Αρχείο
- Παρασκευή, 03 Απριλίου 2015
Η ποσοστιαία μείωση του τουριστικού ΦΠΑ κατά 4,5% στη διαμονή, δηλαδή από το 11% σε 6,5% «αποτελεί ένα σημαντικό προωθητικό παράγοντα της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουρισμού», επισημαίνει το Ινστιτούτο Τουριστικών Μελετών.
Σύμφωνα με το ΙΤΕΠ με τη μείωση αυτή εξαλείφεται η διαφοροποίηση των ελληνικών τιμών σε σχέση με τις κύριες ανταγωνιστικές χώρες την οποία και εκμεταλλεύτηκαν την τελευταία χρονιά. Υπογραμμίζεται ότι η πτώση του ΦΠΑ αυξάνει το περιφερειακό εισόδημα και ενισχύει την απασχόληση στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα συμμετέχει αυξητικά στη διαμόρφωση του ΑΕΠ της χώρας.
Έσοδα
Σύμφωνα με πρώτη εκτίμηση η μείωση του ΦΠΑ θα συμβάλλει κατά τουλάχιστον 630 εκατομμύρια ευρώ στην άνοδο των τουριστικών εισπράξεων της χώρας από τον εισερχόμενο τουρισμό. Ως εξαιρετικά θετική εξέλιξη για τις προοπτικές του 2011 χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου, Γ. Τσακίρης, τη μείωση του ΦΠΑ.
Όπως δήλωσε σε εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της Philoxenia, στη Γερμανία η μείωση του ΦΠΑ από 18%-19% σε 7%, οδήγησε σε διάστημα οκτώ μηνών, σε αύξηση των θέσεων εργασίας κατά 70.000-80.000, ενώ τα άμεσα έσοδα ενισχύθηκαν κατά 860 εκατ. ευρώ.
Παραδείγματα
Αντιθέτως, στη Λετονία όπου αποφασίστηκε η αύξηση του ΦΠΑ, χάθηκε σημαντικός αριθμός θέσεων εργασίας και τα έσοδα έπεσαν κατακόρυφα. Ανέφερε ότι, ήδη στην Αθήνα εξαιτίας της κρίσης, έξι ξενοδοχεία έχουν βάλει λουκέτο, ενώ μέχρι το τέλος του 2010 πρόκειται να ακολουθήσουν και άλλα.
Πηγή: www.imerisia.gr