Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 13 Νοεμβρίου 2017 15:16

Ένα πρόσταγμα

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Του Γρηγόρη Σακαλή

 

Κάποιοι δυσκολεύονται να επιβιώσουν.  Κάποιοι άλλοι είναι βολεμένοι και δεν τους νοιάζει παραπέρα.  Μετά την επικράτηση του άκρατου καπιταλισμού, η λογική που επικρατεί είναι ¨ὁ σώζων ἑαυτόν σωθήτῳ¨.

            Ένα φάντασμα πλανάται πάνω από την κοινωνία.  Είναι το φάντασμα της διάλυσης του κοινωνικού ιστού.

            Οι πολιτικοί, τόσο σε κεντρικό όσο και σε τοπικό επίπεδο αποδείχθηκαν ολίγοι και μοιραίοι.  Δεν μπορούν ούτε καν να διαχειριστούν σωστά την κρίση, πόσο μάλλον να δώσουν όραμα.  Πηχυαίοι τίτλοι για πρωτιές στην Ευρώπη και τα λοιπά, μόνο χαμόγελα μπορούν να προξενήσουν και τίποτα άλλο. 

            Μια μεγάλη μερίδα του κόσμου υποφέρει.

            Ακούγονται ειδήσεις για επιλογή στελεχών από φυτώρια κομμάτων.  Μέγας είσαι Κύριε.

            Ας έλθουμε στο θέμα του πολιτισμού και της επιστήμης.

            Οι αρχαίοι Έλληνες άφησαν πίσω τους έναν τεράστιο πολιτισμό, κληρονομιά σε όλη την ανθρωπότητα. Λογοτεχνία, ζωγραφική, αρχιτεκτονική, γλυπτική.  Εφεύραν τη δημοκρατία, το καλύτερο πολίτευμα. Επίσης τραγωδία, κωμωδία, μαθηματικά, φιλοσοφία και πολλά άλλα.  Όλη η Ελλάδα ήταν γεμάτη θέατρα.

            Σήμερα τι βλέπουμε; Βλέπουμε τα ιδιωτικά κανάλια να εκμαυλίζουν συνειδήσεις, να προβάλουν λανθασμένα και ξένα πρότυπα στον κόσμο και να παραπληροφορούν συστηματικά.

            Αυτό που ακούει κανείς όταν βγει έξω στα μαγαζιά να πιει ένα καφέ είναι ¨πάμε για τσίπουρο, πάμε στο καζάνι¨ και γενικά μια ατέλειωτη συζήτηση για το αλκοόλ που κοντεύει να γίνει η σύγχρονη θρησκεία της κοινωνίας.

            Αυτός είναι ο σύγχρονος πολιτισμός;

            Δεν θέλω να αδικήσω κανέναν. Υπάρχουν σήμερα στη χώρα μας άνθρωποι με μεράκι που δουλεύουν και αγωνίζονται καθημερινά για τον πολιτισμό και την επιστήμη.

            Αυτό που βλέπω όμως και θέλω να τονίσω, είναι ότι ο κόσμος οδηγείται σε ένα τρόπο ζωής και μια κουλτούρα ξένη προς την ελληνική.

            Ο κόσμος χρειάζεται όραμα και τους κατάλληλους ανθρώπους για να τον εμπνεύσουν θάρρος.

            Μέχρι να γίνει αυτό, θα καρκινοβατούμε χωρίς προοπτική.