Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 27 Ιουνίου 2018 15:21

Ναουσαίοι Ορειβάτες σε Γκιώνα και Βαρδούσια

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 Σε δύο βουνά της Ρούμελης ανέβηκαν τρείς συμπολίτες μας  ορειβάτες ,οι : Κώστας Μάινος , Θωμάς Μητσκόπουλος και Γιώργος Καισαρίδης , την Κυριακή 24 και την Δευτέρα 25 Ιουνίου.

 Την Κυριακή το πρωί (  ξημερώματα , και με το φόβο μην τους προλάβει ο άστατος καιρός με τα έντονα καιρικά φαινόμενα) , η ομάδα των τριών ξεκίνησε  πάνω από το χωριό «Καλοσκοπή» με διαδρομή μέσα από τα υπέροχα ελατοδάση της περιοχής , ανέβηκε στην «Βαθειά Λάκα»  και από την αλπική ζώνη πλέον , προσέγγισε την ψηλότερη  κορυφή, με το όνομα «Πυραμίδα» στα 2510 μέτρα υψόμετρο . Η πορεία των ορειβατών ήταν μια υπέροχη εμπειρία μια και το βουνό είχε ακόμα χιονούρες , συνάντησαν άγρια άλογα αλλά και αγριόγιδα στα απόκρημνα βράχια πριν την κορυφή . Η Γκιόνα είναι το 5ο ψηλότερο βουνό της Ελλάδας και το ψηλότερο την Νοτίου Ελλάδας, βρίσκεται στον νομό Φωκίδας στην Στερεά Ελλάδα , ανάμεσα σε Βαρδούσια και Παρνασό, έχει την μεγαλύτερη ορθοπλαγιά των Βαλκανίων στην περιοχή «Πλάκα Συκιάς» με ύψος 1100 μέτρα κάθετου βράχου.

 Την Δευτέρα και με πολύ κακό καιρό πλέον, η ομάδα ξεκίνησε για την κορυφή των Βαρδουσίων από το χωριό «Άνω Μουσουνίτσα» ή αλλιώς «Αθανάσιο Διάκο» , μιας και είναι η γενέτειρα του σημαντικού αυτού ήρωα του 1821. Η διαδρομή που ακολούθησαν πέρασε μέσα από τα «Μουσουνιώτικα Λιβάδια» , ανέβηκε  την «Σάρα» και μετά από ορειβασία αλλά και αναρρίχηση μέσα από την ορθοπλαγιά βγήκε από τις «Πόρτες» στον «Μέγα Κάμπο» για να καταλήξει στην ψηλότερη κορυφή τον «Κόρακα» στα 2495 μ. υψόμετρο, και κορυφή του 6οψηλότερου βουνού της χώρας μας.  Τα Βαρδούσια  με έντονο και σκληρό ανάγλυφο , δύσβατες και απότομες κορυφές , κεντρίζουν το ενδιαφέρον ορειβατών και αναρριχητών.  Τα χαρακτηριστικά που έχουν, τους έχει δώσει τον χαρακτήρα του Αλπικού Βουνού (μαζί με τον Όλυμπο  και την Τύμφη). Τα Βαρδούσια με την Γκιώνα, είναι το Νοτιότερο σημαντικό κομμάτι της οροσειράς της Πίνδου ,που είναι συνέχεια τον Δειναρικών Άλπεων στην χώρα μας.