Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 17 Μαϊος 2018 18:11

Παρουσιάστηκε με επιτυχία ο Μακεδονικός Τάφος των Αθλητών

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Με επιτυχία η Πολιτιστική Εταιρία Μελέτης της Ιστορίας της Νάουσας και περιοχής « ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ »  παρουσίασε τον άγνωστο στο ευρύ κοινό Μακεδονικό Τάφο «Των Αθλητών», το πρωί  της Κυριακής στην αίθουσα Βέτλανς, του Πολυχώρου Πολιτισμού «Χρήστος Λαναράς» στη Νάουσα ενώ στη συνέχεια οι παρευρισκόμενοι ξεναγήθηκαν στον Τάφο από τον αρχαιολόγο Α. Χατζηιωαννίδη  ο οποίος ήταν και ο κύριος ομιλητής της εκδήλωσης.

 Ο τάφος οφείλει τη συμβατική ονομασία του σε χάλκινα αντικείμενα τα οποία βρέθηκαν σε αυτόν και συνδέονται με αθλητικές δραστηριότητες. Η ύπαρξη στον ευρύτερο χώρο του Δήμου Νάουσας πολλών και αξιόλογων ταφικών μνημείων προσδίδει μία ιερότητα στην περιοχή μας , η οποία περιλαμβάνει την αρχαία πόλη της Μίεζας , από τις αξιολογότερες του Μακεδονικού Βασιλείου.

      Την παρουσίαση συντόνισε  η Αντιπρόεδρος της Πολιτιστικής Εταιρείας κα Σ. Αραμπατζή. Παρουσιάσθηκε αρχειακό υλικό καθώς και φωτογραφικό υλικό των κτερισμάτων και της ανασκαφής  από το ιδιόκτητο αρχείο της Πολιτιστικής Εταιρείας Μελέτης της Ιστορίας της Νάουσας και περιοχής « ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ».Ουσιαστική υπήρξε η παρέμβαση του πρώην Δημάρχου Ανθεμίων κου Σιδηρόπουλου ο οποίος υπήρξε από τους πρωτεργάτες συντήρησης και ανάδειξης του τάφου. Ο αρχαιολόγος κος  Χατζηιωαννίδης αναφέρθηκε στις πρώτες ανασκαφές στην πόλη της Νάουσας αλλά παρουσίασε και τις τελευταίες ανασκαφές της εφορίας αρχαιοτήτων του 2017 .

   Η  Πολιτιστική Εταιρία Μελέτης της Ιστορίας της Νάουσας και περιοχής « ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ » έχει ανακυρήξει το έτος 2018 έτος <<ΧΡΗΣΤΟΥ ΛΑΝΑΡΑ>>. Η εκδήλωση  ήταν αφιερωμένη στην μνήμη του Επίτιμου Αντιπροέδρου της Πολιτιστικής Εταιρείας Μελέτης της Ιστορίας της Νάουσας και περιοχής « ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ » αείμνηστο Νικόλαο Σπάρτση.

   Την εκδήλωση χαιρέτησε με εγκάρδια επιστολή που απέστειλε η Βουλευτής  Ημαθίας κα Φρόσω Καρασαρλίδου που βρίσκετε πάντα κοντά στο σύλλογο . Με την παρουσία τους τίμησαν την εκδήλωση ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κος Σ. Βαλσαμίδης  που απηύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους του Δήμου Νάουσας , ο πρώην Δήμαρχος Ανθεμίων κος Σιδηρόπουλος, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κα Σ. Αραμπατζή , κος Δ . Μάντσιος, ο κος Μανώλης Βαλσαμίδης , ο κος Δ. Μπάιτσης , ο κος Σ. Αποστόλου , ο κος Α. Οικονόμου , ο κος Π. Στοίδης ο κος Γ. Μάλιος , η κα Ι. Ιωσηφίδου, η κα Α. Χαρίση  και πλήθος από φίλες και φίλους του συλλόγου.