Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 09 Αυγούστου 2019 17:39

«Το χώμα βάφτηκε κόκκινο» στο Δημοτικό Θέατρο Νάουσας

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Το Σάββατο 24 Αυγούστου στις 9 το βράδυ

 

ΤΟ ΕΡΓΟ

 

Το ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ  ανεβάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα  το έργο ΤΟ ΧΩΜΑ ΒΑΦΤΗΚΕ ΚΟΚΚΙΝΟ σε σκηνοθεσία της καλλιτεχνικής του διευθύντριας Κυριακής Σπανού. Πρόκειται για  θεατρική  προσαρμογή του σεναρίου του Ν. Φώσκολου,  που έγινε κινηματογραφική επιτυχία σε σκηνοθεσία Βασίλη Γεωργιάδη.

Το έργο  ξεδιπλώνει τις  μεγάλες συγκρούσεις που εξελίχτηκαν  ανάμεσα σε κολίγους και τσιφλικάδες στο Θεσσαλικό Κάμπο στις αρχές του περασμένου αιώνα με βασικό αίτημα τη διανομή της γης στους ακτήμονες χωρικούς.         

Το κείμενο  αφηγείται δύο ιστορίες. Η πρώτη ιστορία είναι η δολοφονία του Μαρίνου Αντύπα που πλήρωσε με τη ζωή του τις ιδέες του για διανομή της γης του Θεσσαλικού κάμπου στους χωρικούς. Η δεύτερη είναι η ιστορία μιας οικογένειας τσιφλικάδων και της σύγκρουσης που ξεσπάει άγρια ανάμεσα στα δύο αδέλφια  ακριβώς επειδή υποστηρίζουν διαφορετικές αξίες. Την άγρια σύγκρουση των δύο αδελφών εντείνει η διεκδίκηση της ίδιας γυναίκας.

 

Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

 

            Η παράσταση  τονίζει ακόμα περισσότερο το ιστορικό πλαίσιο της εποχής των αγροτικών αγώνων. Η βασική ιδέα της παράστασης είναι η ανίχνευση της μνήμης για τα γεγονότα εκείνης της εξέγερσης.  Ανοίγουμε ένα  “βιβλίο” , ένα σεντούκι  μνήμης για το  Θεσσαλικό Κάμπο και ψάχνουμε εικόνες, μουσικές και σκιές που τριγυρίζουν ακόμα στον Κάμπο. Επιχειρούμε μια ποιητική αναπαράσταση της σκοτεινής αλλά και ελπιδοφόρας  εκείνης εποχής του Κάμπου. 

Μια παράσταση που ορίζεται από τον αέναο ρυθμό της εργασίας και του κόπου των ανθρώπων αλλά και γεμάτη από την άγρια ενέργεια και δύναμη  που υποφώσκει πριν απ΄ τη μεγάλη εξέγερση του Κιλελέρ.

Συμμετέχει στο ρόλο του ενός αδελφού, ο Ναουσαίος ηθοποιός Ιωσήφ Ιωσηφίδης.

 

Η παράσταση είναι κατάλληλη για μαθητές από 13 ετών και άνω.

 

ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ  8 ΕΥΡΏ

Προπώληση Εισιτηρίων: Μουσικό Καφενείο Σείριος (Μ.Αλεξάνδρου 6, τηλ.2332022647), Café Νέον (Μ.Αλεξάνδρου 22, τηλ.2332022662)                                                                                                       

 

Σας παραθέτω κάποιες εντυπώσεις θεατών.

 

ΕΙΠΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

 

Μια εξαιρετική παράσταση παρακολούθησα στο Θεσσαλικό Θεατρο με την υπογραφή της καλλιτεχνικής διευθύντριας Κυριακής Σπανού. Μια παράσταση με ιδιαίτερη σκηνοθεσία που χωρίς να είμαι ειδική, την βρήκα ιδιαίτερα ευρηματική και πρωτότυπη.
Eλ. Κ.

 

 

Το χώμα βάφτηκε κόκκινο.Μία φανταστική παράσταση στο Θεσσαλικό θέατρο.

Ν. Κ.

 

ΜΙΑ ΜΟΝΑΔΙΚΉ ΠΑΡΆΣΤΑΣΗ.... Είχα πολύ καιρό να παρακολουθήσω " απνευστί" μια παράσταση για να καταλήξω στο τέλος στην Αριστοτελική κάθαρση.

Β. Κ

 

Μια εξαιρετική παράσταση παρακολούθησα σήμερα στο Θεσσαλικό μας  Θέατρο με την υπογραφή της καλλιτεχνικής διευθύντριας Κυριακής Σπανού .

Μ. Μ

 

…εναλλασσόμενες εικόνες και σκηνές υψηλής αισθητικής που συνάμα αγγίζουν βαθιά νου και καρδιά.

Γ. Π.

 

Με συγκίνηση, ευρηματικότητα και δράση καταφέρνει με τον καλύτερο τρόπο να μεταφέρει την ιστορία του τόπου στο κοινό…
Μιας παράσταση που αξίζει να χαρούν όλοι οι Λαρισαίοι και μακάρι κι όλοι οι Θεσσαλοί μα κι όσοι αγαπούν το καλό θέατρο.
Εύγε σε όλους!

Ν. Σ.

 

Η Κυριακή Σπανού άξια υφάντρα, ύφανε ένα | χαλί-χάρτη | που πάνω του είδαμε αποτυπωμένη την Ιστορία…ύφανε ένα | χαλί – χωράφι | που πάνω του είδαμε πράξεις αναπαράστασης με σεβασμό στο αρχικό μήνυμα! Το Χώμα είναι το χαλί των ονείρων των ανθρώπων για μια ευτυχισμένη ζωή! Να προσπαθήσετε να το δείτε!

Ν. Α

 

 

Μια εξαιρετική παράσταση από το Θεσσαλικό Θέατρο, από το δικό μας θέατρο!

Δ.Δ.

 

Το χώμα βάφτηκε κόκκινο" εκπληκτική παράσταση με μοναδικές ερμηνείες.

Π.Γ.

Πολύ, πάρα πολύ, καλή η παράσταση του Θεσσαλικού Θεάτρου με τη μεταγραφή της Κυριακής Σπανού…

Μια παράσταση που αξίζει να δει κάθε θεατρόφιλος που θα βρεθεί στην πόλη.

Γ.Χ.Θ.

 

Κυρία Σπανού, είδα σήμερα την παράσταση σας και ένιωσα την ανάγκη...μάλλον καλύτερα την υποχρέωση να σας στείλω αυτό το μήνυμα. Χίλια μπράβο σε σας και σε όλους τους συντελεστές που επιτέλους μετά από χρόνια το θεσσαλικό θέατρο ανέβασε ξανά τον πήχη ψηλά...Σας ευχαριστώ πολύ.

Β.Κ.

 

«Το χώμα βάφτηκε κόκκινο» και η καρδιά μας χτύπησε γρήγορα και τα μάτια μας γέμισαν δάκρυα και η συγκίνηση που πήραμε, παρακολουθώντας την πρώτη σκηνοθεσία της καλλιτεχνικής διευθύντριας του Θεσσαλικού θεάτρου Κυριακής Σπανούστη Λάρισα, δεν υπάρχουν λόγια για να την εκφράσουν.  Σεβασμός στην παράδοση, βαθιά γνώση, απλότητα, ομαδικότητα, ευρηματικότητα…Χρόνια έχει να με συγκλονίσει έτσι μια παράσταση.Να μη μπορώ να συγκρατήσω τα συναισθήματά μου, να μη μπορώ να κρύψω το θαυμασμό μου βλέποντας τους ηθοποιούς να λειτουργούν ως μια γροθιά! Ένας για όλους και όλοι για έναν!

Μην τη χάσετε!

Θα δείτε πώς γίνεται η ιστορία τέχνη και πώς η τέχνη γράφει ιστορία.

Κωνσταντίνα Καρυδάκη (δημοσιογράφος)

 

Μια εξαιρετική παράσταση που πρέπει όλο να την δουν. Συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές.

Ι.Σ.

 

Ανυπομονούσα να δω την παράσταση του "Θεσσαλικού Θεάτρου", του "δικού μας" Θεάτρου. Πρώτα-πρώτα γιατί είναι μια νέα παράσταση του Θεάτρου που το υπηρέτησα για 30 περίπου χρόνια, με ενθουσιασμό και πολλές φορές με αυταπάρνηση. ΄Επειτα το έργο αναφέρεται στην Θεσσαλία και στους αγώνες των αγροτών-κολίγων να αποκτήσουν τη γη που ουσιαστικά τους ανήκε, αφού αυτοί την καλλιεργούσαν.
Από την αρχή η παράσταση με συνεπήρε!… Είχα την αίσθηση πως παρακολουθούσα μια "ελεγεία" της απαράδεκτης ζωής των κολίγων και του αναβρασμού που κυοφορούσε τον ξεσηκωμό…Το έργο και την παράσταση είναι ανάγκη να την δουν όλοι οι Θεσσαλοί και όχι μόνο. Θα γνωρίσουν και θα αισθανθούν πολλά! Και τέλος, αισθάνομαι ευτυχής που με αυτή την παράσταση συνεχίζεται η φυσιογνωμία που 
καταφέραμε να δώσουμε, εδώ και 43 χρόνια, στο "ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ
",  το "ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΘΕΑΤΡΟ".  

Κώστας Τσιάνος

 

 

 

 

 

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

 

Προσαρμογή – Σκηνοθεσία:        ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΠΑΝΟΥ

Σκηνικά:                                           ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ – ΦΩΚΙΩΝ ΒΕΤΤΑΣ

Κοστούμια – Κατασκευές:            ΟΛΥΜΠΙΑ ΣΙΔΕΡΙΔΟΥ

Μουσική:                                         ΚΩΣΤΑΣ ΒΟΜΒΟΛΟΣ

Κίνηση:                                             ΡΟΥΛΑ ΚΑΡΑΦΕΡΗ

Βοηθός σκηνοθέτης:                      ΣΤΑΜΑΤΙΑ ΚΑΓΚΕΛΑΡΗ

Φωτογραφία – Βίντεο:                  ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΑΤΖΗΑΝΤΩΝΙΟΥ

Φωτισμοί:                                         ΖΩΗ ΜΟΛΥΒΔΑ ΦΑΜΕΛΗ

Βοηθός Σκηνογράφου:                   ΜΑΡΙΑ ΟΣΣΑ

 

Παίζουν (αλφαβητικά):   

ΘΑΝΑΣΗΣ ΖΕΡΒΑΣ                                      

ΙΩΣΗΦ ΙΩΣΗΦΙΔΗΣ

ΜΑΡΣΕΛΑ ΛΕΝΑ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΜΙΟΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΟΥΚΑΝΟΣ

ΧΡΙΣΤΟΣ ΚΟΡΔΕΛΑΣ

                                                        

 

Κυριακή Σπανού

Καλλιτεχνική Διευθύντρια Θεσσαλικού Θεάτρου