Αρχείο
-
Παρασκευή, 03 Απριλίου 2015
Την ανακάλυψη ενός παράξενου βακτηρίου στη Γη, το οποίο μπορεί να ζει σε ένα περιβάλλον άκρως εχθρικό για τη ζωή όπως την ξέρουμε, ανακοίνωσαν επιστήμονες της NASA. Το εύρημα διευρύνει το πεδίο για τον εντοπισμό νέων μορφών ζωής τόσο στη Γη, όσο και στο Σύμπαν ή στο ηλιακό μας σύστημα. Τα βακτήρια εντοπίστηκαν στο βυθό μιας αλμυρής λίμνης στο εθνικό πάρκο Γιοσεμάιτ της Καλιφόρνιας, η οποία είναι πλούσια σε αρσενικό, ένα δηλητήριο για τους συνήθεις ζωντανούς οργανισμούς.
Με κάποιο όμως μηχανισμό, αυτός ο μικροοργανισμός χρησιμοποιεί το αρσενικό για να ζει. Τα βακτήρια όχι μόνο τρώνε το αρσενικό, αλλά ενσωματώνουν το τοξικό στοιχείο άμεσα στο DNA τους, ανέφεραν οι επιστήμονες.
Εξι στοιχεία
Εξι σημαντικά στοιχεία έχουν θεωρηθεί απαραίτητα για τη ζωή: ο άνθρακας, το υδρογόνο, το άζωτο, το οξυγόνο, ο φώσφορος και το θείο. Αλλά οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα βακτήρια, που ανακαλύφθηκαν στη λίμνη Μόνο, είναι σε θέση να αναπτύσσονται αντικαθιστώντας το φώσφορο με αρσενικό.
Μια τέτοια διαπίστωση έχει συνέπειες για την αναζήτηση εξωγήινης ζωής αλλού στο σύμπαν, επειδή δείχνει ότι η ζωή μπορεί να βρίσκεται σε κάποια άλλη βιολογική μορφή, όχι εύκολα αναγνωρίσιμη με βάση τα γήινα πρότυπα. Κι αυτό, διότι οι ερευνητές πρέπει να είναι σε θέση να αναγνωρίσουν αυτή τη ζωή και να γνωρίζουν με τι μοιάζει, αφού σε άλλα πλανητικά περιβάλλοντα οι οργανισμοί μπορεί να είναι σε θέση να χρησιμοποιούν άλλα στοιχεία για να καθοδηγήσουν τη βιοχημεία τους.
Οι ερευνητές θεωρούν ότι το «εξωγήινο» βακτήριο αποδεικνύει την ύπαρξη μιας δεύτερης μορφής ζωής που υπήρξε διαδοχικά πριν και μετά από την άνθηση ευφυούς ζωής στους πλανήτες ανά το Σύμπαν.
Ολα ξεκίνησαν το 2009 όταν η Φελίσα Γουλφ Σάιμον, ερευνήτρια στην αστροβιολογία στο Αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής, ο Αριελ Ανμπάρ του Πανεπιστημίου της Αριζόνας και ο επιστήμονας, Πολ Ντέιβις, δημοσίευσαν εργασίες που υποστήριζαν την υπόθεση ότι το αρσενικό μπορεί να υποκαταστήσει τον φώσφορο στις πρώιμες μορφές ζωής στη Γη.
Η ανακάλυψη έγινε από τη Φελίσα Γουλφ - Σάιμον, η οποία έλαβε ίζημα από τη λίμνη που ήταν γνωστή για τα υψηλά της επίπεδα άλατος και αρσενικού και περιείχε βακτήρια, γνωστά ως GFAJ-1. «Αυτό που είναι νέο εδώ, είναι ότι το αρσενικό χρησιμοποιείται ως δομικό στοιχείο για έναν οργανισμό», υπογραμμίζει ο Αριελ Ανμπάρ.
Αναταραχή
Το θέμα προκάλεσε μεγάλη αναταραχή, κυρίως στο Διαδίκτυο, αφού η NASA -που αναζητά κονδύλια για το διαστημικό της πρόγραμμα σε μια δύσκολη οικονομικά περίοδο- είχε ανακοινώσει ότι θα δώσει συνέντευξη Τύπου «για να συζητήσει για μία ανακάλυψη στην αστροβιολογία που θα έχει συνέπειες στην αναζήτηση αποδείξεων για την εξωγήινη ζωή». Έτσι, οι λάτρεις του Διαστήματος και των εξωγήινων πλημμύρισαν τη μπλογκόσφαιρα με εικασίες για τη σημασία αυτής της ανακοίνωσης.