Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 02 Σεπτεμβρίου 2022 13:31

«Γιορτές Νερού» με την Ντιλέκ Κοτς στις 17 Σεπτεμβρίου στον Κοπανό

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Γιορτές Νερού-Φεστιβάλ Αγίου Νικολάου», ο Δήμος Ηρωικής Πόλης Νάουσας, διοργανώνει μουσικές βραδιές στις Δημοτικές Ενότητες Ανθεμίων και Ειρηνούπολης. Το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου στις 21:00 στον Κοπανό (πηγές ποταμού Όλγανου) η Ντιλέκ Κοτς «Mε τον αέρα της Ανατολής, της Μεσογείου, των Βαλκανίων...». Μαζί της οι μουσικοί: Άκης Παπαεμμανουήλ (Βιολί), Σάκης Ξενούδης (Κανονάκι & τραγούδι), Γιάννης Κατσούλης (Ούτι), Νίκος Βαρελάς (Κρουστά), Μανώλης Αρχοντούλης (Λαούτο).
Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Στο ρεπερτόριο του σχήματος περιλαμβάνονται τραγούδια πολλά, τα οποία έχουν διασωθεί μουσικά απαράλλακτα μεταξύ τους. Είναι κομμάτια που έλκουν την καταγωγή τους από το μεγάλο αυτό χωνευτήρι καλλιτεχνικής δημιουργίας το οποίο υπήρξε η Ανατολή. Αυτή την κοινή καταγωγή, αυτή τη συνδημιουργία , την αρμονική συνεργασία του παρελθόντος επιδιώκει να ζωντανέψει σήμερα, σε πείσμα στερεότυπων προκαταλήψεων το σχήμα της Dilek Koç. Με πολύ μεράκι η DILEK KOÇ (Ντιλέκ Κότς) και οι συνεργάτες της παρουσιάζουν την κοινή αυτή μουσική παράδοση με ethnic χαρακτήρα, δημιουργώντας έτσι ακούσματα που πνέουν με τον αέρα της Ανατολής, της  Μεσογείου και των Βαλκανίων.  Κάθε χρόνο συμμετέχει με την ορχήστρα της  στα φεστιβάλ, στις διάφορες πολιτιστικές, εορταστικές και χορευτικές εκδηλώσεις και στα παραδοσιακά πανηγύρια σε όλη την Ελλάδα με παραδοσιακά και λαϊκά τραγούδια απο την Μικρασία, Καππαδοκία, απο όλη την Ελλάδα και από Τουρκία. Ασχολήθηκε πολύ με τα τραγούδια των προσφύγων της Μικράς Ασίας τραγουδώντας στα ελληνικά και στα τουρκικά λαϊκά και παραδοσιακά τραγούδια από τη Σμύρνη, την Κωνσταντινούπολη, τη Καππαδοκία.

Λίγα λόγια για τη Dilek
Η Dilek Koç κατάγεται από την Αττάλεια της Τουρκίας όπου και γεννήθηκε. Αποφοίτησε από την Αρχιτεκτονική σχολή του Πολυτεχνείου της Κωνσταντινούπολης και από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Το 1999 παντρεύτηκε με Έλληνα και μετακόμισε στην Θεσσαλονίκη. Έχει έναν γιο 13 χρονών.
Τα πρώτα της βήματά στη μουσική, τα έκανε στην «Ακαδημία της Κωνσταντινούπολης» και στον σύλλογο πολιτισμού και τέχνης του Ruhi Su, ο οποίος ήταν αριστερός και υπήρξε σύμβολο της σύγχρονης τουρκικής λαϊκής μουσικής. Συμμετείχε στην χορωδία του Ρουχί Σου «Dostlar Κοrosu» 4 χρόνια. Επίσης έκανε μαθήματα βυζαντινής μουσικής στον σύλλογο «Ρωμανός ο Μελωδός» με τον δάσκαλο και πρωτοψάλτη στο πατριαρχείο, Παναγιώτη Νεοχωρίτη.
Σημαντικός σταθμός στην καλλιτεχνική της πορεία υπήρξε η συμμετοχή της στο soundtrack της ταινίας «Πολίτικη Κουζίνα» όπου έγραψε τους στίχους του τραγουδιού «Baharat, tarçın ve buse» (μπαχάρι, κανέλλα και φιλί-απόδοση του Τάσου Μπουλμέτη) καί το τραγούδησε, σε μουσική της Ευανθίας Ρεμπούτσικα, το 2004.
Συνεργάσθηκε, δισκογραφικά, σε συναυλίες και σε τηλεοπτικές εμφανίσεις με σημαντικά ονόματα από τον χώρο της παραδοσιακής και έντεχνης μουσικής, όπως οι: Ευανθία Ρεμπούτσικα, Γλυκερία, Ελένη Βιτάλη, Βασίλης Λέκκας, Έλλη Πασπαλά, Αρετή Κετιμέ,, Παναγιώτης Καλαντζόπουλος, Γιώργος Καζαντζής, Ορφέας Περίδης, Κώστας Φαλκώνης, Σοφία Νάτσιου και πολλοί άλλοι.