Αρχείο
- Παρασκευή, 03 Απριλίου 2015
Συνέντευξη τύπου για τις εκλογές του Νοεμβρίου παραχώρησε η υποψήφια Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και επικεφαλής του συνδυασμού «Δημοκρατία ? Οικολογία ? Συμμετοχή», Ασημίνα Ξηροτύρη, στη Βέροια, παρουσία του υποψήφιου Αντιπεριφερειάρχη Φίλιππου Γιαννούλη και του υποψήφιου περιφερειακού συμβούλου Χάρη Μόχλα.
Η κ. Ξηροτύρη δήλωσε ότι αυτές οι εκλογές πραγματοποιούνται σ ένα ασφυκτικό πολιτικό κλίμα, με την οικονομική κρίση και το μνημόνιο, με την δραστική περικοπή των δαπανών να πιέζει πολύπλευρα τους πολίτες όλης της χώρας. Για τον νέο θεσμό του «Καλλικράτη» είπε ότι είναι ένας θεσμός που δημιουργεί μεγάλες ανισότητες, τονίζοντας πως ο συνδυασμός της έχει ως στόχο την κοινωνική συνοχή, την προστασία του περιβάλλοντος καθώς και τα θέματα απασχόλησης.
Όσον αφορά τις προτάσεις του συνδυασμού για την Ημαθία τόνισε μεταξύ άλλων:
«Στο Νομό Ημαθίας σημειώνεται ιδιαίτερος πλούτος σε επιφανειακά νερά, με το 50% της γεωγραφικής έκτασης του να καταλαμβάνεται από πεδινή εύφορη γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας. Ωστόσο η άλλοτε ανθούσα αγροτική οικονομία βρίσκεται σε παρακμή.
Η βιομηχανική ανάπτυξη, , ήταν έντονη κατά το παρελθόν, ενώ τα τελευταία χρόνια ζει μια πρωτόγνωρη αποβιομηχάνιση, με εκρηκτικά ποσοστά ανεργίας, και αβέβαιο μέλλον για τους νέους.
Οι δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης είναι μεγάλες, έχουν ωστόσο περιοριστεί σε τέσσερα σημεία: Βεργίνα, Παναγία Σουμελά, Χιονοδρομικά κέντρα, καρναβάλι Νάουσας. Οι «Δρόμοι του κρασιού» με τα επισκέψιμα οινοποιεία αποτελούν μια ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία, η οποία θα πρέπει να στηριχτεί και να υποστηριχτεί από όλους.
Τα δίκτυα μεταφορών, με την Εγνατία Οδό, το επαρχιακό οδικό δίκτυο -που έχει ανάγκη βελτίωσης- και τον σιδηρόδρομο αποτελούν ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα, σε συνδυασμό με τα πολιτιστικά αξιοθέατα.
Όπως επίσης και το φυσικό περιβάλλον στο Βέρμιο, στον Αλιάκμονα (φράγματα Ασωμάτων, Αγίας Βαρβάρας), στο Δέλτα του Αλιάκμονα και αλλού, που όμως κινδυνεύει από τη σπατάλη των επιφανειακών νερών και από την επιβάρυνση τους και του περιβάλλοντος (έδαφος, αέρας) με επικίνδυνες χημικές ουσίες, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, βιομηχανικά και αστικά απόβλητα. Η Τάφρος 66 είναι μια πληγή που θα έπρεπε να είχε αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά. Είναι επίσης ανάγκη να τροποποιηθεί η χωροθέτηση της μονάδας ΧΥΤΥ στο Νομό για χωροταξικούς, αρχαιολογικούς και περιβαλλοντικούς λόγους.
Η ολοκληρωμένη βιώσιμη περιφερειακή ανάπτυξη θα στηριχτεί στην προστασία των φυσικών πόρων, σε συνδυασμό με βιώσιμες επιλογές ανάδειξης του τοπικού παραγωγικού δυναμικού. Με ανάπτυξη υποδομών για τη δημιουργία ενιαίου δικτύου προορισμών των υφιστάμενων τουριστικών προορισμών με τους πολιτιστικούς προορισμούς σε συνδυασμό και με διάφορες μορφές εναλλακτικού τουρισμού (αγροτουρισμός, οικοτουρισμός, αθλητικός τουρισμός, τουρισμός υπαίθρου)».