Αρχείο
- Παρασκευή, 03 Απριλίου 2015
Διαδικασία διεξοδικής έρευνας κίνησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να διαπιστώσει εάν τα μέτρα που λήφθηκαν από την Ελλάδα την περίοδο 2007-2010 υπέρ της επιχείρησης «Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία Α.Ε.», η οποία αντιμετωπίζει οικονομικές δυσχέρειες, είναι σύμφωνα με τους κανόνες κρατικών ενισχύσεων της ΕΕ.
Η Επιτροπή θεωρεί ότι η ΕΝΚΛΩ ενδέχεται να έχει λάβει κατ' επανάληψη ενισχύσεις τουλάχιστον από το 2007, κατά παράβαση των κατευθυντήριων γραμμών διάσωσης και αναδιάρθρωσης (βλ. IP/04/856).
Επιπλέον, θα ερευνήσει εάν ορισμένα από τα μέτρα είχαν ως αποτέλεσμα να δοθούν αδικαιολόγητα πλεονεκτήματα σε ορισμένες από τις πιστώτριες τράπεζες της εταιρείας. «Η κίνηση διαδικασίας διεξοδικής έρευνας επιτρέπει στα ενδιαφερόμενα τρίτα μέρη να διατυπώσουν τις παρατηρήσεις τους σχετικά με τα υπό εξέταση μέτρα. Δεν προδικάζει το αποτέλεσμα της έρευνας», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η Κομισιόν
«Οι κυβερνήσεις έχουν το δικαίωμα να βοηθούν επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα με την προϋπόθεση ότι τηρούν τους κανόνες κρατικών ενισχύσεων της ΕΕ. Με τους κανόνες αυτούς εξασφαλίζεται ότι δεν προκαλείται αδικαιολόγητη στρέβλωση του ανταγωνισμού», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής αρμόδιος για την πολιτική ανταγωνισμού Χοακίν Αλμούνια.
Η ΕΝΚΛΩ - μια από τις μεγαλύτερες κλωστοϋφαντουργικές επιχειρήσεις της Ελλάδας - αντιμετωπίζει προβλήματα τουλάχιστον από το 2004. Από το 2008, έχει παύσει το μεγαλύτερο μέρος των επιχειρηματικών της δραστηριοτήτων, καθώς και η χρηματοδότησή της από τον βασικό της μέτοχο και τις πιστώτριες τράπεζές της.
Μετά από δημοσιεύματα στον Τύπο, η Επιτροπή απηύθυνε διάφορα αιτήματα παροχής πληροφοριών προς τις ελληνικές αρχές προκειμένου να διευκρινιστεί εάν η εταιρεία είχε λάβει κρατικές ενισχύσεις. Οι διαθέσιμες πληροφορίες φαίνεται να υποδηλώνουν ότι η ΕΝΚΛΩ αποτέλεσε αντικείμενο επανειλημμένων κρατικών παρεμβάσεων από το 2007.
Επιπλέον, ενδέχεται οι πιστώτριες τράπεζες της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας να επωφελήθηκαν από κρατικές εγγυήσεις που χορηγήθηκαν στην εταιρεία, δεδομένου ότι οι εγγυήσεις κάλυπταν υφιστάμενα δάνεια. Οι εν λόγω εγγυήσεις ενδέχεται να έχουν χορηγήσει αδικαιολόγητο πλεονέκτημα στις τράπεζες αυτές.
«Μια προβληματική επιχείρηση μπορεί να λάβει κρατικές ενισχύσεις υπό ορισμένες αυστηρές προϋποθέσεις που καθορίζονται στις κατευθυντήριες γραμμές του 2004 για τις ενισχύσεις διάσωσης και αναδιάρθρωσης της ΕΕ (βλ. IP/04/856). Ειδικότερα, δεδομένου ότι οι ενισχύσεις διάσωσης και αναδιάρθρωσης είναι μια από τις πλέον στρεβλωτικές μορφές ενισχύσεων, μια προβληματική επιχείρηση μπορεί να ?διασωθεί? από το κράτος μόνο μία φορά στα 10 χρόνια. Αυτή είναι η λεγόμενη αρχή της ?εφάπαξ? ενίσχυσης», υπογραμμίζει η Επιτροπή.
Παράλληλα, διατυπώνει τις αμφιβολίες της για το αν τα υπό εξέταση μέτρα είναι σύμφωνα με τους κανόνες κρατικών ενισχύσεων της ΕΕ, και ιδίως με τις κατευθυντήριες γραμμές για τις κρατικές ενισχύσεις διάσωσης και αναδιάρθρωσης της ΕΕ. Ειδικότερα, η Επιτροπή θεωρεί ότι ενδέχεται να μην έχει τηρηθεί η αρχή της «εφάπαξ» ενίσχυσης στην περίπτωση της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας.
Πηγή: Ναυτεμπορική