Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου 2018 22:24

Φθινόπωρο 2018: «Περπατώντας στα ίχνη του παρελθόντος»

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Την Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2018 και ώρα 11:00, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας σας προσκαλεί σε έναν φθινοπωρινό περίπατο: ελάτε να αναζητήσουμε τα ίχνη του παρελθόντος στο Γκουρνόσοβο στην περιοχή της Νάουσας!

Θα μιλήσουμε για την ιστορία του Βερμίου από τις αρχαίες πηγές ως τους νεότερους χρόνους, θα ακούσουμε αρχαίους μύθους της Μακεδονίας, θα δούμε τα δομικά κατάλοιπα του εργοστασίου επεξεργασίας ξυλείας που λειτουργούσε στην περιοχή καθώς, επίσης, την χάραξη της πορείας της σιδηροδρομικής γραμμής επάνω στην οποία κυλούσε το τρενάκι, μεταφέροντας του κορμούς των δένδρων στο Γκουρνόσοβο, θα μάθουμε για το δάσος Κανέλλη, θα επισκεφθούμε τον μεταβυζαντινό Ι.Ν. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, θα γνωρίσουμε την περιοχή Δραζίλοβο,θα αναγνωρίσουμε την πανίδα του Βερμίου και θα συζητήσουμε σχετικά με τη διαχείριση του δασικού πλούτου της Νάουσας. Η δράση υλοποιείται με την συνδρομή της Δασικής Υπηρεσίας του Δήμου Νάουσας.

 

11:00

Συνάντηση στη θέση Γκουρνόσοβο

στο 12oχιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Νάουσας – Τρία Πέντε Πηγάδια

(στρίβουμε αριστερά στον χωματόδρομο)

11:20

Μετάβαση στον χώρο έναρξης της πεζοπορίας

0,5 χιλιόμετρο πιο πάνω προς τα Τρία Πέντε Πηγάδια

(πινακίδα: Γουρνόσοβο – Γαλαρίες, πλάτωμα στα δεξιά)

11:30

Πεζοπορία

 

Η πορεία μας ακολουθεί την χάραξη της παλιάς σιδηροδρομικής γραμμής για το τρενάκι που μετέφερε την ξυλεία από τα απόμακρα μέρη του βουνού στον τόπο του εργοστασίου. Περνάμε τα νερά της Πηγής Καμενίκ, τη Γαλαρία του Ντεκοβίλ και δύο γέφυρες ρεμάτων.

2800m

 

Παίρνουμε στα δεξιά μας το μονοπάτι που οδηγεί στις βάθρες στη θέση Μαγειρεία.

400m

 

Συνεχίζουμε στο μονοπάτι που οδηγεί στο εξωκκλήσι της Μεταμόρφωσης.

300m

 

Ακολουθούμε το Μέγα Ρέμα ως τον Καταρράκτη.

500m

 

Περνάμε την ξύλινη γέφυρα.

70m

 

Ανεβαίνουμε τα σκαλοπάτια που μας βγάζουν στο χωματόδρομο.

200m

 

Επιστρέφουμε από τον χωματόδρομο στην αλάνα από όπου ξεκινήσαμε.

3200m

14:00

Λήξηδράσης & αξιολόγηση της εμπειρίας

 

Η διαδρομή δεν έχει κάποια τεχνική δυσκολία. Πρόκειται κυρίως για χωματόδρομο και μονοπάτια ήπιας κλίσης, που σημειώνονται με μπλε χρώμα πάνω στα δέντρα. Θα πρέπει ωστόσο να προσέχουμε ιδιαίτερα τα βήματά μας στο δασωμένο περιβάλλον λόγω της ολισθηρότητας των φύλλων, των πεσμένων κορμών και της λάσπης. Συμβουλεύουμε το κοινό που θα πάρει μέρος στη δράση μας να ντυθεί κατάλληλα για εξόρμηση στο φθινοπωρινό δάσος (πχ ορειβατικά μποτάκια, αντιανεμικό-αδιάβροχο μπουφάν, σακίδιο πλάτης κλπ) και να προμηθευτεί νερό και ατομικά τρόφιμα.

 

Σε περίπτωση βροχής ή παγετού η δράση θα αναβληθεί,

με πιθανότερη ημέρα υλοποίησης την επόμενη Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2018.

 

Συντονισμός δράσης – Πληροφορίες: Αλέκος Χατζηϊωαννίδης          

 

 

 

 

 

Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας

Ρήγα Φεραίου 16 -18, Τ.Κ. 59132 Βέροια. Τηλ.23310 29737, Fax 23310 71725, E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.