Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 20 Μαϊος 2015 18:12

"Η τρίτη Μέρα εκδηλώσεων Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από την Εύξεινο Λέσχη Χαρίεσσας"

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Το Δημοτικό Σχολείο Χαρίεσσας και Μονοσπίτων τίμησε τη μέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Η Δ/ντρια κα. Κουτσογιάννη Αθηνά και οι δάσκαλοι του σχολείου ανέλαβαν τις μέρες αυτές μέσο της διδασκαλίας την ανάδειξη της ιστορίας του Ποντιακού Ελληνισμού και των τραγικών γεγονότων της Γενοκτονίας των Ποντίων. Στη συνέχεια τα παιδία με τον δικό τους μοναδικό τρόπο αποτύπωσαν με ένα κολάζ ότι διδάχθηκαν από τους εκπαιδευτικούς τους.

 19 Μαΐου ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των 353.000 άθαφτων νεκρών Ελλήνων του Πόντου, η Εύξεινος Λέσχη με τις σημαίες της μεσίστιες άνοιξε τις πύλες της στο ίδιο της το "Μέλλον".. τα παιδιά! Οι μικροί μαθητές συνοδευόμενοι από τους δασκάλους τους επισκέφτηκαν τις εγκαταστάσεις της Ευξείνου Λέσχης και χάρισαν το "κολάζ" που με τόσο μεράκι έφτιαξαν, τα παιδία είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον κ. Καραγκιοζίδη Κυριάκο 80 ετών και να ακούσουν δια στόματος  του ιστορίες από τον Πόντου, ο κ. Κυρίακος είναι αν μη τι άλλο κατασκευαστής μουσικών οργάνων και έτσι τα παιδιά είχαν την τύχη να μάθουν για την ποντιακή λύρα τόσο για την ιστορία της όσο για τα υλικά και τον τρόπο κατασκευής της, τα παιδία ήταν τόσο ενθουσιασμένα που ζήτησαν από τον ίδιο να ακούσουν και μια μελωδία. Στη συνέχεια η γεν. γραμματέας του συλλόγου Παμπουχίδου Ηλιάνα μίλησε στα παιδιά για τις παραδοσιακές φορεσιές των ποντίων μιας και που στο χώρο κοσμούν δυο εκθέματα μιας αντρικής και μιας γυναικείας, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά την ποιότητα των υφασμάτων και γενικότερα όλων των λεπτομερειών της κατασκευή τους. Στην εκδήλωση έδωσε το παρόν ο αντιδήμαρχος Παιδείας και Αθλητισμού κ. Δάγγας Στέλιος και ο Δημοτικός σύμβουλος Γαιτανίδης Θοδωρής αφού άκουσαν τα παιδιά υποσχέθηκαν πως θα είναι δίπλα τους σε ότι χρειαστούν, ο κ. Δάγγας τόνισε πως τέτοιου είδους Πρωτοβουλίες είναι αξιέπαινες και πρέπει να προγραμματίσουν επισκέψεις και από άλλα σχολεία, ήταν μια ουσιαστική και εποικοδομητική  εκδήλωση για όλα τα παιδιά. Ο σύλλογος έχει κατασκευάσει ένα μουσειακό επιτοίχειο πάνελ επτά μέτρων ξεκινώντας από τη Μυθολογία και φτάνοντας στο Σήμερα έτσι ώστε ο χώρος να είναι επισκέψιμος. Η γραμματέας  του συλλόγου  τόνισε πως αν κάτι πρέπει να μείνει από τη σημερινή εκδήλωση είναι πως " Δίχως μνήμη δεν υπάρχει μέλλον"..  Και επικρότησε την προσπάθεια των εκπαιδευτικών και των παιδιών.

Καθώς ανακοίνωσε πως ένας από τους πρωτεύον στόχους του συλλόγου είναι η διατήρηση του πολιτισμού μέσα από την " Εκπαίδευση", καθιερώνοντας από την ήδη τρέχουσα Χρονιά υποτροφία μαθητών έναν σε κάθε βαθμίδα( Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια, Τριτοβάθμια) με το συνολικό ποσό των τριακοσίων ευρώ . Μετά το πέρας της εκδήλωσης τα παιδιά απόλαυσαν γλυκίσματα και χυμούς που επιμελήθηκαν οι μαμάδες του συλλόγου μας.

Ευχαριστούμε θερμά όλους όσους αγκάλιασαν την πρωτοβουλία αυτή και βοήθησαν στην υλοποίηση της! Την Δ/ντρια του Δημοτικού σχολείου Μονοσπίτων-Χαρίεσσας και τους εκπαιδευτικούς αυτού, τον αντιδήμαρχο Παιδείας και Αθλητισμού κ. Δάγγα Στέλιο, τον Δημοτικό σύμβουλο κ. Γαιτανίδη Θοδωρή, τον κ. Καραγκιοζίδη Κυριάκο καθώς και το τμήμα γυναικών του συλλόγου μας.

"Δεν φτάνουν ΜΟΝΟ οι χοροί, χρειάζεται ιστορία. Δίχως μνήμη δεν θα έχουμε μέλλον..Κ. Φωτιάδης"

Αυτή είναι η ακριβή διάσταση και ο ουσιαστικός ρόλος των πολιτιστικών συλλόγων.. Και η Εύξεινος Λέσχη Χαρίεσσας υπόσχεται πως δεν θα μείνει ΜΟΝΟ στους χορούς.. Κάτι που ήδη αποδεικνύει περίτρανα!

Σχετικά Άρθρα