Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 25 Δεκεμβρίου 2018 11:42

«Καρτσιούνος» και «Κόλιντα Μπάμπου» και φέτος στο Αρκοχώρι Νάουσας (video)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Το παραδοσιακό έθιμο του «Καρτσιούνου» και τα «Κόλιντα Μπάμπου», πραγματοοιήθηκαν και φέτος , το βράδυ της Κυριακής 23 Δεκεμβρίου στο πανέμορφο παραδοσιακό χωριό Αρκοχώρι στη Νάουσα.

Η φωτιά με τα μεγάλα κούτσουρα άναψε μετά τις 11 το  βράδυ στην πλατεία του χωριού, ενώ κάτοικοι έψαλαν χριστουγεννιάτικα παραδοσιακά κάλαντα.

 

 Το έθιμο

 

Το έθιμο ξεκίνησε πολλά χρόνια πριν όπου τα αγόρια του χωριού μια βδομάδα πριν τα Χριστούγεννα κουβαλούσαν μεγάλα κούτσουρα στο μεσοχώρι (πλατεία), τα στοίβαζαν όρθια και την προπαραμονή των Χριστουγέννων άναβαν την φωτιά και μαζεύονταν όλοι γύρω από αυτήν και τραγουδούσαν όλοι μαζί τα κόλλιαντα όπως γίνεται μέχρι και σήμερα.

 «Χριστός γενιέται στην Βηθλεέμ την πόλη και οι Άγγελοι χαίρονται, και οι διαβόλοι σκάζουν εμείς λοιπόν οι δούλοι του Αυτόν παρακαλούμε να μας χαρίσει την υγειά και ότι άλλο ποθούμε.»

 

 «Κόλλιαντα μπάμπου κόλλιαντα και ο Χριστός γιννιέτι»

 

Αργότερα τα παιδιά χωρίζονταν σε παρέες και περνούσαν από όλα τα σπίτια του χωριού και λέγανε τα κάλαντα. Το πρώτο παιδί που θα επισκέπτονταν το σπίτι, καθόταν κλωσαριά (όπως κλωσάνε οι κότες) για να είναι η χρονιά πλούσια και τυχερή για τους νοικοκυραίους.

Με παρόμοιο τρόπο, γίνεται το έθιμο και στις μέρες μας.

Ο Πολιτιστικός και Αθλητικός Όμιλος Αρκοχωρίου “ΑΡΚΤΟΣ”  συγκεντρώνει τα μεγάλα κούτσουρα στην πλατεία του Αρκοχωρίου και τα στήνει με επιβλητικό τρόπο. Στις 23 Δεκεμβρίου το βράδυ γύρω στις 23:00 ανάβει η μεγάλη φωτιά τραγουδώντας τα παραδοσιακά κάλαντα. Στην συνέχεια παιδιά και μεγάλοι ξεχύνονται στα σοκάκια και τραγουδάνε τα κάλαντα σε κάθε σπίτι. Με ένα ποτήρι τσίπουρο και κόλλιαντα(ξηροί καρποί και μανταρίνια) τους υποδέχονται οι νοικοκυραίοι.

Παράλληλα με το έθιμο στήνεται και Χριστουγεννιάτικη γιορτή για μικρούς και μεγάλους με χορωδία, μουσική, ζεστό κρασί και σαλέπι, χριστουγεννιάτικο μπουφέ και εκπλήξεις για  τα παιδιά. Μεγάλο γλέντι στήνεται μέχρι αργά γύρω από την μεγάλη φωτιά.

Όλοι μπορούν να συμμετέχουν επισκέπτες και χωριανοί σε όλη την διαδικασία του εθίμου.

Και του χρόνου!