Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 18 Μαϊος 2022 22:30

Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση "Φλόγα Μνήμης" για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου (video)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 «Φλόγα Μνήμης» άναψαν το βράδυ της Τετάρτης ο Δήμος Ηρωικής Πόλης Νάουσας και Πολιτιστικοί Σύλλογοι συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Ο Δήμος Ηρωικής Πόλης Νάουσας, ως ενεργό μέλος του νεοσύστατου Δικτύου Πόλεων με Ποντιακές Κοινότητες, συμμετέχει στην πρωτοβουλία της ΚΕΔΕ "Η Φλόγα της Μνήμης", ενισχύοντας την δυναμική του αιτήματος για την διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

"Η Φλόγα της Μνήμης" θα «φωτίσει» τις ψυχές των 353.000 αθώων θυμάτων που ζητούν σιωπηλά δικαίωση και η θυσία του αίματός τους προστάζει να μην ξαναζήσει κανένας λαός σφαγές, διωγμούς, εκτοπίσεις και το βίαιο ξεριζωμό του από την πατρογονική του γη.

Στην αρχή πραγματοποιήθηκε προσυγκέντρωση στο Δημαρχείο και άναμμα της φλόγας, σε μικρά φαναράκια, στη συνέχεια η πομπή πραγματοποίησε πορεία με κατάληξη στο Μνημείο Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού στο Δημοτικό Πάρκο Νάουσας

Εκεί,  ο δήμαρχος Νάουσας Νικόλας Καρανικόλας χαιρέτησε την εκδήλωση.

Ο χαιρετισμός του δημάρχου Νάουσας

 

«Οι ημέρες αυτές είναι ημέρες θλίψης και ιστορικής μνήμης για τα τραγικά γεγονότα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Ο Δήμος Ηρωικής Πόλης Νάουσας, ως ενεργό μέλος του νεοσύστατου Δικτύου Πόλεων με Ποντιακές Κοινότητες, συμμετέχει σήμερα στην πρωτοβουλία της ΚΕΔΕ «Η Φλόγα της Μνήμης», ενισχύοντας την δυναμική του αιτήματος για την διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Ο ποντιακός ελληνισμός και οι απανταχού Έλληνες τιμούμε τους 353.000 νεκρούς, θύματα μιας συστηματικής προσπάθειας εξόντωσης του ελληνικού στοιχείου, που έγινε μέσω μαζικών εκτελέσεων, ταγμάτων καταναγκαστικής εργασίας, ανείπωτων αγριοτήτων.

Η 19η Μαΐου είναι η Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Με σεβασμό και συγκίνηση αποτίνουμε φόρο τιμής σε όλους εκείνους που έχασαν τις ζωές τους, τους αγαπημένους τους, τις πατρογονικές τους εστίες, τις περιουσίες τους, πέφτοντας θύματα ανείπωτων εγκλημάτων με τραγικές συνέπειες.

Απoτην άλλη πολλοί είναι οι Πόντιοι που τελικά ήρθαν στην πατρίδα. Εξαιρούμε την προσφορά τους αφού με τις γνώσεις και το έργο τους συνεισέφεραν τα μέγιστα στην ανόρθωση του καθημαγμένου εκείνη την εποχή ελληνικού κράτους και άλλαξαν τις πληθυσμιακές ισορροπίες στη Βόρειο Ελλάδα. Αντίστοιχη είναι και παραμένει η προσφορά τους στον πολιτισμό, στην οικονομία, στην ανάπτυξη μας και στον δήμο μας.

Η ιστορική μνήμη για τα τραγικά γεγονότα είναι άσβεστη και η διεθνής αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου αποτελεί χρέος για όλη την ανθρωπότητα, καθώς  πρόκειται για ένα από τα πιο φρικτά εγκλήματα της σύγχρονης ιστορίας και του Γένους μας.

Άλλωστε η σημερινή ημέρα δεν μπορεί παρά να αποτελεί μια ζωντανή και διαρκή υπόμνηση σε όλο τον κόσμο της  σημασίας που έχει για την  συνύπαρξη των λαών η ηθική της ευθύνης και της συγγνώμης. Η καταδίκη των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας είναι μια πράξη με ιδιαίτερα βαθιά ανθρώπινη αξία».

 

Ακόμη, χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων Νάουσας Φώτης Φανιάδης, στη συνέχεια κατατέθηκαν στεφάνια από τον Δήμαρχος Νάουσας και τον πρόεδρο της Ευξείνου Λέσχης, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των 353.000 θυμάτων της Γενοκτονίας και εναπόθεση της φλόγας και αποχώρηση