Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 08 Ιουνίου 2016 17:57

«Χορεύοντας χωρίς Σύνορα»

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η ελληνική παράδοση συναντά τους πρόσφυγες

Παρασκευή 17 Ιουνίου, 12 το μεσημέρι

Αθήνα / Θεσσαλονίκη / Πάτρα / Λάρισα / Νάουσα / Σκόπελος

Η μη κερδοσκοπική εταιρία «Πλέγμα» διοργανώνει την Παρασκευή 17 Ιουνίου στις 12 το μεσημέρι σε 6 πόλεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα, Νάουσα και Σκόπελο) ταυτόχρονες δράσεις για την υποστήριξη του έργου των Γιατρών χωρίς Σύνορα, με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού για τους πρόσφυγες μέσα από την ελληνική μουσικοχορευτική παράδοση με τον τίτλο «Χορεύοντας χωρίς σύνορα».

Οι παράλληλες δράσεις ευαισθητοποίησης εντάσσονται στο πλαίσιο των προφεστιβαλικών δράσεων του 4ου Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών «Διαμαντής Παλαιολόγος» (www.dancefestival.gr) που θα πραγματοποιηθεί 27-29 Αυγούστου στη Σκόπελο.

Χορευτές του συγκροτήματος Σκοπέλου «Διαμαντής Παλαιολόγος» στη Σκόπελο (Χώρα), του Πολιτιστικού Συλλόγου Σπηλιωτών Λάρισας «Ο Κίσσαβος» στη Λάρισα (Πλ. Ταχυδρομείου), του Λυκείου των Ελληνίδων στην Πάτρα (Πλ. Γεωργίου), του Λυκείου Ελληνίδων στη Νάουσα (Κεντρική Πλατεία), του Συλλόγου Ποντίων Μεταμόρφωσης «Εύξεινος Πόντος» στην Αθήνα (Καπνικαρέα) και του Πολιτιστικού Λαογραφικού Συλλόγου «Οι Φίλοι της Παράδοσης» στη Θεσσαλονίκη (Λευκός πύργος), θα πιαστούν χέρι - χέρι και θα χορέψουν ελληνικούς χορούς με θέμα την ξενιτιά / προσφυγιά.

Στόχος του «Χορεύοντας χωρίς σύνορα» είναι η ενημέρωση του κοινού τόσο για την ιστορική σύνδεση του ελληνικού λαού με την προσφυγιά όσο και η ευαισθητοποίηση σε σχέση με την σημερινή κατάσταση. Εθελοντές του Πλέγματος θα καλούν τον κόσμο να μπει στο χορό, έτσι ώστε να φτιάξουμε όλοι μαζί –Έλληνες, ξένοι, μικροί, μεγάλοι- έναν χορευτικό κύκλο χωρίς σύνορα. Τέλος, στο χώρο θα υπάρχουν ερανικά κουτιά των Γιατρών χωρίς Σύνορα, για όσους επιθυμούν να συνεισφέρουν οικονομικά στο σημαντικό έργο τους.

Από τις 20 Μαρτίου, ημερομηνία εφαρμογής της νέας συμφωνίας, οι πρόσφυγες που φτάνουν στα ελληνικά νησιά στέλνονται σε κλειστά κέντρα κράτησης. Ανάμεσά τους γυναίκες και βρέφη, αλλά και δεκάδες ασυνόδευτοι ανήλικοι, για την προστασία των οποίων δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη πρόβλεψη.

Με όχημα την ελληνική μουσικοχορευτική παράδοση, η οποία, όπως και η ιστορία αυτού του τόπου, είναι συνυφασμένη με την προσφυγιά, τον ξεριζωμό, τις αλησμόνητες πατρίδες, την ξενιτιά και το νόστο του γυρισμού, ανατρέχουμε στις προσφυγικές αφηγήσεις των  παππούδων μας και ενισχύουμε την προσπάθεια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για την ανακούφιση των προσφύγων του σήμερα.

To«Χορεύοντας χωρίς σύνορα» πραγματοποιείται με την ευγενική χορηγία του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης Σκοπέλου και με χορηγούς επικοινωνίας την ΕΡΤ, το Δεύτερο πρόγραμμα, την εφημερίδα «Ελευθερία», τη Metropolispress, το Skopelosonline.grκαι το Skopelos.tv.

Υποστήριξε το «Χορεύοντας χωρίς σύνορα» ως εθελοντής: https://goo.gl/GHv3dR

Πληροφορίες για κάθε πόλη ξεχωριστά:

Αθήνα 

https://www.facebook.com/events/1075780792501909/
Θεσσαλονίκη
 https://www.facebook.com/events/1745536945726956/
Πάτρα
https://www.facebook.com/events/1720176654925376/
Λάρισα
https://www.facebook.com/events/1718683335063115/

Νάουσα

https://www.facebook.com/events/1570619876570689/

Σκόπελος

https://www.facebook.com/events/1764764527093183/

Σχετικά Άρθρα