβλία που αφορούν στο συγκεκριμένο θέμα και διοργανώνονται ανάλογες εκδηλώσεις, προβολές ντοκιμαντέρ, συζητήσεις, σεμινάρια.
-Τα φιλολογικά περιοδικά έχουν τη δική τους γωνιά, σημείο αναφοράς όπου συναντώνται συγγραφείς και κοινό, γνωρίζοντας ότι παραδοσιακά τα περιοδικά λόγου και στοχασμού είναι φυτώρια νέων συγγραφέων.
-Παιδική Γωνιά: Σταδιακά αυτό το κομμάτι της έκθεσης έχει καθιερωθεί και όλο και περισσότεροι εκδότες συμμετέχουν σε περίπτερο και οργανώνουν εκδηλώσεις. Ο χώρος αυτός γεμίζει με μαθητές (οργανωμένα σχολεία και γονείς με παιδιά) που έρχονται όχι μόνο από τη Θεσσαλονίκη αλλά κι από την ευρύτερη περιοχή και εξοικειώνονται με την ανάγνωση μαθαίνοντας να αγαπούν τα βιβλία.
-Φόρουμ Εφήβων: Αυτή ήταν η καινοτομία της 7ης Διεθνούς Εκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης 2010. Το Φόρουμ αποτέλεσε σημείο αναφοράς των μαθητών γυμνασίου και λυκείου, όχι μόνο από Θεσσαλονίκη αλλά και από άλλες πόλεις (Βόλο, Γιαννιτσά, Πτολεμαΐδα και Σέρρες). Το πρόγραμμα περιλάμβανε συναντήσεις με Έλληνες συγγραφείς, συζητήσεις γύρω από την σχολική εκπαίδευση αλλά και ζητήματα που απασχολούν εν γένει τους εφήβους.
-Αγορά Νέων Τεχνολογιών: Εδώ και μερικά χρόνια, ακολουθώντας την πορεία της διεθνής αγοράς και η Εκθεση έδωσε έμφαση στις καινούργιες τεχνολογίες που αφορούν στο χώρο του βιβλίου. Οι εκδότες που απασχολούνται με αυτόν τον τομέα συμμετέχουν με περίπτερο και παράλληλα το ΕΚΕΒΙ διοργανώνει ενημερωτικές ημερίδες με τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων επαγγελματιών ώστε να δοθεί η ευκαιρία στους έκδοτες και βιβλιοπώλες να ενημερωθούν έγκυρα για τις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο.
-Γκουρμέ Γωνιά: Η κουλτούρα της γαστρονομίας βρήκε τη δική της θέση στην 7η ΔΕΒΘ με προτάσεις βιβλίων και εκδηλώσεις που τράβηξαν το ενδιαφέρον του κοινού.
-Λέσχες Ανάγνωσης: Κάθε χρόνο η ΔΕΒΘ φιλοξενεί τη συνάντηση των λεσχών, όπου συγγραφείς και μέλη των λεσχών βρίσκουν την ευκαιρία για συνομιλία και ανταλλαγή απόψεων και ιδεών.
«Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών και Μουσικής» - Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας προϋπολογισμού 129.949 ευρώ. Η πράξη αφορά στη διοργάνωση του οχταήμερου Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών και Μουσικής, που λαμβάνει κάθε χρόνο χώρα στο κινηματοθέατρο της Α? Φοιτητικής Εστίας Θεσσαλονίκης. Κάθε ημέρα είναι αφιερωμένη σε μια γεωγραφική περιοχή της Ελλάδας, απ? όπου καλούνται δύο ή τρία χορευτικά συγκροτήματα και ορχήστρες, ώστε να παρουσιάσουν χορούς και έθιμα της περιοχής τους. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη. Η πράξη περιλαμβάνει επίσης τη δημιουργία 16 νέων παραδοσιακών φορεσιών και εξαρτημάτων για την ιματιοθήκη της ομάδας χορού της Φοιτητικής Εστίας Θεσσαλονίκης.