Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 02 Σεπτεμβρίου 2022 13:26

Οι «Γιορτές Νερού» συνεχίζονται με Αρετή Κετιμέ και "Μπρατίμια" στις 16 Σεπτεμβρίου στο Αγγελοχώρι

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Γιορτές Νερού-Φεστιβάλ Αγίου Νικολάου», ο Δήμος Ηρωικής Πόλης Νάουσας, διοργανώνει μουσικές βραδιές στις Δημοτικές Ενότητες Ανθεμίων και Ειρηνούπολης. Οι «Γιορτές Νερού», είναι μια γιορτή ανοιχτή σε όλους, μία «συμφωνία» νερών, ποιημάτων και ήχων. Την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου στις 21:00 στο Αγγελοχώρι (πρώην Δημαρχείο) η Αρετή Κετιμέ και τα "Μπρατίμια" θα μας ταξιδέψουν μουσικά στην Ελλάδα, τη Μικρά Ασία, το Αιγαίο και τη Μεσόγειο, αλλά και τα Βαλκάνια. Η είσοδος είναι ελεύθερη.
 
Η Αρετή Κετιμέ γεννήθηκε στην Αθήνα από γονείς Μεσολογγίτες. Στα 6 της χρόνια ξεκίνησε μαθήματα σαντουριού κοντά στον αξέχαστο δάσκαλο Αριστείδη Μόσχο. Στα 9 της χρόνια άρχισε μαθήματα πιάνου θεωρίας στο ωδείο Αθηνών. Ταυτόχρονα άρχισε ιδιαίτερα μαθήματα σαντουριού με τη Λευκορωσίδα δεξιοτέχνη Αγγελίνα Τκατσίεβα που τη βοήθησαν στην τεχνική και την γενικότερη αντίληψη του οργάνου.
Το 2000 και 2003 συμμετείχε στο φεστιβάλ της Σύμης Το 2002 όταν ο Γιώργος Νταλάρας ανακάλυψε το ταλέντο της την κάλεσε να συμμετάσχει στο πρόγραμμα του ΖΥΓΟΥ στην πλάκα δίπλα του, με τους Γεράσιμο Ανδρεάτο και την Μελίνα Ασλανίδου. Συμμετείχε στο δίσκο ‘’ Από καρδιάς ‘’ ζωντανή ηχογράφηση από τον ΖΥΓΟΥ [ΕΜΙ].
Το 2003 συμμετείχε στην παράσταση “Αφιέρωμα στην Μ. Ασία” κοντά στους Γιώργο Νταλάρα, Γλυκερία και ορχήστρα Εστουδιαντίνα Ν .Ιωνίας Μαγνησίας στο ΗΡΩΔΕΙΟ. Την ίδια χρονιά κυκλοφορεί το DVD
 
«ΜΠΡΑΤΙΜΙΑ»
Τα «μπρατίμια» είναι ένας εθιμοτυπικός όρος που προέρχεται κυρίως από τους βλάχικους γάμους και αναφέρεται στους στενούς φίλους του γαμπρού ή της νύφης και, γενικότερα, στα άτομα με τα οποία μας δένουν ισχυροί δεσμοί φιλίας. Τα "μπρατίμια" αναλαμβάνουν το ξύρισμα του γαμπρού, με τη συνοδεία παραδοσιακών τραγουδιών, βοηθούν στο γλέντι που προηγείται του γάμου και, την ημέρα του γάμου, είναι αυτοί που συνοδεύουν τη νύφη στην εκκλησία.
Τα «μπρατίμια» είναι επίσης μια παρέα μουσικών από τη Βόρεια Ελλάδα οι οποίοι από μικρή ηλικία γαλουχήθηκαν στα παραδοσιακά-δημοτικά πανηγύρια και γλέντια. Η αγάπη και το μεράκι τους για την παραδοσιακή δημοτική μουσική, καθώς και η πολύχρονη συνεργασία τους στο μουσικό αυτό χώρο, είχαν ως αποτέλεσμα τη συγκρότηση ενός συμπαγούς πυρήνα. Έκτοτε με έδρα την Θεσσαλονίκη ταξιδεύουν σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό παρουσιάζοντας μουσικές παραδόσεις από τον Ελλαδικό χώρο και τα Βαλκάνια κυρίως σε γαμήλια γλέντια, πανηγύρια, φεστιβάλ και εκδηλώσεις που αφορούν την παραδοσιακή μουσική.